Claude code, donanım tasarımında ne aşamada?

hasankara

Üye
1 hafta önce satın almış olduğum claude code max (aylık 100 dolar) üyeliğim ve deneyimlerimi paylaşmak adına bu konuyu açmak istedim. Bu güne kadar çok nadir yapay zeka kullanmış yada denemiş birisi olarak, özellikle fable5 modelinin sanal platformlar da bu kadar ses getirmesiyle birlikte bu denemeyi yapmaya karar verdim.

1 haftadır bir pc arayüz uygulaması geliştirip claude code en verimli nasıl kullanabilirim bunu anlamak la birlikte, benim kendi başıma tasarlamak istesem yıl aşırı zamanımı alabilecek bir uygulamayı bugün kullanabiliyorum. işleyişi anlamaya başladıktan sonra aslında geliştirme arayüzüne ve kodlara bakmama gerek olmadığını farkedip sadece her güncellemede uygulamayı run etmem yeterli oluyordu. Yazılım konusunda çok fazla takılmak istemeyip sadece özetle söyleyebileceğim dünyanın en iyi yazılımcılarından oluşan belki 10 larca kişilik ekibin yapamayacağını şu an itibarı ile fable5in yapabileceği kanısına varmış durumdayım.

Bu gün ise farklı birşeyi denemek istedim, oda donanım tasarımındaki kabiliyetlerini görmek adına HW (sch + pcb) , FW dökümantasyon ve üretim dosyaları kapsayan basit bir örnek. Buraya bir dipnot geçmek istiyorum donanım tasarımının hepsini fable5 modeline yaptırmadım çünkü fable5 kullanımına ilişkin ekstra kullanım limitleri var ve tasarruf etmek için fable5 e müdürlük yaptırıp opus4.8 lerden oluşan bir ekip çalışmasını yönetmesini ve yaptığı işleri takip etmisini gerekli yerlerde yönlendirmeler yapmasını isteyerek tasarruflu bir kullanım senaryosu oluşturdum. şematiğin netlistler dahil fable5 e yaptırıp daha sonra şematiği netlist değişmeyecek şekilde daha okunaklı hale getirmesine paralel olarak pcb tasarımı ve FW tasarımlarını başlatarak süreyi kısa tutmasını sağladım.

En özet haliyle baştan sona 2 saat 22 dakika toplam süre içinde, esp32 ve sıcaklık nem basınç (BME280) + NTC + LDR sensörleri, SSD1306 ekran, butonlar, ch340c, usb type-c den oluşan projeyi tek seans içerisinde tamamlayabildi. pcb nin DRC check, firmware için derleyici ve geliştirme ortamlarının otomatik kurulması ve sorunsuz derlenmesi sorunsuz tamamlanan bir süreç oldu diyebilirim. Zaten yazılım konusunda tartışmasız uç seviyede olduğu için buna gömülüyüde dahil edebiliriz artık.

Fable5 in süreci yönetmesi benim için etkileyici olmakla birlikte en son kontrol raporunun bir kısmını de peşinen paylaşmaya değer görüyorum:
"Render'da gördüğüm iki dürüst not:
  1. NTC (TH1) sol alt köşede regülatöre ~1 cm mesafede kalmış — LDO ısınınca ortam sıcaklığı ölçümünü hafif yukarı çekebilir. Hassas sıcaklık zaten SHT31'in işi (o uzakta, temiz), NTC dördüncü mod olarak kalıyor; bence dert değil ama bilesin.
  2. Dekuplaj kondansatörlerinin rolleri fiziksel yerleşimde karışmış (ör. şemada CH340'ın olan C8 sensörün dibinde) — elektriksel olarak hepsi aynı güç netinde ve her IC'nin dibinde bir 100nF var, yani işlev tam; sadece referans adları rol sırasına uymuyor. Kozmetik.
  3. Kalan 10 DRC uyarısının hepsi ipek baskı (silkscreen) çakışması — üretici bunları otomatik kırpar, üretimi etkilemez.
  4. Sipariş için: fab/esp32-sensor-board-gerbers.zip'i JLCPCB'ye yükle; BOM ve pick-and-place CSV'leri de dizgi (assembly) istersen hazır."
Yani PCB çizimini de opus4.8 yapmış oldu fable5 tasarrufu etmek istediğim için. pcb i fable5 e yaptırsaydım bu notlardaki kısımlar dahil daha estetik sonuç çıkaracağına eminim. Benin geliştirme sürecinde tek dahil olduğum kısım şematiğin daha okunaklı olması oldu geri kalan süreci fable5 yönetmiş oldu. Bunu belirtmek istedim çünkü donanım tasarımından hiç anlamayan birisi bile artık aylık 100 dolar ile 10 larca üretime hazır projeler tasarlatabilecek olması. PCB zaten DRC tam geçiyor, şematikte kabaca baktığımda bir sorun göremedim. Tüm yazışmaları okuduğum için bu kartın sağlıklı çalışması yönünde ben ikna oldum.

Merak edenler için projenin tamamını zip haliyle (8.4MB) paylaşıyorum. İçerisinde Proje günlüğü .md dosyasında, claude code ile olan yazışmalar bulunuyor.

pcb_bottom.png
ClaudeUsage.png
pcb_top.png

Ekler

claude code ile sadece promt yani mesajlaştım, ajanları organize edip çalıştırmadan tutup dosyaların indirilip yüklenmesi derlenmesi hepsi gözümü önünde kendiliğinden oluyor. gemini pc üzerinde bu kadar esnekliğe sahip oluyormu bilmiyorum.

Forum istatistikleri

Konular
9,275
Üyeler
3,812
Son üye
Kerwh

Son kaynaklar

Back