Dünya o kadar da düz değilmiş!

Sercan

--
Bizim oğlana fen dersi için bir proje ödevi verilmiş. Uzayla ilgili herhangi bir senaryo, herhangi bir malzeme kullanılarak yapılacakmış ve bu projeler sergilenecekmiş. Birinci olacak projeye de sürpriz bir hediye vereceklermiş. Okulun açıldığı gün İngilizce yarışma düzenlediler, bizim oğlanla bir öğrenci aynı puanı aldı. Kura çektiler, bizimki kaybetti. Bu yüzden oğlan fen ödevindeki hediyeyi almayı kafasına taktı.

Neyse, bir baktım MakerWorld’ü kurcalıyor ve aşağıdaki projeyi gözüne kestirmiş, talimat geldi.

Tabi ödevler genelde aileye verildiği için, dolaylı olarak iş bana düştü. Vakit dar olduğu için yorumları falan da okumadan hemen işe giriştik. Renkli yazıcımız olmadığından, ilk onları çıkarttım ve oğlan Dünya ve Ay’ı boyadı.

Bu arada bütün baskıyı aldıktan ve kısmen montaj yaptıktan sonra fark ettim ki meğer tasarım sorunluymuş. Sorunlu parçaları yeniden çizdim ve bastım. Bu projeyi yapmak isterseniz, oldukça uğraştırdığını ve bazı parçaları yeniden çizmeniz gerektiğini bilerek işe girişin.

Neyse, bir ödevi daha bitirdik ve sonuçta ortaya aşağıdaki iş çıktı. Oğlan hediyeyi kapacak mı bilemem ama benim hediyem oğlanla vakit geçirmek ve işin eğlencesi olduğundan, hediyemi peşin aldım. :alkis1:

20251010_043731.jpg
20251010_043721.jpg

İkinizin de eline sağlık hocam. Güzel olmuş.

Nacize bir tavsiye. Güneş ışık verseydi ay tutulması ve güneş tutulması olayları da gözlenebilirdi.

Baskı süresi 15 saati buldu mu? İrili ufaklı bir sürü parça, taban, dişli derken çok sayıda basılacak done var.

Diğer taraftan küreleri yarım yarım basıp yapıştırmak her zaman daha güzel oluyor. Küreyi doğru dürüst basabilen yazıcı görmedim henüz. tablaya yakın oaln yüzey desteklerden dolayı her zaman sıkıntılı oluyor.

1760087443290.png

Hücre modeli lazım olursa:pillowfight1:
Basıp çocuğa verdim. Fen bilgisi öğretmeni el koydu.

Sonsuz vida ile dişlisini beğendim.
Potansiyometre ile değişken kondansatörlerin hassas ayarı için kullanacağım.
Temiz çıkarmı bilmiyorum.

Nacize bir tavsiye. Güneş ışık verseydi ay tutulması ve güneş tutulması olayları da gözlenebilirdi.
Bunu yapmak için müsait. Kaidenin ortasında alttan yukarı kadar bir boşluk var. Güneş yerine parlak bir ampül rahatlıkla takılabilir.

Baskı süresi 15 saati buldu mu? İrili ufaklı bir sürü parça, taban, dişli derken çok sayıda basılacak done var.

Baskı süresi 24 saate yaklaştı.

Sonsuz vida ile dişlisini beğendim.
Potansiyometre ile değişken kondansatörlerin hassas ayarı için kullanacağım.
Temiz çıkarmı bilmiyorum.
Destekli yazdığında burada iş gördü ama çok temiz çıkmıyor. Törpü ile epey uğraştım rahat hareket etsin diye. Bu sefer de boşluk oluştu.

Dünya güneş etrafındaki turunu 365 günde mi tamamlıyor yoksa 366 günde mi? :)
Dişli oranlarını nasıl ayarlamışlar?

Açıkçası hiç bakacak vakit bulamadım. 24 saatli baskı olduğu için ucu ucuna yetişti. Hatta bunu motorlu yapacaktım, motor bağlantı aparatı filan da bastım ama sonra yetişmez diye vazgeçtim.

Ortaokulda bakır ve pirinçten çiçek motifleri kesip ispirto ocağında renklendirir hediyelik eşya şeklinde hazırlardık.
Rafya ipten çanta örmüştük. Kalıp ip (makrume ipi diye hatırlıyorum) çanta ve süs eşyaları örmüştük.
Daha 11 yada 12 yaşındayken öğretmen zoruyla da (not korkusu) güzel işler yapmışız farkında olmadan.

Forum istatistikleri

Konular
8,374
Üyeler
3,319
Son üye
bsahin26

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back