elektronikçiler için quantum computing

czorgormez

Temporary user
yeni çıkan microsoft-google majorana-1 chip ile sanki 2-3 seneye gündelik hayata yansıyacakmış gibi bir intiba var.
quantum computingle ilgili haberlerin çoğu işin özüne bilimsel temeline inmeden yüzeysel hype peşinde videolar. bu eski bir video olmasına rağmen adım adım quatum qbit nedir, nasıl çalışır ve nasıl bir sisteme ihtiyacı var onu anlatıyor.

aslında videodaki ilginç bilgilerden biri de superiletken halindeki bir bobini enerjileyip belli bir manyetik alana ulaştırdıktan sonra, gene superiletken bir röle ile kısa devre edince bu manyetik alanın kendi kendine devam etmesi. hatta MR makinaları içindeki bobinler de böyleymiş. yani sürekli enerjilenmiyorlar.

mojarana 1 içinde şimdilik sadece 8 tane qbit var, fakat çok ufak bir alana yerleştirebildikleri için teoride ileride bir chip alanında milyon qbit olabilirmiş. ve gene anladığım kadarıyla bu qbit girdileri ve çıktıları birbirine direkt bağlanamıyor. yani qbit çıkışındaki bilgi elektriksel bir sinyale dönüşüp bir sonraki qbite aktarılmalı.

Bir ara önüme geldi okumuştum deneyler için (google değil) satıyorlar diye. Lakin neden yaptıklarını pek anlayamadım. Hype da olabilir, R&D monetizing veya takipçi kitlesi oluşturma çabasi. Pratikte kullanılacak sonuçlar yokken(?) bir şey söylemek zor olur.
MS de bir şeyler beyan etti bir iki hafta önce.

Başka bir kişinin kanalında bu hoca ile yapılan kısa bir konuşmayı dinlemiştim.. Bu laboratuvar herhalde.. Elektronu manyetik alan yönlendirmesi ile süperpozisyona nasıl soktuklarını ve ölçme yaptıklarını anlatıyordu..
Bu videoda daha fazlası var mı bilmiyorum.
Kuantum bilgisayarı anlamak için, kuantum mekaniği temeli, bloch küresi ve karmaşık sayılar konusunda biraz temel bilgi gerekiyor..
Bloch küresi süperpozisyonu açıklamak için bir gösterim şekli.. Yani 0 ve 1 in farklı kombinasyonlarında nasıl aynı anda bulunduğunun sembolik gösterimi.. Ama sonuçta qubit i ölçtüğünüz zaman sonuç 0 yada 1 oluyor.! 0 ve 1 gelmesinin olasılıkları ve dolaşıklık özelliği de işin içine giriyor..
Örnek olarak N elemanlı bir dizi içinde istenen sayıyı bulmak için N sayıda karşılaştırma gerekiyor..
Kuantum algoritma bunu
kök(N) adımda buluyor.. İlginç.. Ve siz 8 bit ile çalşıyorsanız 8 tane daha yardımcı bit e, daha doğrusu 16 qubit e ihtiyacınız var.
Sanırım ek 8 qubit i dolaşıklık için kullanıyorlar..
Karmaşık sayı gösterimi hesapları ile teorik olarak bulunacak sonuç ortaya çıkıyor, çıkması gereken sonucun genliğini yükseltiyor kuantum makina.
Biraz analogvari çalışma gibi..
Fakat anlamadığım nokta oracle box dedikleri işlemin içinde nasıl oluyorda sonucu kök(N) adımda buluyor.

Forum istatistikleri

Konular
7,443
Üyeler
3,025
Son üye
can.ince

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Back