Biraz gevezelik yaparsak;
Dogru biaslamada P bolgesindeki cogunluk tasiyici durumundaki delikler N bolgesine ilerler, N bolgesindeki cogunluk tasiyici durumundaki elektronlar da P bolgesine gecerler.
P bolgesine gecen elektronlar ve N bolgesine gecen delikler artik azinlik tasiyici durumuna duser. (Dusman sinirina gecmis bir avus asker)
P bolgesine gelmis azinlik tasiyici durumundaki elektronlar deliklerle birlesir (oldurulur). Ayni sekilde N bolgesine gelmis azinlik tasiyici durumundaki delikler elektronlarla birlesir.
(Olum ani, isi yada isik olusturur)
Ters biaslandiginda ise bu azinlik durumundaki tasiyicilarin (cesetlerin) tekrardan karsi tarafa (geldikleri tarafa) gecmeleri gerekir. Iste bunlarin geri gecislerisi zaman alir ve bu kucuk bir akima neden olur.
Bahse konu sure ters toparlanma suresi (reverse recovery time), bahse konu akim da ters toparlanma akimidir (reverse recovery current).
Akillara su soru gelebilir. Neden karsi tarafa gecen tasiyicilar azinlik durumuna gecer?
Mesela P tarafi icin konusalim.
P tarafinda K tane oyuk olsun. K sayisi P maddesinin uretim surecinde yariiletkene katilan katki maddesine baglidir.
Iletim durumunda N tarafindan gelen elektronlar P tarafina gectiginde azinlik tasiyicidir. Bunlarin sayisi H olsun.
N tarafinda W tane elektron olsun. W sayisi N maddesinin uretim surecinde yariiletkene katilan katki maddesine baglidir.
Iletim durumunda P tarafindan gelen oyuklar N tarafina gectiginde azinlik tasiyicidir. Bunlarin sayisi G olsun.
K>>H ve W>>G dogrudur.
Akim akarken H=G dir.
Fakat K ve W esit olamaz yapilamaz da.
Bu durumda cogunluk/azinlik oranlari P ve N icin farklidir.
ISTE BURASI COK ONEMLI
Eger diyoddan akim akiyorsa es sayida azinlik tasiyici var demektir. Bu durumda akim yogunlugunun da esit olmasi gerekir.
Halbuki K ve W esit degildi.
J=q*n*v
Burada J akim yogunlugu, q tasiyicinin yuku, n tasiyici yogunlugu, v da tasiyicinin hizi.
Karsilikli olarak tasiyicilarin yogunlugu farkli ise akim yogunlugunun esit olmasi icin bu durumda tasiyici hizlari da farkli olur.
Yani azinlik tasiyici durumundakilerin orani artarsa hizlari duser, tersine aran azalirsa hizlari artar.
Bu da PMOS larin neden NMOSlardan daha yavas ve neden daha yuksek direncli olduklarini aciklar.
Bunun icin bir ara mobilite konusunu da incelememiz gerekecek.