Fan arızalanınca yükü kesen bir devre nasıl olmalı?

TA3UIS

Doğan
Katılım
15 Kasım 2023
Mesajlar
1,221
Elimdeki ayarlı güç kaynağına hava giriş ve hava çıkış olmak üzere iki adet DC fan takacağım.
Sistemdeki köprü diyotlar ve pass transistörü ısınıyor. Böylece daha fazla akım ve voltaj elde etmek istiyorum.
Elimde 6 adet kutulu güç kaynağı zaten var, öğrenme amaçlı olsun ve tecrübe kazanayım istiyorum.

Bu fanlardan herhangi birisi arızalandığında devreye trafodan gelen 22VAC girişi kesmesi mi daha mantıklı yoksa DC çıkış akımını/voltajını kesmek mi daha mantıklı/sağlıklı?

Nasıl bir devre yapısını hangi malzemeler ile kurmalı, ne önerirsiniz? Aklıma röle geldi ama daha iyi fikirler vardır eminim.
 
Son düzenleme:
bazı fanlarda beslema hariç bir uç daha olur fan devrini verir buradan bir okuma yaparak fanın çalışıp çalışmadığını fana sorabilirsiniz :)
trafo çıkışını kesmek için yüksek akımlı röle lazım giriş tarafından kesmek için de bir yardımcı besleme gerekebilir seçim ve maliyet sizin
 
fan 3pinli fanla değiştirin. 3.pin devir bilgisidir. Gelen devir bilgisiyle de çıkış transistörünün beyzini kontrol edin.
 
Fan bilgisine göre gitmek doğru değil bence. Önemli olan pass transistörlerin sıcaklığıdır. Onları takip etmen lazım. Eğer pass transistörlerinin sıcaklığı mesela 80
℃ nin altında ise, fan çalışsa da çalışmasa da farketmez, herşey yolundadır. Eğer 80 ℃ nin üstünde ise, o zaman fan çalışsa bile işler iyi gitmiyor demektir, çıkışı kesmen lazım.

Bunun için opamp kullanan bir fan kontrol devresi yap. İyi bir başlangıç seviyesi projesi. Şemayı araştır ve bulduğun şemayla konu aç. Şema üzerinde, varsa, sorunları giderelim, sonra da yapmaya başla. Elinde her türlü ekipman var, her şeyi ölçerek, gözlemleyerek, hiç şansa bırakmayarak yapabilirsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,862
Mesajlar
99,951
Üyeler
2,485
Son üye
viesva

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top