Adc nin ne sıkıntısı var?ihityaç var mı? esp32 hepsine yeter bence. ADC çok iyi değil ama zaten harici ADC dedik.
ESP32 ile denemeler yaparız.ihityaç var mı? esp32 hepsine yeter bence. ADC çok iyi değil ama zaten harici ADC dedik.
Problem düşük voltaj bölgesinde. Üst tarafta sorun yok pek. Ama harici ADC ölçüm hızı ve/veya çözünürlük açısından da çok mantıklı olabilir.ESP32 ile denemeler yaparız.
Eğer istediğimiz gibi çalışır sorun çıkarmazssa fark etmez esp32 olmuş 32f401 olmuş.
Ben daha önce esp32 adc'si kullandım akım trafosu okuyordum sorun çıkarmıyordu.
Ben akım trafosunu 2 10k üst ve alt direncin ortasına bağlıyordum üst ve alttan gnd+3v3 oluşan sapma'dan akımı hesaplıyorum.Problem düşük voltaj bölgesinde. Üst tarafta sorun yok pek. Ama harici ADC ölçüm hızı ve/veya çözünürlük açısından da çok mantıklı olabilir.
1- tam lineer değil. ama onun çözümü var.
2- Ofset voltajı gerektiriyor. ESP32 serisi 0-3.3V aralığında çipten çipe değişecek şekilde 0-150 mV aralığında bir yerin üstünü okuyabiliyor. ESP32-S3 serisinde ise bu ofset 0-30 mV gibi bir aralıkta.
3- Çoğu mikrokontrolcüdeki klasik gürültü problemi bunda da var. Ortalama ile aşılıyor hız çok önemli olmadığı zaman.
Gerilim bölücüler ile hiç problem yok. Giriş empedansını 9.2 MOhm olarak ölçtüm ADC aktifken.Ben akım trafosunu 2 10k üst ve alt direncin ortasına bağlıyordum üst ve alttan gnd+3v3 oluşan sapma'dan akımı hesaplıyorum.
birkaç ay çalıştı sonra beslemesine 220 yerine, 2 faz 380 bağladık yanlışlıkla birdaha da yapmadım.
LM4040 gibi birşey çözüm olabilir mi acaba.Ofset problemini şöyle görselleştireyim:
21185 eklentisine bak
Farklı bir proje için soruyorum. Lineerlik konusunu aştığımızı varsayın. 0-100 mV aralığındaki kör bölgeden kurtulmak için bir ofset voltajı eklemek istesek opamp kullanmak yerine daha basit bir fikir geliyor mu aklınıza?
ESP32 kullandık diyelim.Bence burada önemli bir hedef daha koymak lazım. PCB ve malzemelere sahip olan bir öğrenci, bu devrenin montajını yapabilmeli. Yani sıcak hava, fırın, üstün lehimleme ustalığı gibi şeyler gerekli olmamalı. O yüzden tek başına işlemci yerine hazır bir modül kullanmak mantıklı. PICO veya ESP32 olabilir. PICO en ucuzu o yüzden bence tercih sebebi.
ESP32 kullandık diyelim.
Empastore | Elektronik Çözüm Ortağınız
Empastore.com, Yetkili distribütörden elektronik ve LED aydınlatma ürünleri perakende satış kanalı.www.empastore.com
Bu projeyi yapmaya niyetlenip bunu kalem havya ile lehimleyemeyecek öğrenci yok.
Ama pico kullanılırsada bir nebze daha rahat lehimlenir ama boyut büyür.
Rica edeceğiz sökülür müsün oradan diyeBir dakka, böyle değil pinli olması lazım. Bunu tamam yerine lehimlersin de, sonra sökmen gerekirse nasıl sökeceksin
Bunu nasıl yapıyor abi? Akım her halükarda iki şöntten de geçip mcu istediğini mi okuyor yoksa röle ile yön mü değiştiriliyor.Bunun çözümü için de, şöntü ona göre seçilmiş iki ayrı akım kademesi yapılabilir. Benim Rigol DL3021 de öyle mesela. 4 A ve 40 A kademesi var.
Bunu nasıl yapıyor abi? Akım her halükarda iki şöntten de geçip mcu istediğini mi okuyor yoksa röle ile yön mü değiştiriliyor.
Voltaj bölücü ve opamp buffer kullanarak dac cözünürlüğü düşük voltajda artırılabilir. bunun sakıncası direnç toleransı olabilir ama eşleştirilmiş birkaç dirençle sağlanabilir. Bunun başka bir sıkıntırsı olabilir mi?DAC için kaç bit kullanılması gerektiği, kullanılacak şönte bağlı. Mesela diyelim 0.1 Ω şönt kullandık. Hedef çözünürlük 10 mA. Bu durumda şönt üzerinde 1 mV düşecek. 3.3 V ile beslenen bir ESP32 nin 12 bit DAC ının çözünürlüğü 0.8 mV olacak. Eğer offsetten dolayı kaybımız varsa 0.8 mV dan da fazla olacak.
Bunun çözümü için de, şöntü ona göre seçilmiş iki ayrı akım kademesi yapılabilir. Benim Rigol DL3021 de öyle mesela. 4 A ve 40 A kademesi var.