Bulaşık makinesi ses çıkarma sorunu

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Bizim bulaşık makinesi uzun zamandır böyle ses çıkarmasına rağmen görevini sorunsuz yerine getiriyor. Üşendiğimden söküp bakmadım.
Makine içindeki tek hareketli parça olan su fıskiyesinde herhangi bir sorun görünmüyor.
Belli ki daha içerilerde bir yerde sorun var.
Daha önce başına gelen yada konu hakkında bilgi sahibi olan var mı?

Bulaşık sepetine çarpıyor. Muhtemelen üst fıskiye. Zamanla aşınıp boşluk yapıyor sallanarak dönüyor.

2. İhtimal yine fıskiyenin üzerindeki deliklerden uçlara yakın olanlarından bazıları veya biri tıkanmış olabilir. Böyle olunca suyun basıncıyla su fışkırtamayan deliğin olduğu taraf yukarı, diğer taraf aşağı doğru itiliyor ve yine dengesizleşip çarpıyor.
İki taraftan da eşit su boşaltırsa yatay eksende düm düz döner. Yani bu olması beklenir.

Son düzenleme:
Bulaşık sepetine çarpıyor. Muhtemelen üst fıskiye. Zamanla aşınıp boşluk yapıyor sallanarak dönüyor.

2. İhtimal yine fıskiyenin üzerindeki deliklerden uçlara yakın olanlarından bazıları veya biri tıkanmış olabilir. Böyle olunca suyun basıncıyla su fışkırtamayan deliğin olduğu taraf yukarı, diğer taraf aşağı doğru itiliyor ve yine dengesizleşip çarpıyor.
İki taraftanda eşit su boşaltırsa yatay eksende düm düz döner. Yani bu olması beklenir.
Eve geçince bakayım bu detaylara

Gokhan ocakla başladın şimdi sıra bulaşık makinesinde.

Kolay gelsin.

Alttaki tel ızgara ve filtresini kaldır altına birseyler kaçmış olabilir. Kontrol edilmesinde fayda var. Döner fiskiyelerin içine yemek artığı gitmesi tıkanması konusunda olası. Söküp musluğun ağzına daya suyu ver her delikten şu düzgün cikiyormu kontrol et.

Gokhan ocakla başladın şimdi sıra bulaşık makinesinde.

Kolay gelsin.

Alttaki tel ızgara ve filtresini kaldır altına birseyler kaçmış olabilir. Kontrol edilmesinde fayda var. Döner fiskiyelerin içine yemek artığı gitmesi tıkanması konusunda olası. Söküp musluğun ağzına daya suyu ver her delikten şu düzgün cikiyormu kontrol et.
Sırada buzdolabı var. O da içeriye su akıtıyor ama görmezden geliyorum :katil2:

Sırada buzdolabı var. O da içeriye su akıtıyor ama görmezden geliyorum
karşı duvarda sebzeliğin hemen üstünde bir tahliye deliği olacak o tıkanmıştır. bir çöp şiş yardımıyla açabilirsin.
karşı duvarda oluşan kar ara ara eriyip o delikten kompresörün üstündeki su kabına akar. oradan da kompresörün ısısıyla buharlaşıp yok olur.

karşı duvarda sebzeliğin hemen üstünde bir tahliye deliği olacak o tıkanmıştır. bir çöp şiş yardımıyla açabilirsin.
karşı duvarda oluşan kar ara ara eriyip o delikten kompresörün üstündeki su kabına akar. oradan da kompresörün ısısıyla buharlaşıp yok olur.
Ona da bakayım müsait bir zamanda.

Bahsedilen buzdolabının sırtında kalan tahliye kanalı yukarıdan donup da tıkanabiliyor ki bu en sıkıntılısı buzdolabını boşaltıp bir gün kapakları açık bekletmek gerekiyor ya da pislenip de yıkanabiliyor az iterek veya yukarıdan uygun bir yeri varsa su dökerek açılabiliyor.

Bulaşık makinesi pervanesi pres yöntemiyle üretiliyor. Bu pres sıcak yerde çalışması, aşındırıcılar vb sebeple atabiliyor. Pervane dönerken tazyikli su kapağa çarpınca bu ses çıkıyor olabilir. Pervaneyi kontrol et.

Bulaşık makinesinin fıskiyelerini söküp temizledim. İçinden 8-10 tane kadar limon çekirdeği çıkardım. Muhtemelen onlar tıkıyordu delikleri. Şuanda ses kesildi normal çalışıyor.

Buzdolabının fişini çektim. Sebzeliğin orada bir delik yok. İç tavan kısmında 3x3cm lik iki adet kare delik var. Havalandırma borusu gibi bayağı geniş. Bu delikler tavandan bükülerek aşağı doğru iniyor ve içleri tamamen strafor kaplı. Oradan bir şey sokmak strafora zarar verir diye düşünüyorum. Ayrıca difriz kısmında 2cm lik bir buz kütlesi var. Bu buz kütlesi eridikten sonra duruma bakacağım.
Buzdolabının arkası komple kapalı olduğu için motoru vs göremiyorum. Sökmek gerek sanırım. Yalnız merak ettiğim difriz kısmındaki buz eridikten sonra nereye akacak? Eğer benim göremediğim bir yere akarsa muhtemelen taşıracaktır aktığı yeri. Acaba sökmeli miyim arkasını?

Yalnız merak ettiğim difriz kısmındaki buz eridikten sonra nereye akacak?
buzluğun altında çekmece gibi birşey olması lazım oraya akar eriyen buz. Ama çok fazla buz tuttuysa o bölme yeterli gelmeyebilir ve taşar o zamanda buzdolabının içine oradanda buzdolabının etrafına. Ben böyle durumlarda buzdolabının etrafını havlu bez vs. gibi şeylerle çeviriyorum ki taşan suyu emsin etrafa yayılmasın.

Bulaşık makinesinin fıskiyelerini söküp temizledim. İçinden 8-10 tane kadar limon çekirdeği çıkardım. Muhtemelen onlar tıkıyordu delikleri. Şuanda ses kesildi normal çalışıyor.

Buzdolabının fişini çektim. Sebzeliğin orada bir delik yok. İç tavan kısmında 3x3cm lik iki adet kare delik var. Havalandırma borusu gibi bayağı geniş. Bu delikler tavandan bükülerek aşağı doğru iniyor ve içleri tamamen strafor kaplı. Oradan bir şey sokmak strafora zarar verir diye düşünüyorum. Ayrıca difriz kısmında 2cm lik bir buz kütlesi var. Bu buz kütlesi eridikten sonra duruma bakacağım.
Buzdolabının arkası komple kapalı olduğu için motoru vs göremiyorum. Sökmek gerek sanırım. Yalnız merak ettiğim difriz kısmındaki buz eridikten sonra nereye akacak? Eğer benim göremediğim bir yere akarsa muhtemelen taşıracaktır aktığı yeri. Acaba sökmeli miyim arkasını?
Senin dolap nofrost muş. Ben sıradan çift kapılıya göre tarif etmiştim.
Tahliye deliği yine var ama çok daha sıkıntılı bir yerde.
Üst bölmenin karşısında bir kapak olacak. Kapağı söküp arkadaki evaparatöre (alüminyum radyatör gibi bir şey) ulaşman gerkiyor. Onun yerleştiği yerin altında olacak o delik.

Hocam arkada motor üstünde çanak benzeri bir plastik var. Su onun üzerinde toplanıyor. Motor ısısı ve zamanla buharlaşıp kayboluyor. Taşmadıktan sonra sıkıntı oluşturmuyor.

Bulaşık makinesinin probleminin çözülmesine sevindim.
Bulabilirsen buzdolabı motorundan (ekovat) güzel ve sessiz kompresör yapılabilir. Aklında olsun. Bir ara bununla ilgili detaylı bir yazı hazırlayacağım. Hatta 8-10 bar basınç sensörü bulursam esp32 destekli bir kompresör hayalim var.
Aynı zamanda vakum tankı da yapılabilir. Elektronikçiye ikisi de lazım.

Tamam şimdi buz biraz erimiş ve buz dolabının içine akıyor. Bez koyarak halledeceğim.

20220520_133529.jpg

20220520_133553.jpg

20220520_133541.jpg

Önce çekmeceli buzluğu sök sonra arkadaki kapağı. Sağ üsttte beyaz bir kapak var. Onu söküp altındaki vidayı sök. Aynısında bir tane de solda çekmecenin arkasında vardır muhtemelen. Sonra üst taraftaki ızgara bölmelerinden tornavida ile kanırtıp kendine çek.
20220520_133529.jpg

Önce çekmeceli buzluğu sök sonra arkadaki kapağı. Sağ üsttte beyaz bir kapak var. Onu söküp altındaki vidayı sök. Aynısında bir tane de solda çekmecenin arkasında vardır muhtemelen. Sonra üst taraftaki ızgara bölmelerinden tornavida ile kanırtıp kendine çek.
17398 eklentisine bak
Biraz zor oldu ama söktüm. Arkası temiz görünüyor.

20220520_135703.jpg

Forum istatistikleri

Konular
7,237
Üyeler
2,924
Son üye
aytu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back