Cismin hareket edebilme kuralı

devreci

Aktif Üye
Katılım
25 Mart 2020
Mesajlar
477
Bir cismi hareket ettirmek için mutlaka başka bir cismi itmek çekmek gerekiyor ,

Manyetizma- manyetik dalgada bile bu durum var mutlaka karşıda bir cisim olacak ve karşılıklı etkileşecekler.

Bir cismi başka bir cisimle etkileşmeden hareket ettirmek nasıl olur bunu düşünüyorum . Fizik kurallarının dışına çıkmadan, yine enerji vereceğiz bir şeyi itmeden cisim hareket edebilecek yada frenlenecek.

Aynı zamanda bu durum enerji nedir sorunusun cevabı oluyor .
 
Benzer bir sorun benim de kafami kurcaliyor ve cozumu olmadigina karar verdim.

Bir odada bir koltuga oturacaksiniz. Koltuk ve oda hareket etmeyecek ama koltukta asansordeki gibi hareket ediyormusuz hissini yasayacagiz.
 
Hocam galiba bu enerji nedir sorusunun temeli .

İki cisimin birbiriyle etkileşmesi , tek cisim ne hızda hareket ederse etsin enerjisi sıfırdır, diğer cisimle karşılaşıncaya kadar. Ayrıca konumu da belirliyor.


Fakat çok ciddi bir konu var eğer cisim ışık hızına yaklaşıyorsa o zaman ikinci cisim olmadan da enerji sahibi oluyor hatta yok oluyor.

İkinci cisim olmadan ışık hızında gittiğini nereden anlayacağız ?
 
Bunun eylemsizlikle ilgisi var(olmalı). Her ne kadar hareket göreceli olsa da ışık hızının varlığı nedeniyle uzaya göre de bir hızdan söz etmek mümkün.

Bu konu karmaşık ve benim de kafamda net değil. Ama düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Deneyimlenen zaman ile hareket edilen hız arasında da ilişki olduğundan hareketten bahsederken gözlemcinin durumunu da dikkate almak ve zamanın gözlemci ve gözlenen için farklı aktığını da hesaba katmak gerek.

Bir odadan bahsettiğimizde gözlenen cisimleri yerçekimine maruz kaldıkları bir otamda gözlemliyoruz. Bu durumda duran cisim ile hareket eden cisim arasında bir fark oluyor. Hava sürtünmesi vb. Kuvvetleri göz ardı ettiğimizde hareketli cisim ivmeye maruz kalmıyor gibi görünüyor. Duran cisim ise dünyaya (masaya) dokunduğu noktada "m*g" kadar bir kuvvete maruz kalıyor ve bu da cismin ivmelendiği anlamına geliyor. Tabii bu gözlemciye göre değil, çünkü gözlemci de aynı odada aynı ivmeye maruz kalmakta.

Uzayda kütlesiz parçacıklar her zaman ivmesiz hareket ediyorlar yani hızlanmıyorlar ve bu nedenle hareketleri her zaman ışık hızında oluyor. Kütleli parçacıklarınsa uzayda bir eylemsizlikleri oluyor. Bunların uzaydaki hareketlerini değiştirmek için ivmelendirmek gerekiyor. Bu durum kütle çekimi etkisi altında da böyle oluyor.

Kütle çekimi altında da ışık hızında da zamanın akışı yavaşlamakta. Bu durumda çok yüksek yer çekimi ve hızın bir arada olduğu durumda zamanın akışı ile ilgili de yorum yapmak gerek.

Işık hızında genel görelilik teoremine göre zaman duruyor. Kara deliklerin event horizonlarından ışığın uzaklaşamıyor oluşu bu çizgide uzayın kütle merkezine doğru ışık hızında aktığını varsaymakla aynı etkiyi doğuruyor demek oluyor.

Böyle bir durumda bir gözlemcinin ışık hızını iki farklı yön için farklı ölçeceği bir durum olabilir mi? (Bence olamaz, çünkü ışık hızını ölçmek için yansıyıp geri döndüğü süreyi ölçlerek hesaplayabiliyoruz.)

Bu durumda yüksek kütle çekimi altında kütle merkezine doğru daha hızlı(yine ışık hızında ama uzayın kütle merkezine doğru akmakta olduğu varsayımıyla uzaya göre yine limit hızda olmasına rağmen...) ama dönüşte yansıma daha yavaş olacaktır. Fakat süre iki yöndeki zıt farkın birbirini telafisi nedeniyle gözlemci tarafından ortalama olarak ölçülebilecektir...

O zaman duran cisimle hareket eden cismin farkı nedir? Durmak ve hareket etmekle ne kastettiğimize göre değişir. Uzayda bir kuvvete maruz kalmadan birbirine göre hareket eden tüm gözlemciler birbirlerinin hareketiyle ilgili hesaplarını, kendilerinin durmakta olduğu varsayımıyla yaptıklarında birbirleriyle tutarlı ve eşit derecede doğru sonuçlar çıkarırlar. Bu ancak zamanın her gözlemci için farklı aktığını( ışık hızını her zaman sabit ölçtüğünü) hesaba katmakla bu mümkün.

Bir miktar(!) zırva içerebilir...
 
Evet ışık hızına yaklaştıkça artık ikinci cisme ihtiyaç olmuyor , konum hız belirlemek ve enerji olayı ile ilgili ,tek başına cisim ve uzay etkileşime giriyor hatta kütlesi sonsuza gidiyor yada patlıyor bir şeyler oluyor , güzel bir konu üzerine düşünmek lazım.


Uzay ile etkileşim için aslında bir düşüncem daha var, boş bir bobin içi boş tek sarımlık bobin düşünelim buna yüksek frekans verirsek akım çekmiyor (kayıplar hariç) iletken tel neden akım çekmiyor ? çünkü elektron hareket ederken uzaya yayılan manyetik dalga elektronun kendisini etkileyip telden ileri gitmesini engelliyor bu nedenle tel yalıtkan gibi davranıyor.
 
kaldıraçın dayanak noktası gibi, hatta aynısı antenlerde de vardır yani anten bir ground-counterpoise ( dayanak noktası) olmadan aslında ışıma yapamaz.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
6,944
Mesajlar
118,669
Üyeler
2,821
Son üye
Sfkzdmr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top