Elektromagnetizma uzerine bir soru

Mikro Step

Kıdemli Üye
1755529385570.png

Sekilde 3 tane yer duzlemine dik iletken var. Mavi ve yesil iletkenlerden I akimi akiyor. iletkenlerin etrafinda r yari capli cemberler iletkenlerden gecen akimin r mesafe uzakta akittigi magnetik akiyi temsil ediyor. Kirmizi iletken her iki cemberin kesisim yerinde ve kirmizi iletken uclarina olcu aleti bagli. (Olcu aletinin kablolari halkalarin cok uzagindan geciyor.)

Ref eksene gore a ve b acilari ise mavi ve yesil iletkenlerin kirmizi iletkene olan konumunu belirleyen acilar.

r yaricapina dokunmadan a ve b acilari degistirilirse ile kirmizi iletkenden gecen akim vektoru degismez.

Bunu akilli bidiga anlatamadim gitti.

Siz nediyorsunuz?

Mavi ve yesil iletkenlerin belirttigim sartlarda kirmizi iletkeni dik olarak kesen magnetik aki cebrik olarak toplanabilir burda vektorel toplam yapilmaz.

Akilli bidik ile bu konuda anlasamiyoruz. (Muhtemelen a ve b acilarini yanlis anliyor)

Bu arada mavi ve yesil iletkenlerden gecen akim ayni akim.

Son düzenleme:
Hocam a ve b açılarının ne olduğu profilden anlaşılmıyor. Ek olarak tepeden bakan bir çizim daha olursa daha net anlaşılır.

Üç iletgen yer düzlemine dik ve uzaklık (r) sabit ise a ve b açılarının anlamı nedir?

Hımmm.. Şimdi şekilden daha anlaşılır oldu.

Mantıken yazıyorum. Olayın esasına ilişkin bilgim yok.
Mavi ve yeşilden kaynaklı manyetik halkalar teğet halinden kiriş haline gelirse manyetik alan girişime uğrayabilir yada manyetik eğrilerin şekli daralıp genişleyebilir gibi geliyor.

Asil merak ettigim konu ise asagida.

1755533426315.png

Mavi iletkenlerde akim gozumuzden cikiyor ve ekrana dogru giriyor. Yesil iletkenden ise akim ekrandan cikip gozumuze dogru geliyor. Kirmizi iletken sadece saga ya da sola hareket edebiliyor.

Kirmizi iletken yavasca hareket edecek ve sagdaki mavi topla hizalanacak. Bir de ters yonde soldaki iletkenle hizalanacak.

Bu esnada alttaki 3 iletkenin olusturdugu magnetik alanlara maruz kalan kirmizi iletkenin ne siddette ve yonde magnetik akiya maruz kaliyor konumuna gore hesaplamak ve grafigini cizmek istiyorum. Burda her bir iletkenin kirmizi iletkene olan mesafesi ve acisi degisecek. Burda aki cebrik degil vektorel toplanacak.

Akilli bidiga bu fikrimi onaylatamadim. Eskiden cok uzun sureler sohbet edebiliyordum. Simdilerde cok cabuk gunluk limit doluyor ve sinir olmaya basladim.

(Elektromagnetik cetvel calismasi)

Niye vektörel toplam yapılamasın, bu çizdiğim akı vektörleri yanlış mı?

Ekler

• 1755529385570_mod.png
    1755529385570_mod.png
    2.3 KB · Görüntüleme: 7
Mavi yada yesil iletkenin kirmizi iletkenle olan paralelligini bozarsan isin icine vektorel toplam girer.

Kirmizi iletken iki cemberin kesisim noktasinda ise akilarin bileskesi gene kirmizi iletkenin merkezinden gecer ve her zaman kirmizi iletkenin merkezine diktir.

Iletkenin mekezine radyal yonde dik giren akinin hani yonden geldiginin onemi olmaz.

Anladım. O zaman tek bir açı ile gösterin çünkü böyle a ve b bağımsız değişebilirmiş gibi görünüyor, parallellik şartı anlaşılmıyor.

Evet a ve b birbirinden bagimsiz degisebilir zaten. Ama bu acilarin onemi yok. Onemi olmadigi icin de cebrik toplam yapilabiliyor.

a ve b acilarinin degisiyor olmasi paralelligi bozmuyor.

Son düzenleme:
a ve b birbirinden bagimsiz degisebilir zaten.
1755571739165.png

Hocam açıyı teke indirsek ve b-a desek nasıl olur? Mavi kalkarsa, kırmızı ve yeşil arasında düz çizgi çekilip 0° olarak ifade edilebilir.

Akilli bidik ile bu konuda anlasamiyoruz. (Muhtemelen a ve b acilarini yanlis anliyor)

Bu arada mavi ve yesil iletkenlerden gecen akim ayni akim.
Buna takıldım.
Akıllı bıdık yada direkt google kullanarak uğraştığın şeyi bulabilirsin yada ücret karşılığı yurtdışında bu konuda uzman şirketlerden destek alabilrsin, ama bunu sen yapmış olmayacaksın ki.

Ülkemizde şöyle bişey var, ucak yaptık uydu yaptık uzay gemisi yaptık iyi de hepsi yurtdışından alınan hazır sistemelerle mümkün oluyor. Yoksa hazır sistem kullanmadan oyuncak araba yapacak mühendis var mı ülkede söz meclisden dışarı.

Asil merak ettigim konu ise asagida.

43415 eklentisine bak

Mavi iletkenlerde akim gozumuzden cikiyor ve ekrana dogru giriyor. Yesil iletkenden ise akim ekrandan cikip gozumuze dogru geliyor. Kirmizi iletken sadece saga ya da sola hareket edebiliyor.

Kirmizi iletken yavasca hareket edecek ve sagdaki mavi topla hizalanacak. Bir de ters yonde soldaki iletkenle hizalanacak.

Bu esnada alttaki 3 iletkenin olusturdugu magnetik alanlara maruz kalan kirmizi iletkenin ne siddette ve yonde magnetik akiya maruz kaliyor konumuna gore hesaplamak ve grafigini cizmek istiyorum. Burda her bir iletkenin kirmizi iletkene olan mesafesi ve acisi degisecek. Burda aki cebrik degil vektorel toplanacak.

Akilli bidiga bu fikrimi onaylatamadim. Eskiden cok uzun sureler sohbet edebiliyordum. Simdilerde cok cabuk gunluk limit doluyor ve sinir olmaya basladim.

(Elektromagnetik cetvel calismasi)

Akıllı bıdık ne dedi çok merak ettim.

Eğer burada manyetk kuvveti değil de enduklenen elektiriği bulmak istiyorsan gerçekten vektörel toplamaya gerek yok
her teldeki mayetik değişimi (uzaklık) tek tek hesaplayıp toplayabilirsin. Uzaklaşırken , yaklaşırken ters yönde voltaj değişimi olur hepsi toplanır.

en kolayı ücretsiz bir manyetik simülatörde test etmek olmaz mı ?
hfss'in student versiyonu var. açık kaynaklı programlar da vardır mutlaka. 3 tane tel ve akımlar geçecek
çizmek çok zor olmaz.

Ben problemi en basit hale 3'e indirgedim. Aslinda yuzlerce tel var. iki telin etkisini sadece vektorel mi cebrik mi icin ele aldim.

Harmonik etkiler ilk kez elektronik hayatimda basima dert oldu. Bugune kadar hepsini gormezden geliyordum. Simdi hem gurultuyle hem de harmoniklerle bas etmem gerekiyor. Harmonik genliklerle iletkenler arasindaki mesafe onemli hale geliyor.

1755605217341.png

Burdaki ornekte yol kalinligi ve yollar arasi bosluk gunumuz teknolojisine gore oldukca hantal kalmis. Fakat bunun sebebinin altinda matematik yatiyor.

Mikrometre boyutlarinda pozisyon okumak icin icin 2mm pitch yerine 0.6mm daha mukemmel olmaz mi? OLMAZ

Bir tane tam üzerine gelen, bir tane de araya gelen iki alıcı bobin olacak , ikisinde de akım oluşur , konum bulmak için fark almak gerekecek , fark aldığın zaman gürültüler silinir . Buradaki harmonikler kapasitif etki nedeniyle frekansları sürekli değişir bunu matemetiksel olarak silemezsin ki. İki bobinden fark aldığın zaman otomatikman silinir.

Bahsi gecen harmonikler, bir birini tekrar eden taraklarin her birinin, okuma yapan algilayiciya sinyal gondermesinden kaynaklaniyor.
Tam karsidaki ana sinyali olustururken, biraz uzaktaki ilk harmonigi, biraz daha uzaktaki takip eden harmonigi olusturuyor. Harmonik genlikler haliyle zayiflaya zayiflaya dusuyor.

Fakat harmoniklerden kacamiyorsun sadece pcb uzerindeki yol parametreleri ile oynayarak harmonik genlikleriyle oynayabiliyorsun.

Sorun algilanan pozisyon sinyalinin uzaysal olarak sinusel olmamasindan kaynaklaniyor. Elektriksel sinyal kaynakli degil. tahrik edici sinyal zaten saf sinus. Harmonigi yok.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,150
Üyeler
3,247
Son üye
arslankaan99

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back