Buhar makinesi ile kart temizligi

Mikro Step

Kıdemli Üye
PCB montajini yaptim ancak bayagi bir krem lehim ve pasta kalintisi kaldi.

Aksilik bu ya elimde timer alkol vs de kalmamis.

Birden aklima buhar makinesi geldi.

Alkolle vs ugrasmaya gerek yok gibi. Kiyida kosede ciplerin altindaki kirleticiler dalga dalga cikti.

Sanirim bundan sonra kart temizligini buhar makinesi ile yaparim.

1775982745286.png

Bu makinaların ürettiği buhar, %100 buhar olmuyor, içinde su damlaları da oluyor. O yüzden saf su kullanmakta fayda var. Yoksa çok kireçli su varsa, o zaman kart üzerinde kireç kalıntıları kalacak. Bu da sonradan rutubet ile birlikle elektroliz riski taşıyor.

Temizleyici kimyasallarim olsa bile en son asamada deterjanli su ile kopurte kopurte musluk suyu ile kartlarimi temizliyorum.

Karti kendi haline kurumaya birakirsam kirec lekeleri olabiliyor fakat basincli hava ile de karti kurulayinca piril piril ve lekesiz oluyor.

Temizleyici kimyasallarim olsa bile en son asamada deterjanli su ile kopurte kopurte musluk suyu ile kartlarimi temizliyorum.

Karti kendi haline kurumaya birakirsam kirec lekeleri olabiliyor fakat basincli hava ile de karti kurulayinca piril piril ve lekesiz oluyor.
Uzun süreli ısı komponentlere zarar vermiyor mu..

Elektrik panosu yıkama .

24000 volt ?

Son düzenleme:
Uzun süreli ısı komponentlere zarar vermiyor mu..
Sicak hava ile lehim yaparken komponentleri daha cok zorluyorum ve bir sey olmuyor.

Tazyikli buharin guzelligi, buhar makinesinden cikan buhar cok basincli oldugu icin buhar, cipin bacaklarinin arasindan cipin altina da isliyor ve cipin altindaki pislikleri getiriyor..

Bu makineyi soyle tarif edeyim. Kompresorun hava degil buhar verdigini dusunun. Basinc cok yuksek.

buhar suya dönüşür iken trafo bobin gibi açık malzemelrin içine kaçtığında basınçlı hava ilede çıkmaz.
Ve iç katmanlardakiler asla kurumaz.
Tecrübelerimden kaldığı kadarıyla da trofo bobin gibi nesneler suyu pek sevmez.
Resin içindekiler istisna.

Ne oluyor enduktans mi dusuyor? Nuve suyu mu emiyor?
Trafo olması gerekenden daha fazla ısınıyor.
O dönemlerde elimde multimetreden başka alet olmadığından ölçme şansım da yoktu.
Sanırım iletken yapısıyla emayeyi kaplayıp her katmanı satan bir kapasitöre dönüşüyor olabilir.

Ben de MicroStep gibi prototip için üretiğm kartları bildiğimiz bulaşık deterjanı ve diş fırçası ile temizliyorum. Su ile duruladıktan sonra son temizliğini Izopropil ile yapıyorum. Tabii buzzer v.s. gibi komponentleri son işlem olarak monte ediyorum.

TV ve radyo karti da dahil pek cok karti su ile yikadim ve dedigim gibi basincli hava ile kuruladim.

Sorun olursa yuksek voltajli, sargilari acikta ve cok sarimli bobinlerde olabilir.

Internette imrenerek seyrettigim siringa icinde satilan flux kullanmadigimdan eski usul krem lehim pastasi kullaniyorum. Bu da cok fazla kalinti birakiyor.
Bugune kadar sicak su vs cok ugrasiyordum cunku cipin altina sizmis pasta kalintilari zor cikiyordu. Fakat simdi buhar incecik araliklardan bile kiri yagi sokup cikartiyor.

Buhar ile temizligin kimyasallara kiyasla tek dezavantaji havya ile lehimler uzerinde cok ugrasilip kemiklestirilmis recine kalintilari sokulemiyor.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
9,091
Üyeler
3,680
Son üye
MeftuN

Son kaynaklar

Back