Dertliyim, derdim dunyadan buyuk.

Mikro Step

Kıdemli Üye
Elektronik devre elemanlarini ve bunlarla olusturulan yapilari ogreniyor ogreniyor ogreniyoruz.

Ugrastikca yillar gectikce hatiri sayilir bir birikime sahip oluyoruz.

Fakat daha uc daha uc uygulamalar yapayim dendiginde artik matematigi de agirlasmaya basliyor.

Muhendisligin polinomlarin derecesini dusurme, serilerin ilk bir kac terimleri alma, ya da klasik ihmaller yaparak cozum uretme de ise yaramaz hale geliyor.

Sorunun uzerine gidip biraz arastirma yapinca adamlarin o gune kadar hic gormedigin adini bile duymadigin (lisans egitiminde deginilmeyen) matematiksel donusumler yontemler urettigini goruyoruz.

Sorunun metamatiginin ustesinden gelemiyorsan bir hic oluyorsun.

Su anda kendimi bir hic gibi goruyorum.

Bilgisayar programlaya merak salıp öğrenmeye başladığım dönemlerde basit programlar yazarak denemeler yapıyordum.Visual Studio C C++ C# gibi dilleri kullanarak çeşitli denemeler yaparak zaman geçiriyordum.

Yavaş yavaş grafik arayüze sahip uygulama geliştirme dillerini öğrenmeye başlamıştım. Buttona tıklayınca "Merhaba Dünya Dünya" yazan bir C# uygulaması yazdığımda tamam dedim ben bu işi öğrendim. :) :) Ama daha her şey yeni başlıyormuş.

Bayağı bir zaman sonra oturup düşünmeye başladım. Kendi kendime bu , bilgisayar bu button üzerine tıkladığımı nasıl anlıyor gibi sorular sormaya başlamıştım. Biraz araştırma sonunda karşıma Matematik dünyasından geometri denklemleri çıktı. :) :)

Bir noktanın bir dikdörtgenin içinde olduğunu bilgisayara matematik dili kullanarak nasıl anlatacağımı öğrenmeye başladım. İşin içine iyice girdiğim de zamanında hiç önem vermediğim Doğrusal Cebir , Doğrunun Analitiği gibi konular çıkmaya başladı. Biraz daha ilerleyip 3 Boyutlu Dünya ile tanıştığımda Üçgenler , Matrisler , Dönüşümler gibi konular karşıma çıktı. Sinüs ve Kosinüsler havada uçuşuyordu. :) :)

Her seferinde matematiği yeniden öğreniyormuş gibi geriye dönerek tekrar tekrar konuların üstünden geçmek zorunda kalıyordum. Zaman geçtikçe tecrübem artmaya devam etti. Kısaca matematiği nasıl kullanacağımı anlamaya başlamıştım.

Bilgisayarın mükemmel bir hesap makinesi gibi hareket edebildiğini öğrendiğimde onu çok daha etkili bir şekilde kullanmaya ve programlamaya başlamıştım. Kullandığım programlardaki grafik arayüz bileşenlerini kendim tasarlayıp yazar hale gelmiştim. Çeşitli göstergeler potansiyometre gibi gösterişli döner buttonlar ve benzeri arayüzler yapabiliyordum. Matematik öğrendikçe programlama becerilerim hem daha eğlenceli hem de daha farklı bir duruma gelişmişti.

Matematiği kullanma becerisi edinmek oldukça önemli. Özellikle mühendislik , arge gibi çalışmalarda görev alan kişiler , ister amatör ister pro olsun , kesinlikle matematik bilmek zorundadır. Aslında matematik bir şeyi ölçeklendirebilmenin gelişmiş metotlarının bir kombinasyonudur. . Bir şeyin niceliğini ölçemiyorsanız o şey hakkında yaptığınız açıklamalar bulanık olup tamamen havada kalacaktır. Matematik , açıklamak istediğiniz şeyin nicelik sıfatlarının sayılarla ifade edilebildiği yöntemler kullanır. Matematikte bazen bir niceliği birden fazla yöntemle açıklamak mümkün olabilir. Örneğin bir insanın bir noktaya doğru gitmek için birden fazla yol kullanabilmesi gibi.

Mikrostep Hocam sizi o kadar iyi anlıyorum ki bilemezsiniz. Bende aynı durumdaydım. Fakat işin farklı bir boyutu var. Oda insan hayatının çok kısa olması. Matematiksel olarak her şeyi açıklamaya çalışmak , yada her şeyi öğrenmek insan hayatına sığacak bir olgu değil. İnsan yürüdüğü yolda karşına çıkan problemler ile mücadele ederek çözümler üretme becerisine sahip bir varlıktır. Bu yolda ne kadar çaba o kadar beceri demek oluyor. Hiç bir insanın her şeyde mükemmel olması mümkün değildir. Sebebi zamanın kısa olmasıdır.

Hocam bence siz hayatınız içinde çoğu insanın yanına bile yaklaşamayacağı bilgi ve beceriyi yeterince biriktirmişsiniz.
Ben şahsım adına size saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Forumlar da yardımcı olmaya çalıştığınız insanlar için yazdığınız onca kelimelik bilgiler bile bunun en basit kanıtıdır. Bu forumdaki diğer hocalarım ve sizin sayenizde bizlerde bir şeyler öğrenme şansı bulduk.

Şahsım adına hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyor ve çok teşekkür ediyorum.

Lisans seviyesinde verilen matematik yetmiyor. Matematik bilgim cok kotu degil ama iyi de degil.

Internette biraz ucuk sistemler uzerine yazilmis makalelere bakinca kullanilan matematigi anlayamiyorum.

Sohbetlerde problemin cozumu vs konularinda akilli bidigin onerdigi tekniklerden de bir haberim.

Bu da umutsuzluga dusmeme neden oluyor.

Son düzenleme:
Hocam olan var olmayan var.

Meslek lisesinde matematik göstermediler. Sonrasında askeri okul. Orada zaten yok. Türevi tesadüfen öğrendim, integral bilmiyorum. İki satır kod yazmaya kalktığımda sil baştan matematik çalışıyorum.

Ben ne yapayım ?

Karşılaşılan matematiksel problemlerin analitik çözümlerini bulmak çoğu zaman ya çok zor oluyor, yada imkansız oluyor. Bence bir mühendisin matematik bilgisini, sorunlara analitik çözümler bulma konusunda ilerletmesi çok mantıklı değil. Onun yerine çeşitli yazılımların sunduğu nümerik çözüm yöntemlerine hakim olması daha uygun olur.

Örneğin elinde bir diferansiyel denklem var. Analitik çözümü var mı, yok mu? Yani sonuç net bir formül, bir fonksiyon ile ifade edilebiliyor mu? Bunu araştırmaktansa, aç MATLAB'i ve Runge-Kutta algoritması ile istenen başlangıç şartları için çözümü hesaplat. Bunu bir üründe yapman gerekiyorsa, MCU'daki programda nümerik çözümü uygula.

Elektronik devre elemanlarini ve bunlarla olusturulan yapilari ogreniyor ogreniyor ogreniyoruz.

Ugrastikca yillar gectikce hatiri sayilir bir birikime sahip oluyoruz.

Fakat daha uc daha uc uygulamalar yapayim dendiginde artik matematigi de agirlasmaya basliyor.

Muhendisligin polinomlarin derecesini dusurme, serilerin ilk bir kac terimleri alma, ya da klasik ihmaller yaparak cozum uretme de ise yaramaz hale geliyor.

Sorunun uzerine gidip biraz arastirma yapinca adamlarin o gune kadar hic gormedigin adini bile duymadigin (lisans egitiminde deginilmeyen) matematiksel donusumler yontemler urettigini goruyoruz.

Sorunun metamatiginin ustesinden gelemiyorsan bir hic oluyorsun.

Su anda kendimi bir hic gibi goruyorum.

Üstat bence öğrenme eğrisine takılıyorsun. Alan değiştir, yada daha doğrusu uğraşılarına yeni alan ekle, öğrenme eğrisinin roller coaster rampası gibi olan bölümünü deneyimleyice yeniden doğmuş gibi olursun :⁠).

3 günlük dünyada... Tamam bu derdini çözmez ama dert olmaktan çıkarır :) .

Temel matematiksel uygulamaları saymazsak , adamların oluşturduğu metodlardır bunlar , aynı kod yazmak gibi adamlar pc kodlama gibi matemetiksel kod yazmışlar, ezbere alıp başka uygulama için kullanma olmaz. Sonuçda matemetikte de pc dede 4 işlem dışında matamatiksel bir araç yok hatta sadece toplama çıkarma.

Şunun gibi, bir araba yarışı oyunu var buradaki kodları alıp savaş oyununa dönüştürmeye çalışmak gibi, içinde benzer yöntemler var ama ezbere alıp kullnabilmek imkansız.

Yani oradaki mantığı anlarsan istediğin gibi değiştirebilirsin yoksa ezbercilik olur.

Matematigi 4 islem gibi dusunmemek gerekiyor. Cogu elektronik probleminde optimizasyon problemleri ile karsilasiyourz.

Mesela a,b,c gibi 3 tane degisken olsun. Bunlar telin capi, iki tel arasi mesafe, bu iki telden daha uzakta duracaki sensorun tellere olan dik mesafesi gibi.

Sistem denklemlerini bir yaziyorsun paydada bir karekok, onun da icinde bu a,b,c ile olusturulmus bir polinom.

Sonra budenklemi kullanarak sensorde algilanacak sinyal genliginin Fourier donusumunu bir aliyorsun bu a,b,c sana her turlu varyasyonu sergiliyor.

Diyorsin ki 3. harmonik genligin minimum olmasi icin a, b, c arasindaki nasil bir iliski olmali?

Icinden kalem kipirdatmak gelmiyor. Cozmen gereken integraller gicik, cogu zaten Lisan seviyesi matematigi ile cozulemeyen tipte integraller.

Akilli bidiga soruyorsun ne olmali a=2b c=a*b/7

Bu bana bir sey ifade etmiyor. Ya yalan soylediyse. Benim de bu sonuca ulasabilmem gerekir. (Akilli bidigin tavirlari belli)

Akilli bidiga soruyorsun buna nasil ulasilmis?

xxxx teorremi ile. O teoremi arayip buluyorsun ama bir sey anlamiyorsun.

Cunku bizler matematikci degiliz. Bizler, bilim adamlarinin bir muhendis, matematigin su konularini bilmek zorunda su konudan su seviyeye kadar bilmesi yeterli sundan bu seviyeye kadar bilmesi gerekli kararlari kadar sinirlari cizilmis bir mufredatla matematik egitimi aliyoruz.

Matematikcilerin ugrasip olusturduklari ama bize ogretilmeyen tekniklerle bir problem cozumu ile karsilasinca sen kimsin ki bu islerle ugrasiyorsun durumu oluyor.

Bizim elimizde bir kac cesit cekic, balta ve keser var her probleme civi ya da odun gormus gibi saldiriyoruz. Bazisinda ise yariyor bazisinda yaramiyor.

Bu konuda bir kitapta guzel bir cumle okumustum.

Laplace konusunu ogrenmis comez muhendisler her soruna Laplace ile saldirir gibi bir sey diyordu. Ha Laplace ha cekic.

Matematik bilgisi senin her hangi bir muhendislik dalinda ust citanin yuksekligini belirliyor. O citayi yukari cikartmadikca yanip sonen lamba devreleriyle ugrasir durursun.

Bir kac gun once internette doktorali bir matematikci ayni zamanda da elektronikcinin izini buldum. Kimdir nedir diye baktigimda sayfasina ulastim.

Adam Freelance takiliyor cok da iyi maddi durumda.
Firmalar bu abimizden takildiklari konularda danismanlik talep ediyorlarmis.

Gecmiste danismanlik verdigi firmalar icinde yok yok.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,150
Üyeler
3,247
Son üye
arslankaan99

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back