Elektrik ile ağaç kurdu mücadelesi

loki

Yeni Üye
Bahçedeki ağaçların yarısı köklerin altında üreyen bir ağaç kurdu tarafından hasar gördü çoğu ayakta bile duramadı devrildi.
Ziraat mühendisleri ile konuştum başka çiftçiler ile konuştum kimse çözüm bulamıyor.
Ağacın köküne elektrik verip kurda zararı olacak mı denemek istiyorum bunu güvenli bir şekilde nasıl yapabilirim? Tşk

Tehlikeli bir işe girişiyorsun. Çok fazla belirsizlik var. Toprağın yapısı homojen değil, eğer toprağa voltaj uygularsan ve oradaki toprak direnci de yüksek ise, toprağın iki noktası arasında voltaj farkı olabilir. Nasıl bir test yapmak istiyorsun? 230V fazı toprağa mı dürteceksin?

Neyin işe yarayacağını bilmiyorum denemek istiyorum.Zarar büyük çözüm yok.
Sanayi ceryanı da var.Mesela üç fazı metal kazıklarla ağacın etrafına eşit mesafede çakabilirim.
Elektrik işlerine yabancı değilim sadece bu işi güvenli bir şekilde yapmak için hiçbir şeyi gözden kaçırmak istemiyorum.

Seri yuk ile akimi bir sekilde sinirlarsin fakat agac koklerinin zarar gorme ihtimali cok yuksek.

Kurdu canli ele gecirip bir tane de agac fidesini gozden cikartip deney yapmak lazim. (Tez bile olur)

Fide koku ve kurt ici toprak dolu akvaryum tarzi kapta disaridan gozlenebilecek sekilde bir yapi olusturulup bolca deney yapilabilir.
ultrasonic ses bile denenebilir.

Oncelikle kurt uzerinde elektrikle deney yapip ne kadarlik akim kurdu rahatsiz ediyor gozlemek gerek.
Ardindan bu akim agactan kokler uzerinden topraga akitildiginda kokler oluyormu bakmak lazim.

Dedigim gibi tez calismasi olacak kadar uzun soluklu ve zaman alici bir calisma istiyor gibi.

Sanayi tipi ultrasonik temizleyicinin içerisine toprak koydum ıslattım ve içerisine kurtlardan yerleştirdim.
Bana mısın demedi sıfır etki.
Daha radikal bir çözüm lazım.
Ziraat mühendislerinin dediğine göre bu kurdun doğal bir rakibi de yok yani bu kurt ile beslenen başka bir canlı yok.

Agac kokunde yasayan kurt elektrikle oldurulebilirmi

Evet, ağaç kökünde yaşayan kurtlar (genelde larva formundaki böcekler) elektrik kullanılarak öldürülebilir — ama pratikte bu yöntem çok verimli ve güvenli değildir.

Biraz açalım:

⚡ Teoride mümkün mü?​

Evet. Yeterli voltaj ve akım verilirse:

• Kurtların bulunduğu dokudan akım geçer
  • Sinir sistemi ve hücreleri zarar görür
  • Ölüm gerçekleşir
Ama burada kritik konu şu

❗ Pratikte neden zor?​

1. Ağaç ve toprak iyi iletken değil
    • Kuru odun → zayıf iletken
    • Akım çoğu zaman kurt yerine yüzeyden akar
  2. Akım kontrolü çok zor
    • Kurtu öldürecek akım
    • Ama ağacı yakmayacak seviyede olmalı
      → Bu dengeyi tutturmak zor
  3. Ağaca zarar verme riski
    • Kambiyum tabakası zarar görebilir
    • Kökler yanabilir
    • Ağaç tamamen kuruyabilir
  4. Güvenlik riski
    • Toprakta kaçak akım oluşabilir
    • İnsan/evcil hayvan için tehlikeli olabilir

Daha etkili yöntemler​

Elektrik yerine genelde şunlar tercih edilir:

• Sistemik insektisitler
    → Kökten emilir, kurtu içeriden öldürür
  • Biyolojik yöntemler
    → Faydalı nematodlar (kurtları parazitleyen canlılar)
  • Mekanik yöntem
    → Deliklere ilaç enjekte etmek
  • Isı uygulaması
    → Özellikle küçük ağaçlarda etkili olabilir

Ne zaman elektrik mantıklı olabilir?​

• Çok lokal, tek bir noktada
  • Kontrollü laboratuvar veya özel ekipman varsa
Ama bahçede/pratik kullanımda → tavsiye edilmez

İstersen sana:
Kök kurtunun tam türüne göre en etkili ilaç / yöntem kombinasyonunu net şekilde çıkarabilirim.

Belirsizlik çok fazla ... Şöyle bir örnek vereyim. Komşunun çocuğu yalınayak vaziyette ıslak zeminde oynuyor. Senin taraftaki toprak da kuru. 400 VAC verdiğin anda o çocuğun iki bacağı arasında tehlikeli voltaj oluşabilir ...

Geçenlerde haber vardı İzmir'de. Yağmur yağıyor, oluşan su birikintisine de 230V gerilim kaçağı meydana geliyor. Bir kız akıma kapılıp öldü, onu kurtarmaya çalışan kişi de suya ayaklarını bastığı anda çarpıldı. İki bacak arasındaki voltaj farkı yeterli oldu. Bence hiç girişme. Tamamen kontrollü bir test ortamı yaratabiliyor olman lazım bu işi güvenli yapabilmek için.

Mesela dağın başında, civarda hiç kimsenin olmadığı bir yer olacak. Kauçuk çizme giyeceksin. Sonra da toprağa voltajı uyguladığın anda tek ayak üzerinde duracaksın, voltajı çektikten sonra diğer ayağını basacaksın. Muhtemelen gözden kaçan başka tedbirler de vardır.

Ne yazık ki yapay zekanın önerilerinin çoğunluğu ülkemizde uygulanabilir olmuyor.Önerdiği ilaç burada bulunmuyor.Ot resmi atıyorum otu tanımıyor.Önerdiği metodu burada yapabilecek insan olmuyor.

Ot konusunda ben de aynı şeyi yaşadım. 10 tane resmini koydum otun, 10 tane farklı ot teşhis etti. Hepsinde de %100 eminim gibi laflar etti ...

Sonunda agaclar.net sitesine koydum resmi, hemen yabani tere olduğunu teşhis etti birisi.

Isin ehli seni yonlendirir. Universitelere danismayi dene.

Bir ara uyuz oldum. Doktora gittim. Bir ilac verdi. Bunu vucuduna sur sonra dus al dedi.

Nerden kapmis olabilirim, bir kac gun oncesinde sabah, 10 kadar sevimli mi sevimli kopek yavrusu tarafindan uyandirildim. (Kayinbirader aklinca saka yapmis) Onlardan gecmis olabilirmi falan konustuk.

Doktor istiyorsan labaratuvara gondereyim tam olarak ne tur bir canli/uyuz tespit edebiliriz ama sen bu ilaci al kullan gecer dedi (Uyuz parazitinin pek cok cesidi varmis).

Demem o dur ki tarim muhendislerinin de ustunde hocalari var. Onlarin muhakkak bilgisi vardir.

(Uyuzu is yerinde nobetci oldugum geceleri diger arkadaslarla ortaklasa kullandigimiz bir yataktan/koltuktan kaptigim ortaya cikti.)

Arkadaslar evden temiz carsaf vs getirip yatarlardi. Ben ust bas degistirmeden dogrudan koltuk uzerinde rezil bir tilki uykusuna yatardim. Megersem o koltukta uyuz paraziti varmis. Ben rahatsizlaninca o koltuk imha edildi. Cunku bir arkadas hep bu koltuga oturunca bacaklarim kasiniyor diye soylenir biz de hadi canim bize niye bir sey olmuyor derdik.

Son düzenleme:
Bu böcekleri biliyorum. Bizim de bazı ağaçları mahvettiler. Kurt filan diyoruz da, milletin aklına elma kurdu geliyor. Bizdeki böceklerin yetişkin hali:

csm_capnodis_tenebrionis_damage_adult_beetle_koppert_1b6fb0b816.webp

Karşınızda Hamamböceği V2.0 Terminator Edition. Yani öyle öbekler halinde üzerlerinden akım geçmesini bekleyen bir kurt kütlesi yok.

Ağaçların içinde bulunan böceklere elektrik ile hiçbir şey yapamazsın. Çünkü etraflarındaki kanalların iletkenliği etraflarında bir potansiyel fark oluşmasını engeller, onları korur. Bu kadar basit. Ağaca değil toprağa uygularsan yine çözüm değil, birkaç metre içinde birkaç yüz volt elektrik ancak insanı hayvanı etkiler, böcek üzerinde anlamlı bir gerilim farkına sebep olmaz. Böceği etkileyebilecek büyüklükte bir gerilim farkı ağacın köklerini çoktan kızartmış olacaktır, ayrıca etrafında büyük bir tehlike yaratacaktır.

Bu işe kafa yormak lazım ama bu şekilde elektrik kullanarak vaktinizi boşa harcamayın.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
9,099
Üyeler
3,685
Son üye
FxDev

Son kaynaklar

Back