Regülatör entegresini voltaj piklerinden korumak?

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Katılım
1 Mayıs 2020
Mesajlar
4,200
Lm2576 kullanan bir devrem var. Aşağıdaki gibi temel bir devre. Giriş tarafı ise normal 24V trafo üzerinden köprü diyor ile geliyor.

1706017832775.png

Prizdeki ark nedeni ile entegre yandı. Konuyu biraz araştırınca ark nedeni ile gerilim pikleri oluştuğunu öğrendim. Böyle bir durumdan entegreyi zarar görmeden kurtarmak, en azından elimden gelen tedbiri almak istiyorum.

1706018081241.png

Böyle bir şema buldum ve şu açıklamaya yer verilmiş : "L1 ve L2 aynı ortak çekirdek üzerine sarılmış indüktörlerdir ve IC girişini giriş dalgalanmalarından ve gürültüden korumak için kullanılırlar." Kaynak

Aslında benzer bir olay daha öncede 7805 ile başıma gelmişti. O devredeki akım çok düşük olduğundan girişe seri bağlı bir direnç ile sorunu çözmüştüm.

Kafamdaki sorular şunlar;
1. Yukarıda tasarımcı neden gnd hattına da bobin ekleme ihtiyacı duymuş?
2. Sadece Vin girişinde bobin olsa yeterli olmaz mı?
3. Bu bobinin değeri nasıl tayin edilir veya bu amaç için yaygın kullanılan değerler var mıdır?
 
L1 ve L2 aynı çekirdek üstüne sarılıysa o büyük ihtimalle common mode choke, filtre için. Giriş dalgalanmasına etkisi şöyle olabilir common mode choke ların kaçak komponentleri de var, bu kaçak komponent üzerinden güzel diferential mode filtre de oluyor, yani ayrıca diferential mode tasarlamaya gerek yok. Bu durumda common mode un kaçağı ile C4 ün oluşturduğu low pass i kullanabilirsin tabiki ama 50-100Hz de gaini negatif olması çok mümkün değil, o frekanslara LC filtre tasarımında pek pratik değerler olmuyor. Zaten şemada da DC giriyor, belki 100kHz cutoff u vardır, filtrenin adam da o frekansı bastırıyordur. Ben olsam bu amaçla bir TVS kullanmayı seçerim.
 
Evet bu arkadaş gümledi.
D70 mi bozuldu U7 mi? eğer D70 bozulduysa görevini yapmış oluyor, arkda bulunan enerji büyük ihtimalle absorbe edebileceğinin üstüne çıktığından bozulmuştur, eğer enerjisi daha küçük olsaydı sağ kalırdı. Bir büyüğünü takabilirsiniz, ya da biraz eklemelere gidilebilir. Bu konuda güzel bir app note vardı gece bilgisayarı karıştırayım, bulursam paylaşırım.
Neden o TVS yi seçmezdiniz?
Bidirectional olmasını gerektirecek bir şey yok bence, eğer başka bir yer için kullanmadıysam unidirectional takardım. Böylelikle ters bağlantıda da bir şansı olabilir belki ürünün. Yalnız benim bidirectional TVS açısından çok sevdiğim bir şey var yöne bakmadan rastgele lehimlenebiliyor oluşu bazen inanılmaz hoşuma gidiyor.
 
Bildiklerimi onaylamak için kısaca farklarını avantajlarını izah edermisiniz?
Her 2 tür TVS den hangisinin kullanılması hangi durumlarda önemli olur Hangi kriterler önemli?
 
Bildiklerimi onaylamak için kısaca farklarını avantajlarını izah edermisiniz?
Her 2 tür TVS den hangisinin kullanılması hangi durumlarda önemli olur Hangi kriterler önemli?
Littlefuse un şöyle bir app note u var, daha doğru ve kaynaklı bilgi vermek için bunu paylaşayım:



Kendi dilimde, unidirectional olanlar aslında zener ile aynı karaktere sahipler. Bidirectional olanlar ise iki zeneri aynı bacakları birbirine bakacak şekilde birleştirmişsiniz gibi. Şuraya şu kullanılır gibi sınıflandırma yapamıyorum ama genel olarak o hatta görmeyi beklediğim kısmın iletimde olmayan yere düşüp düşmediğini kontrol ediyorum, ayrıca mesela şöyle bir uygulama da olabiliyor mosfet gibi bir anahtarlama elemanının Drain source arasına TVS atıldığı olabiliyor. Aslında burada bakınca unidirectional atabilirsin gibi geliyor ama şöyle bir sıkıntısı var bunun, eğer body diode dan daha düşük forward voltajı varsa, uygulamasına göre body diode dan geçeceğini ön gördüğün akım TVS üstünden akabilir. Dolayısıyla atarken düşünüp ona göre atıyorum, major bir fark değil. Yüksek adette belki maliyeti etkiler, unidirectional atınca terse de koruma almışsın gibi oluyor o şema özelinde tek + bu olurdu değiştirsek sanırım.
 
24V trafonun kopruden sonra cikisi 32.5V peak gibi bir sey zaten. En ufak voltaj oynamasinda, mesela 225V'a ciksa 33V TVS devreye girmez mi boyle? LM2596 devresi 40V'a dayaniyor. TVS'yi o civarda kullanmak mumkun mu? 33V + 5V TVS seri baglayinca olur mu?

Edit : Mouser'de baglaniyor demisler.

 
Son düzenleme:
Seri bağlantı olmaz büyük ihtimalle, o bağlantının IV karekterine bakmak lazım ayrıca, diyorların eş devrelerinde paralel C olur. O C oranında voltaj paylaşmaya çalışıp kararsız bir yapı olabilir. 33V da zaten breakdown olmuyor, firmaya göre değişse de 10mA falan akıyordur üstünden
 
Neden linear regulator de bir diyot atıyoruz? Çünkü giriş voltajı çıkışın altına indiği durumda, pass mosfetin body diode u üstünden akım geçmesin diye, ya da geçen akım öldürücü olmasın diye. genel bir buck un yapısına bakarsak, aynı sorun var gibi görebiliriz ama hatta seri indüktör var, üstelik çalışma esnasında duruma göre oradaki(kesinlikle olacak demiyorum) body diode u kullandığımız oluyor. Dolayısıyla bence gerekli değil.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,841
Mesajlar
99,603
Üyeler
2,480
Son üye
mozcelikors

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top