En uçtaki kalorifer peteği iyi ısınmıyor, nedeni ne olabilir?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Evdeki kalorifer tesisatının en ucundaki kalorifer, termostat maksimum açık olduğu halde iyi ısınmmıyor.

Kombinin ayarı 51 ℃, ama şu anda ekrana baktığımda 34 ℃ diyor. Birinci tuhaflık bu.

İkincisi, aşağıda resimlerde görüldüğü gibi, peteğin girişindeki sıcaklık, peteğin en sağından daha düşük. Sıcak su soldan giriyor, nasıl orası daha soğuk olur?

1736073389556.jpeg

1736073446260.jpeg

1736073457399.jpeg

Kombinin çalışma mantığını tam bilmiyorum ama tahminim, suyu ayarlanan dereceye kadar ısıtıyor, sonra da bir süre sirkülasyon yapıyordur. Ama suyun sıcaklığı artık 24 ℃ ye düşmüş, bunu kombinin ölçüm artık lüften tekrar ısıtmaya başlaması lazım. Neyi bekliyor? Ben en uç peteğin dönüşünde 24 ℃ sıcaklık ölçtüm, sonra gittim baktım kombi ekranına, 34 ℃ diyor. Benim ayarladığım 51 ℃ nerede, 34 ℃ nerede?

Şöyle olabilir belki radyatörün içerisindeki hava kanalları ile sınan hava yukarı cıkıyor assağı taraf soguk hava ile karsılasıp ısı kaybediyor ama yuları taraf zaten ısınmış hava ile karsılaştığından ısısını koruyor

Havalarını almıştım bunların ama tekrar alayım bakalım.

Petekler paralel bağlı, yakın peteğin ısısı uzağı nasıl etkilesin?

Paralel gibi gorunuyor ama hat direnci yuksek. Pompaya en yakin olan aslan payini aliyor. Vanasi cok aciksa geriye kalanlara koklatiyor.

Bu soruna cozum olsun diye simdilerde her bir petegin giris cikisi ana uniteye kadar cekiliyormus.

Bide şöyle bir durum var ölçülen ısılar oradaki suya ait ısılar değil oradaki suyun borunun termal direnci üzerinden borunun dıs yüzeyine aktarabildigi ısıdan hava akısı temas ve işima yoluyla ortama yayılan ısıları çıkarttığımızda geriye kalan ısı

Paralel gibi gorunuyor ama hat direnci yuksek. Pompaya en yakin olan aslan payini aliyor. Vanasi cok aciksa geriye kalanlara koklatiyor.

Uçtaki peteğe daha düşük sıcaklıkta su ulaşır, bu normal, ama yakın peteğin ayarının burada bir etkisi olmaması lazım. Yeterince güçlü bir güç kaynağına paralel dirençler bağlı gibi düşünüyorum ben. Yakındaki direnç ne kadar akım çekerse çeksin, uçtaki dirençteki akımı etkilemez. Sadece uçtakine daha düşük bir voltaj ulaşır iletkenlerdeki kayıp nedeniyle.

Bide şöyle bir durum var ölçülen ısılar oradaki suya ait ısılar değil oradaki suyun borunun termal direnci üzerinden borunun dıs yüzeyine aktarabildigi ısıdan hava akısı temas ve işima yoluyla ortama yayılan ısıları çıkarttığımızda geriye kalan ısı

Sıcaklık ayarı sabit olduğu için, boru dışındaki sıcaklık içteki sıcaklık ile kısa sürede eşitlenir, veya yakın bir değere gelir. Gene ölçülen değer tam doğru olmayabilir çünkü termal kameranın "emissivity" ayarının malzemeye göre seçilmesi lazım. Ama buradaki ölçüm relatif. yani 4.7 ℃ lik bir sıcaklık düşümü olmuş ve bu değer de doğrudur.

Şimdi peteğin havasını almaya çalıştım, hava çıkmadı :kizgin1:

Pompa gerilim kaynagi gibi davransa ok ama saniyorum akim kaynagi gibi davraniyor. Cunku baska aciklamasi yok.

Güncel tesisat petekler gruplanarak kolektöre geliyor.
3-5 petek bir vana ile kontrol ediliyor. Komblye yakın olan hattın kolektör vanası kısılmalıdır. Neredeyse kapalı gibi olmalı.

1736077107690.jpeg

Termostatik vana varsa arızalı veya kalibrasyon bozuk olabilir. Ayar kafasını çıkarabilirsiniz maksimum sıcaklık sağlar.

Calistigim odadaki kalorifer petegi de isinmiyor. Iki gun once giris cikis vanalarini kapayip pedege giren su hortumlarini soktuk. Sicak su vanasini actik baktik sicak su geliyor. Sicak su vanasini kapadik donus vanasini actik baktik ordan da soguk/ilik su geliyor.

Eger her iki basinc ta bir birine esitse petekten su sirkule etmez. Gecen sene sorun yoktu bu sene petekte hiz ama hic isinma yok.

Tum peteklerin vanasini kapatip benim petekten su dolasmasini sagladiktan sonra digerlerini sirayla acmam lazim.

Peteklerin alt vanaları full açık kalsın. Kombiye en yakın peteğin üst vanası atıyorum 1 tur, sonraki petek 2 tur şeklinde açık kalacak şekilde olmalı. En son peteğin üst vanası full açık olması lazım.

Ben böyle yaptığım halde en son petek diğerlerine göre az ısınıyor.

Forum istatistikleri

Konular
7,174
Üyeler
2,901
Son üye
ahmet045

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back