akım test malzemesi üzerine giden direnç ile ayarlanıyor burada role den çıkan ayarlı trimmerler . bu devreyi ben yapmadım mantıgı benım devreye benzer bir mantıkda.
Bunun için bir PCB çizdim, ancak akım ölçümü konusunda kafam karışmış durumda. Amacım bu devreyi biraz daha geliştirmek; test voltajlarını ve akımlarını biraz daha artırmak istiyorum. Fakat bu haliyle bile düzgün çalışıp çalışmadığından emin değilim. Çünkü bu tür devrelerin nasıl çalıştığı konusunda sizin kadar bilgi sahibi değilim.
Örneğin, test sinyalim 10 Vpk, akım da 10 mA olsun. Osiloskopun her iki kanalı da 1 V/DIV kademesinde iken, ekranda çıkan şeklin doğruluğunu bilmek istiyorum. Ancak elimde gerçekten çalışan bir devre yok, bu yüzden sonuçların doğru olup olmadığını bilemiyorum. Örneğin, 1N4007 diyotunu ölçerken L şeklinde bir eğri görüyorum, ancak bu eğri gerçekten olması gerektiği gibi mi, bunu bilmiyorum.
Burada bana tavsiye edebileceğiniz bir şey var mı? Ya da “şurası şöyle olmalı” dediğiniz bir yer?
Ayrıca sizi bulmuşken asıl problemi de sormak isterim. Devredeki sinüs üretici garip bir şekilde çalışıyor. Üç farklı frekans var: 50 Hz, 500 Hz ve 2 kHz. Bu frekansları Arduino Mega’dan Pro Mini’ye bir PWM sinyali göndererek elde ediyoruz. Pro Mini, gelen PWM sinyalini analog sinyale çeviriyor, ölçeklendiriyor ve buna göre önceden belirlenmiş frekansları üretiyor.
Problem şu ki, hangi frekansı seçersem seçeyim aşırı derecede dalgalanma oluyor. Örneğin, 50 Hz seçtiğimde frekans 50, 68, 130, 49 gibi değerlere inip çıkıyor. Biraz kurcaladım ve 50 Hz ile 2 kHz frekanslarında dalgalanmayı çözmeye yaklaştım, ancak 500 Hz berbat durumda.
AD9833 ile yapmayı denedim ama onu da beceremedim. Sizce bu dalgalanmaların sebebi ne olabilir?