Dahili güç kaynağını kullanarak Ender 3 Pro için Octoprint Kurulumu

Sercan

--
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
4,927
Sürekli SD kart çıkart tak yapmaktan bıkıp en sonunda Ender 3 Pro için Octoprint son sürümünü (OctoPi 0.17.0) kurdum. Kurulumda donanım olarak Raspberry Pi 3 Model B V1.2 üzerine 16GB MikroSD ve Logitech C270 webcam kullanarak kurdum. Ufak soğutucular kullandım ama bu sistemi fanlı yapmak uzun soluklu kullanımlarda faydası olacaktır. Kurulum sorunsuz ve ilk izlenimlerim oldukça iyi oldu, elimde iki tane Raspberry varken neden daha önce denemedim? diye düşündürecek memnun kaldım. :rolleyes:

Raspberry 5V 2A yani 10W güç istiyor. Kurulumu 10W Apple iPad şarj aleti ile besleyerek gerçekleştirdim. Octoprint Raspberry üzerinden aldığı verilerle voltaj ve ısınma sorunları ile ilgili bilgi verebiliyor. Güç kaynağım güvenilir olmasına rağmen benim cihaz zaman zaman Undervoltage uyarısı veriyor. Raspberry Pi'lerde bu uyarıyı almamak için 5.1V gerilim ya da çok kısa kablo kullanmak gerektiğini okumuştum. Kabloyu 20 cm olan başka bir tane ile değiştirdiğimde uyarılar ciddi miktarda azaldı.

OctoPrint'i tamamen tecrübe ettikten sonra kurulumu ve diğer bilgileri başka bir başlık altında birleştirip adım adım paylaşmayı planlıyorum.

Ender 3'den gelen 24 V güç kaynağı ile Raspberry'i undervoltage olmadan sorunsuz besleyecek bir güç devresine ihtiyacım var. İlk aklıma 7805 filan kullanmak gelse de bunun verebileceği akım 1.5A ile sınırlı. Elimdeki 5V sabit güç kaynaklarının hepsi bundan daha düşük akımlara sahip. Ayarlı olan entegreleri (listesi aşağıda) kullanarak bir çözüm bulacağım. Tavsiye edeceğiniz pratik bir çözüm var mı?

1599007251141.png
 
L200 var listede 2A verebiliyormuş. Ayrıca 5A yazanlarda var ama drop out dediği nedir bilmiyorum. En kötü ihtimalle 7805'i tr ile desteklersin. Raspberry 2A'in tamamını kullanıyor mu? Test ettin mi? Belki 1.5A'i geçmiyordur kullanırken. Yalnız webcam ne işe yarıyor anlamadım?
 
L200 var listede 2A verebiliyormuş.
2A diyor ama tolerans vermek gerekiyor mu emin değilim. Yani %20 toleranslı düşünüp 2.4A tasarlamak gerekiyor olabilir...
drop out dediği nedir bilmiyorum
Kesin olarak bilmiyorum!!! Bildiğim minimum giriş voltajı, yani giriş geriliminde düşmeler yaşansa da çıkış bundan mümkün olduğunca az etkileniyor....
Raspberry 2A'in tamamını kullanıyor mu? Test ettin mi? Belki 1.5A'i geçmiyordur kullanırken.
Anlık akımları ölçmem mümkün değil ama zaten sürekli 2A kullanmaz diye tahmin ediyorum. Buradaki olay (kesinlikle hiçbir fikrim yok, ironik olur) Drop out olabilir. :rolleyes:
Kabloyu kısa taktığımda sorunsuz çalışan cihaz 20 cm daha uzun olduğunda uyarı veriyor. Yani kablo direnç oluşturup bir şekilde gerilimi etkiliyor olabilir. 2 A akım bundan o kadar etkilenmemesi lazım.
Yalnız webcam ne işe yarıyor anlamadım?
Yazdırmayı uzaktan da takip etmek ya da timelapse özelliği ile güzel videolar çekmek mümkün.
1599016173467.png

 
2A akım gereksinimi, kullanılacak shield'leri, USB ve diğer portlara bağlanacak aygıtları da hesaba katarak belirlenmiştir. Anlık olarak işlemci çok daha yüksek akımlar çekebilir, ama böyle anlık akımları işlemcinin etrafındaki bypass kapasitörleri halleder, güç kaynağı değil.

Eğer sadece Ender 3 bağlı ise 1.5 A rahatlıkla iş görmesi lazım.
 
2A akım gereksinimi, kullanılacak shield'leri, USB ve diğer portlara bağlanacak aygıtları da hesaba katarak belirlenmiştir. Anlık olarak işlemci çok daha yüksek akımlar çekebilir, ama böyle anlık akımları işlemcinin etrafındaki bypass kapasitörleri halleder, güç kaynağı değil.

Eğer sadece Ender 3 bağlı ise 1.5 A rahatlıkla iş görmesi lazım.

Dahili WiFi, USB ile Ender 3 bağlantısı ve bir de kamera olacak var. Kameranın kablosunda 100 mA değeri belirtilmiş. Diğerleri dahili. Bu yazılanlardan L7805 iş görmesi gerekir diye anlıyorum. Bir deneyeyim bakalım nasıl olacak.
 
USB'de iki çeşit aygıt bağlanır: USB porttan beslenen "bus powered" bir de kendi güç kaynağı olan "self powered". Ender 3 "self powered" olduğu için RPI nin USB portundan akım çekmez, sadece sinyalleşme yapar. Kamera da WIFI da az akım çeker. Bence 7805 rahat iş görmesi lazım (soğutucu gerekir ama).
 
Merak ettiğim şey yazdırma komutunu bilgisayardan octopi aracılığı ile verdim gitti ve yazıcı yazmaya başladı , yazıcının üzerinde micro SD kart falan yok , elektirikler gitti ve geldi :eek: , ne oluyor ?
Doğal olarak bilgisayar da kapandı yeniden açıldı , yazıcıda aynı şekilde , Raspberry Pi de keza öyle hatta wireless ağı da resetlendi doğal olarak başına bu olay gelen varmı ?
eskiden yazıcı üzerinde ki SD kartın üzerinde dosya olduğundan kaldığımız yerden devam edebiliyorduk , uzun zaman alan yazdırmalarda aklımda deli sorular .
bu arada yazım başladıktan sonra benim bilgisayar uyku moduna geçip her yeri kapatıyor fakat yazıcı yazmaya devam ediyor bu durumda buffer Raspberry Pi mi yoksa Ender pro- 3 anakart mı oluyor yada wireless ağındaki OctoPrint olabilirmi ?
olası bir elektrik kesintisinde kesintisiz güç kaynağını nereye bağlamalıyız ?
Ya da elektrik kesintisi sonrası kaldığımız yerden devam olayı nasıl olabilir ?
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
5,788
Mesajlar
99,006
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top