fide
Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
Elimde yukarıda resmi olan 3 motordan var. Bu motorları Indabot adını verdiğim otonom hareket eden robotta kullanacağım. Perde, asansör ve döner tablayı hareket ettirecekler. Bu motorları redüktörlü dolayısıyla torklu oldukları için tercih ettim. Bu motorlara bağlı opto-encoder var.
Opto-encoder ile bu motorların millerini yada çevirdikleri düzeneğin dönüşünü algılıyorum. Motorların hepsi 12V ama KGA42 motorun durma akımı ile diğerlerini durma akımı aynı değil.
Soruma gelelim:
Bu motorları 10 tur sağa dön. 180° sola dön, 540°sağa dön gibi kontrol etmek istiyorum. MCU olarak Pi Pico yada Arduino Nano kullanmayı düşünüyorum. Motor sürücü kısmı ve iletişim protokolü olarak ne önerirsiniz? Burda kullanım alanı var ama bu işi universal bir çözüm olarak da düşünüp ona göre tasarım yapabiliriz yada motor sürücü kısmını ayrı bir apartman pcb olarak tasarlayıp hem 1A hem 10A sürebilecek modüler bir devre de tasarlayabiliriz.
Akım okuma olsun mu olmasın mı? Sıkışma gibi durumlarda kırıp dökmek yerine sistemin durması aslında süper olur. Bu yüzden akım okuma olsa iyi olacak gibi.
Ne önerirsiniz?