Darbeli matkaplarda kullanilan rulmanlar.

Mikro Step

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
3,841
Duvar delmede kullanilan darbeli matkaplarda rulman varmi varsa, bu denli titresimlere ve cok yuksek eksenel yuklere maruz bu aletlerde ne tip rulman kullaniliyor bilginiz var mi?

Benzer sekilde spiral/canavar tasi aletlerinde ne tur rulmanlar kullaniliyor?
 
Son düzenleme:
Şimdi biraz baktım da, hep normal, düz rulman kullanıldığını görüyorum.
 
Bu durum rulman secim kriterlerine cok ters.

Matkap rulmanlari eksenel yondeki kuvvetlere daha cok maruz kalsa da radyal yondeki kuvvetlere de maruz.

Siradan rulmanlar radyal kuvvetlere daha dayanikli iken eksenel kuvvetlere dayanimi daha az.

Bu durum nasil aciklanir. Matkap cihazinda mandrende olusacak boslugun delik kalitesine olan etkisi onemli degil zaten el matkabi ile hassas delik delinmez ve rulman boslugunun yapacagi gurultu zaten delme esnasinda olusan gurultu yaninda hic onemli degil diye mi dusunulmustur?

Ote yandan kisa/ucuz sutun matkaplarda da yanlis bilmiyorsam gene duz rulman kullaniliyor. Bunlarda da konik rulman kullanilmasi gerekmez mi?

Zaten bu matkaplar da calisirken giril giril otuyor, zingirdiyor.
 
Matkabın maruz kaldığı eksenel yük, senin matkabı bastırmandan ibaret olan yük. O da çok az bir kuvvet. radyal yük ise neredeyse hiç yok. Darbeli matkaplarda kullanılan teknoloji ise pnömatik piston. Burada muhtemelen darbeyi alan piston, rulman sadece eksenin konumunu sabitliyor ve piston ileri geri hareket edebiliyordur rulmanın içerisinde.

Eksenel ve radyal yüklerin önemli olması için kilogramı bırak, tonlara gelmemiz gerekiyor. En basit 6203 rulmanın bile dinamik yük rating'i 9.5 kN, statik yük rating 4.7 kN. Eksenel yük bundan az olacaktır, ama gene tonlar mertebesinde olacak.
 
Eksenel ve radyal yüklerin var olduğu ve değerlerinin de yüksek olduğu durumlarda bir çift konik rulman kullanılıyor. Mesela araba tekerleğinin akslara bağlantısını bu tip rulmanlar temin ediyor.

1688643653721.png


Benim makina taşıyıcılarında da ben bu tür rulmanlardan kullandım.


1688643723160.png
 
Radyal yuk var. Soyle ki matkabi hoyratca kullanirken duvardaki delik icinde matkap ucu konik hareketlere zorlandiginda bu kuvvet rulmana iki yonde de etkir. Kuvvetin iki bileskesi de olur.

Gerci radyal kuvvet gelsin sorun degil. Rulman bu kuvvetlere cok dayanimli. Duz rulmanlarin eksenel yuklere dayanimi daha az.
Matkapta da tam da bu tip kuvvetler geliyor.

Minik rulmanlarla yapilan yataklarda mili 20 bin rpm de dondurup mile eksenel yonde kuvvet uygularsak rulman dakikalar icinde ses yapmaya basliyor. Boyle bir rulmani acip mikroskopla inceledigimde bilyalarin bileziklerin tam kenarlarinda minik tirtiklar actigini gordum.

Bu yuzden de bu basligi acma ihtiyaci duydum.
 
Minik rulmanlarla yapilan yataklarda mili 20 bin rpm de dondurup mile eksenel yonde kubbet uygularsak rulman dakikalar icinde ses yapmaya basliyor. Boyle bir rulmani acip mikroskopla inceledigimde bilyalarin bileziklerin tam kenarlarinda minik tirtiklar actigini gordum.

Bence orada olan olay farklı birşey. Muhtemelen rulman çok kaliteli değil, kullanılan çeliğin sertliği düşük, işleme toleransları fazla. Bir de yüksek devir gelince aşırı ısınmaya bağlı deformasyon oluşuyor olabilir.
 
Malesef aradigim caplarda egik tip rulman bulamiyorum. 7000 serisi diye geciyor ama hep buyuk uretiyorlar.
Mevcut rulmanlarimi alin rulmanla eksenel yuklere karsi koruyayim diyorum fakat bu kez de devir sayisi engeli ile karsilasiyorum.
 
Evet kalite konusu kafami karistiriyor.

Siradan bir saticidan 30..50 TL ye alinan rulmani SKF gibi markalardan almaya kalkarsam tek bir rulmana 400 TL odemem gerekiyor.
Henuz marka rulman alimi yapmadim.

Artik neden yuksek devirli spindle uretenler minicik bir duzenege bir kac bin USD istiyor daha iyi anliyorum.
 
Kaliteli bir rulman kullanırsan, mili tutan iki rulman da belli bir toleransın altında hizayalabilmişsen, rulman için verilen devir sayılarına rahat çıkabilmen lazım. Çünkü o verilen devir sayıları da muhtemelen muhafazakar verilerdir.
 
254 Euro'ya istedigim olculerde egik bilyeli rulman buldum.

Ne guzel.
 
Senin uygulamada eğik rulmanın bir mantığını göremiyorum ben. O minicik PCB matkabının eksenel yükünü standart bir rulman rahatlıkla karşılar.
 
Degil motorlarini incelemek, cihazla ayni ortamda bile bulanamadim.
 
Boyle bir rulmani acip mikroskopla inceledigimde bilyalarin bileziklerin tam kenarlarinda minik tirtiklar actigini gordum
Bu durum sizin oring tahrikli spindle'da mı oluyor. Videodan kesin anlaşılmıyor ama sanki sizin motor mekanik rezonansa giriyor belli bir devir aralığında. Hırpaladığım el motorlarında ben de karşılaştım bu durumla. Motorun sesi belli bir devirden sonra müzikteki "autotune" gibi değişiyordu ve alet bu durumdan sonra zor devirleniyordu.
Sizin motorda da yavaşça devirlendirirken aniden motorun sesinde değişim oluyor muydu?
 
Motoru bosta calistirdigimda hemen hemen hic anormal ses yok. Ne zaman oring ile spindle miline hareket aktarir ve devir sayisini artirirsam girlama basliyordu.

Bunun uzerine 4 rulmandan vazgecip (rulmanlar cikma rulman) princ malzemeden cok titiz sekilde burc yapip mili burc ile yatakladim. Ses diye bir sey kalmadi.

Ancak ne kadar titiz calisirsam calisayim torna ya da frezede 20mm kalinliginda bir malzemeye delik deldigimde yuzeyler arasindaki delik capi farkliligi 0.1mm oluyordu. bir taraf atiyorum 10.0mm diger taraf 10.1mm.

Bunun uzerine burc kalinliklerini 5mm'ye indirip, burclari ayri ayri calistim. Bu kez daha iyi oldu ancak burclari hizalamak zorlasti.
Bu calisma sonucunda makinelerimde eksenlerde (torna/freze) hata/ayarsizlik oldugu kesinlesti.

Bu kez mil capini dusurdum (su anda 8mm taslanmis celik mil) kullaniyorum. Princ malzeme cok kisa surede asiniyor. Tam bronz malzeme ile calisacaktim ki daha onceden 8mm mil icin aldigim rulmanlari buldum ve spindle mili 2 rulmanli hale getirdim.

Bu kez 10 Bin rpm'e kadar sorun yok. Fakat hala 2 rulman icine siki sikiya gecmis milde rulman kaynakli ufak bir bosluk var. 10 Bin rpmden sonra bunlar da hirildamaya basliyor.

Paraya kiyip aldigim rulmanlarin 8-10 kati fiyata (toplami yaklasik 800 TL) 2 adet SKF marka rulman alip denemekten baska cozum kalmadi.

 
Son düzenleme:

burda bir modelin fotolari var motor buyuklugu avuc icini doldurur buyuklukte, hatta uclarin takildigi yaklasik 1cm cap ve uzunlukta metal safti vardi, eksen kaymasina karsi cok duyarlidir, her acip kapattiginizda sifirlama yapar, ama birkackez sokup taktigimda sunu farkettim, eger montaj somunlarini yeterli torkta sikmazsan o bile vibrasyona sebep olup uc kirar, kazima uclari cok kisadir, senin videolarinda gormustum, senin uc kazima icin cok kotu ve uzun, nasil beceriyorlar bilmiyorum sehpa uzerinde gezinen eksende hic bosluk yoktu, motorunun hic ucuz oldugunu sanmiyorum, muhtemelen uzun bir mil yatagi var, ama her sucuda motora atmadan once eksenlerde bir oynama varmi oba bakmak lazim, mesela kullandigin safta balans yapman bile duzelme saglayabilir.
 
malesef su anda yok olsa motoru soker cekerdim fotilarini, su anda kullanici deneyiminden ote birsey yok.
 
PCB kazima makinesi yapan unlu markalarin Youtube videolarinda videoya makine sesini vermemisler. Cogu muzik eklemis.

Her youtube videosunda muhakkak makine teknolojisi hakkinda guzel ip uclari cikar.

Wegstr, gecmisteki hiz tutkumdan dolayi bes para etmez bir makine. Fakat yaptigi isleri gorunce hiz sevdami bir tarafa biraktim ve wegstr kadar yavas bir makine yapmaya karar verdim. Yeter ki o kalitede pcb kaziyayim.

Fakat Wegstrnin youtube videolari sir vermemek uzerine cekilmis.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,880
Mesajlar
100,277
Üyeler
2,491
Son üye
djkop

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top