DC voltajların Çarpımı?

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Katılım
1 Mayıs 2020
Mesajlar
4,204
İki farklı dc voltaj var. Örneğin 3 ve 5Volt. İstediğim sonuç iki değerin çarpımı olan 15V. Temel devre elemanları ile böyle bir devre yapılabilir mi?
 
V1 opamp kazancını ayarlayan bir EPOT kontrol voltajı ise, V2 de opamp girişine verilen voltaj, çıkış voltajı V1 * V2 olur.
 
v1 ile opampın kazancını ayarlayan direnç yerine dijital pot kullanılacak. V2 ile de opamp girişine verilecek. Çıkış voltajı V1 x V2 olacak. Voltajların biri girişe biride kazancı ayarlayacak.

Ben böyle anladım ama konuyu bulandırmayayım.
 
v1 ile opampın kazancını ayarlayan direnç yerine dijital pot kullanılacak. V2 ile de opamp girişine verilecek. Çıkış voltajı V1 x V2 olacak. Voltajların biri girişe biride kazancı ayarlayacak.

Ben böyle anladım ama konuyu bulandırmayayım.

Tam olarak bunu demek istedim ama biraz geveledim herhalde :D

Logaritma alarak bulan opamp'li bir devre mi? Ben arattım alakasız şeyler çıktı.
 
The multiplication procedure takes three steps:

1.To get the logarithm of a signal voltage use a Log amplifier

V1»=ln(V1) and V2»=ln(V2)

2.By Summing the outputs of the two log amplifiers, you get the logarithm of the product of the two original input signals.

V0»=V1»+V2»=ln(V1)+ln(V2)=ln(V1.V2)

3.Then, by taking the antilogarithm, you get the product of the two input voltages are indicated in the following equations

V0=exp (V0») =exp [ln (V1. V2)] =V1.V2

Kaynak : https://www.electronics-tutorial.net/Mini-Projects/Analog-Signals-Multiplier/


Özetle derki; iki voltajı logaritmasını al. Sonra bunları topla. Sonuç aynı zamanda voltajların çarpımının logaritmasıdır. Sonra elde ettiğin toplamın tersini (exp) alırsan çarpımı elde edersin.

Opamp multiplier şeklinde birçok kaynakta geçiyor ama ben beceremedim. Matematiksel ifade doğru. Orada sıkıntı yok ama opamp devrelerini simulasyonda çalıştırınca düzgün sonuç alamadım.

Aslında amacım güç kaynağı projem için wattmetre sinyali elde etmek. Daha doğrusu birşeyler öğrenmek...
 
Ben de çalıştıramadım.

1661889486533.png
 
Çalışmaz tabi. opamp inverting modda, ama ben sadece pozitif besleme vermişim. Neyse simetrik besleme verdim, ama gene çalışmadı. Referans olarak giriş voltajının doğal logaritmasını da çizdirdim (yeşil). opamp'in ürettiği çıkış ile olması gereken çıkış gene alakasız.

1661891439123.png
 
Dün baya bakındım. Ama anlamadım olayı. Toplamayı boşverdim log alan opampın çıkışına antilog alan devreyi kurunca ilk giriş sinyalini tekrar elde etmek gerekiyor ama alakasız. Zaten sıcaklığa opamp offsetine vs çok bağımlıymış. Çalışsa bile pratikte bir sürü sorun olacaktı sanırım.

Neyse sorum hala geçerli. Varmı digital kullanmadan 3x5=15 yapabilecek.:)
 
Bunu yapmanın pratikte az yolu var. İlki yukarıda denediğiniz log anti-log yöntemi. Diğeri transistörlerle kurulan Gilbert cell devresi. Bu ikinci yöntem aktif frekans mikserlerinde sıkça kullanılıyor. Ama bunu komponentlerle uygulamak zor çünkü transistörlerin benzer özellikte olması gerekiyor ve daha da doğru sonuç vermesi için lazerle entegreyi trimliyorlar.

En doğru sonuçları her zaman dijital verir. Entegreler bile frekans çok yüksek olmadığında dijitali tercih ederler. Herhangi bir modern güç ölçüm entegresinin iç yapısına bakarsanız ADC görürsünüz (aşağıdaki ADE9153 gibi):

1662034970711.png
 
Ama bu kadar yaygın olarak tarif edilen log alma devresi neden çalışmaz? Şimdi çıkışı yüklemeyi denedim zerre kadar fark yaratmadı. Müsait bir zamanda gerçek devreyi kuracağım.
 
Bu soru hakkında başka bir forum da da konu açtım. Sağolsun bir arkadaş bir pdf paylaşmış.


Çarpım işlemi için aşağıdaki formül kullanılmış.

1662058113317.png


Voltjları rahat toplayıp çıkartıyoruz ama burada da kare işlemi var. Bu işlem için aşağıdaki devre olur demişler...
1662058258812.png

Bu devre de simulasyonda çalışmadı. Gerçi bunun çalışmamasını normal buluyorum. A1 opampın harcadığı enerjiye bağlı olarak R1 ve R2 üzerinde düşen gerilim referans olarak kullanılmış. İki voltajı çarpan nihai bağlantı ise aşağıdaki gibi;

1662058490729.png


741 ile deneme yaparak aşağıdaki sonuçlar alınmış...

1662058570863.png


1662058599262.png
 
Olmadı zaten belki gerilim bölücünün kalan direncide opto olursa... Çizim kaybolmasın diye ekledim
 
Bu gilbert cell devresini anlayamadım. 4 bölgeli çalışıyormuş ama bende sadece pozitif var. Dolayısı ile tek bölge oluyor. Devreyi buna göre düzenleyincede iki adet seri bağlı transistör kalıyor. Mantık yapmadı...
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,897
Mesajlar
100,674
Üyeler
2,496
Son üye
can12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top