EMI testleri

Mikro Step

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
3,750
EMI testlerine giren cihazin asagidaki cizimde ustteki gibi bir ana frekansda yayinim yaptigini standartlarin mor esik degerinin altinda kalmayi sart kostugunu varsayalim. Haliyle bu test gecilemeyecek.

Eger EMI yayilimi cizimin altta kalanindaki sekle getirerek mor esigin altinda kaldigimizi varsayalim.
Fakat bu kez spektrumda cok fazla harmonik olussun. Bu durumlar icin EMI testlerinde farkli esik degerinin altinda kalma zorunlulugu geliyor mu? (Kirmizi esik)




hata.jpg



Bunu neden soruyorum?

Motor kontrol ve smps uygulamalarinda pwm frekansini sabit tutmak yerine random frekans teknigi var. Haliyle yayilim bu durumda tek frekans ve harmoniklerine yogunlasmayip spectruma yayilacak.

Fakat EMI testlerinin detayini bilmedigim icin bu duruma zorlama getiriliyor mu merak ediyorum.
 

Ekler

  • hata.jpg
    hata.jpg
    27.9 KB · Görüntüleme: 29
13.png

Bu kırmızı çizginin altında kalındığı sürece sıkıntı olmuyor diye biliyorum.

Bu random frekans tekniği ile ilgili bir yazı okumuştum, EMI için değil de verimliliği arttırmak içindi yanlış hatırlamıyorsam.
 
Verimle nasil bir alakasi olabilir?

Spectrumdaki yogunluk dusuyor.
 
Son düzenleme:
hata-jpg.27838


Yukaridaki cizimde ustte olan grafik icin konusalim.

Olcum masasina yatirilan cihazin yayinim yaptigini ve standartlara ait spectrumda belirlenen limitin asildigini varsayalim.
Ancak bu asim durumu sadedece 1mili saniye boyunca gozlensin 999 mili saniye boyunca birakin esigin altinda kalmayi hic yayinim yapmasin. Eger ortalama yayinima bakarsak limitin 1/1000 i kadar oldugunu soyleyebiliriz.

Bu durumda bu cihaz testten gecer mi yoksa kalir mi?
 
EMI testlerinde kriter, incelenen frekans bandındaki bütün bileşenlerin limitin belirgin şekilde altında olmaları. Bu açıdan çok gürültüsüz, ama tek pikte limite yakın ile, bütün bant boyunca gürültülü, ama limitin altında arasında bir fark yok testin başarılı olması için.
 
Eger EMI testleri cok cok kati olursa mekanik salterlerin ac kapa yaptigi anlarda neden olacagi EMI kesinlikle testler icin belirlenmis limitin ustunde kalacaktir.

Bu yuzden 1ms boyunca EMI yayilimi yapip 999 ms boyunca yapmayan cihazin durumunu cok merak ediyorum.
 
Bizim ev için ürettiğimiz cihazlar FCC Part 15 Class B ye tabi idi. Aşağıda ölçüm metodolojisi ile ilgili şunu belirtiyor. Bir spektrum analizöre geniş bantlı anten bağlı. Anten cihazdan 3 m mesafeye konuyor ve değişik bantlarda ölçüm yapılıyor, her bant için de limitler var. Yanlış hatırlamıyorsam 1 GHz e kadar yapılıyordu ama günümüzde test birkaç GHz e kadar çıkıyordur.

 
1703428198210.png


Evet sorumum cevabi geldi. Peak ve average degerden bahsedilmis.

Kirmizi ile isaretledigim tablo icin konusursak average en fazla 60dBuV olabilir denmis. Ama peak deger 73dBuV ye kadar cikabiliyormus.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,844
Mesajlar
99,695
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top