Asla prizde tehlikeli bir şey bırakıp odanın dışına çıkmam. Eğer mecbur kalırsam odanın kapısını çeker, evdekileri de girmemeleri konusunda uyarırım ki bu durum ev içinde olacaksam geçerlidir. Eğer evi terk edeceksem açık bir şey bırakmam mümkün değil. Çocuk artık 11 yaşında laftan anlıyor
Şimdilik gerek kalmadı. Buldum sorunu.
NE ZAMAN BIKIP VAZ GEÇMEZSEN, O ZAMAN İLERLERSİN. TAM KIRILMA NOKTASI ASLINDA BIKKINLIK NOKTASIDIR. BU NOKTADA VAZGEÇİLMEDİĞİNDE MUTLAKA İLERLEME KAYDEDERSİN.
Benim vazgeçtiğim noktada siz vazgeçmediğiniz için teşekkür ederim. Aslında daha ellemeyecektim ama yukarıdaki mesajınızın üzerine devam ettim ve sayenizde kırılma noktasını aştım.
Gelelim Çözüme.
Aslında en başından beri Eski LD7575 entegresi arızalı, diğer etrafındaki komponentler sağlamdı.
Biz entegreyi en sona bırakıp diğer komponentleri
sök-test et-tak yapınca mosfetin gate ile source bacakları arasına bağlanan ZD204 kodlu
zener diyotu ters bağlamışım. Bunu ters bağlamamın sebebi ise mosfete alt kısımdan baktığım için bacaklarını yanlış tayin etmem. Tam aceminin yapacağı bir hata bu.
Evet şimdi LD7575 bozuk ve ZD204 ters bağlı. Ancak ikisinden de haberimiz yok.
Yeni entegre alındı takıldı. Haydaa yine çalışmıyor. İşte sana kırılma noktası. ZD204'ün
ters olduğundan
habersiz olabilecek bütün elemanlar değiştirildi ama hala çalışmıyor.
Aslında çoktan vaz geçmişken
son bir motivasyon ile şemayı açtım.
Sorun nerede 5 nolu bacakta.
5 nolu bacağa bağlı bütün yolları ve elemanları şemada
kırmızı ile yuvarlak içine aldım.
Sonra bu elemanları tek tek kontrol etmeye başladım. O da nesi?
ZD204 zener diyot ters.
Söktüm olması gerektiği gibi bağladım.
Şimdi
Devre üzerinde yeni LD7575 var ve
bütün elemanlarda doğru bağlı. Çalışmaması için hiç bir sebep kalmadı.
Taktım fişi. Ekrana görüntüyü aktaran karta giden besleme çıkışlarını ölçtüm. Daha önce bu çıkışlardan hiç voltaj alamıyordum.
Şimdi tam üzerinde yazdığı gibi 14v ve 5v çıkışları multimetre ile ölçebiliyorum.
Birazdan monitörü toplayıp çalıştığına dair ekran görüntüsünü atacağım inşallah.
Biraz alengirli yazdım sonucu ama tek düşündüğüm benim gibi acemilerin bu yazıma denk gelip okuması ve benim yaptığım hataları yapmaması.