EAGLE’da Kütüphane Ekleme Rehberi

Merhabalar, ben Enes Malik Çatak.
Programa yeni başlayanlar için kolaylık olması adına, EAGLE uygulamasında nasıl kolayca kütüphane ekleyebileceğinizi ve hangi siteleri ya da komponentleri kullanmanın daha avantajlı olacağını görsellerle destekleyerek anlatmak istedim. İnşallah içimizden birilerine faydası olur. Şimdiden iyi çalışmalar, Allah’a emanet olun.

EAGLE’ı açınca

EAGLE uygulamasını açtığınızda genelde karşınıza Control Panel gelir. Burada sol panelde Libraries (kütüphaneler) bölümü bulunur. Eğer bir kütüphaneyi yüklediğiniz hâlde devre şeması aşamasında komponenti ekleyemiyorsanız, Control Panel > Libraries altında kütüphaneyi bulun ve sağ tıklayıp Use seçeneğiyle aktif edin. Bazı sürümlerde Use All seçeneği de vardır; varsa kullanarak tüm kütüphaneleri topluca aktif edebilirsiniz. Kütüphanenizin aktif olduğunu kodunun yanındaki yuvarlağın yeşil renge dönmesiyle anlayabilirsiniz. Kütüphane hâlâ gözükmüyorsa EAGLE’ı yeniden başlatmayı veya listeyi yenilemeyi deneyin.

Not: EAGLE için kütüphane dosya uzantısı .lbr olmalıdır. Eğer indirdiğiniz dosya .lbr değilse EAGLE doğrudan kullanamayabilir; doğru formatta indirdiğinizden emin olun.

Komponent nasıl aranır?

Kütüphane indirmeden önce hangi parçayı kullanacağınıza karar vermelisiniz. Örnekler:

• Sıcaklık sensörü → LM35DT
  • Mikrodenetleyici → ATmega328P
Parçanın tam kodunu (part number) bilmek önemli: “LM35” yazarsanız farklı paketler çıkar; “LM35DT” yazarsanız doğru paketi hedeflersiniz.

Kütüphaneyi nereden bulabilirsiniz?

Genel kaynaklar:

• Üretici firmaların resmi siteleri (ör. Texas Instruments)
  • SnapEDA
  • Ultra Librarian
  • Mouser
  • Digi-Key
  • SparkFun
  • GitHub ve forumlar (topluluk kaynakları; dikkatle kontrol et)
Ben genelde SnapEDA kullanıyorum: parça kodunu yazar, parça sayfasında Download (Symbol & Footprint) seçeneğinden EAGLE formatını seçersiniz.

İndirme ve EAGLE’a ekleme adımları

1. SnapEDA gibi siteden EAGLE formatında indirin — genelde .zip gelir.
  2. .zip içinden çıkan .lbr dosyasını Documents\EAGLE\libraries (Windows) klasörüne kopyalayın. (Mac/Linux yol farklı olabilir.)
  3. EAGLE Control Panel’e geri dönün. Libraries altında yeni kütüphaneyi göreceksiniz; sağ tıklayıp Use ile aktifleştirin (veya varsa Use All).
  4. Şemada Add komutunu kullanarak komponenti arayıp şemaya ekleyin.
  5. Mutlaka datasheet ile footprint (pad ölçüleri), pin numaraları ve symbol ↔ package eşleşmesini kontrol edin.
Kontroller & güvenlik

• İndirdiğiniz kütüphanenin doğru olduğunu doğrulamak için datasheet ile boyutları ve pin atamalarını karşılaştırın.
  • SnapEDA, Ultra Librarian, Mouser, Digi-Key ve üretici siteleri genelde güvenli ve doğru kütüphaneler sunar. GitHub/forum kütüphanelerinde dikkatli olun; hata olabilir.
  • Kütüphane görünmüyorsa EAGLE’ı yeniden başlatın veya Control Panel listesini yenileyin.
Sonuç

Bu adımlarla EAGLE’a kütüphane eklemek ve komponentleri şemaya taşımak kolaydır. Okuduğunuz için teşekkür ederim — bahsettiğim sitelerin linklerini ekleyerek paylaşacağım. İyi çalışmalar!

Dipnot

Bu metin tarafımdan hazırlanmıştır. Noktalama ve yazım yanlış düzeltmeleri için yapay zekadan destek alınmıştır.

Ekler

SnapEda: https://www.snapeda.com/home/

Ultra Librarian: https://www.ultralibrarian.com/

Mouser: https://www.mouser.com.tr/?gad_campaignid=223126889

Digikey: https://www.digikey.com/?gad_campaignid=21513785267

GitHub: https://github.com/search?q=eagle libraries&type=repositories

Ekler

• control panel.png
    control panel.png
    40.3 KB · Görüntüleme: 15
  • libraries.png
    libraries.png
    147.7 KB · Görüntüleme: 11
  • use tick.png
    use tick.png
    29.4 KB · Görüntüleme: 13
Yıllardır Eagle kullanıyorum. Eagle Autodesk çatısı altına girince çok güzel geliştirmeler oldu. Fusion360 ile entegre 3D tasarım yapılabiliyor. Library.IO platformunda kütüphanelerinizi cloud ortamında tutup sürekli geliştirebiliyorsunuz vs vs.

Fusion 360 ile entegre bir şekilde çalışabilmesi için aynı hesap ile oturum açmak gerekiyor. Fusion 360'in NonCommercial sürümü bireysel kullanıcılar için ücretsiz bir kullanım sunuyor.

Son düzenleme:
Yıllardır Eagle kullanıyorum. Eagle Autodesk çatısı altına girince özellikle çok güzel geliştirmeler oldu. Fusion360 ile entegre 3D tasarım yapılabiliyor. Library.IO platformunda kütüphanelerinizi cloud ortamında tutup sürekli geliştirebiliyorsunuz vs vs.

Fusion 360 ile entegre bir şekilde çalışabilmesi için aynı hesap ile oturum açmak gerekiyor. Fusion 360'in NonCommercial sürümü bireysel kullanıcılar için ücretsiz bir kullanım sunuyor.
Ayrıca simülasyon için Fusion360' a kullanılan tüm devrelerin 3D modellemelerini indirmeniz gerekir ki bu da zor bir işlem değildir. Uygulama çok pratik ben EAGLE' yi bayağı beğeniyorum. Ayrıca öğrenci lisanslı olması ve maliyetinin az olması da tercih sebebi. En ballı kaymaklı kısmıysa çoğu üretici direkt parçaların EAGLE formatının tamamını paylaşıyor. Çok pratiklik sağlıyor.

Eagle/Fusion360 entegrasyonu avantajlı, ama ne zaman, ne tür kısıtlamalar getirecekleri, ne zaman fiyatı ne yapacakları da belli değil. Ayrıca kendi hükümetleri Türkiye'ye ambargo kararı aldığında da fişi çekeceklerinden hiç şüphem yok. O yüzden açıkçası bunları öğrenmek için zaman yatırımı yapmak bana mantıklı gelmiyor.

Forum istatistikleri

Konular
8,260
Üyeler
3,285
Son üye
Desper79

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back