Endüstriyel Ürün Tasarımları Nasıl Yapılıyor ?

omsal

Yeni Üye
Katılım
26 Ocak 2024
Mesajlar
9
Merhaba bu sefer ki merak ettiğim konu endüstriyel ürün tasarımları nasıl yapılıyor hangi standartlara bağlı kalınarak çiziliyor ?
Mesela bir dronun gövde tasarımı, vida yerleri, kol, bacak tasarımları neye göre yapılıyor belli bir standartı varmıdır bu işlerin ?
 
Merhaba bu sefer ki merak ettiğim konu endüstriyel ürün tasarımları nasıl yapılıyor hangi standartlara bağlı kalınarak çiziliyor ?
Mesela bir dronun gövde tasarımı, vida yerleri, kol, bacak tasarımları neye göre yapılıyor belli bir standartı varmıdır bu işlerin ?
Profesyonel değilim, havada kalmasın diye yazıyorum. Bitirme çalışmam tasarımdı, amatör hobi olarak da devam ediyor. Bu tür bir tasarıma kalkışılırken ilk adım şartname oluyor. Burada, ortaya çıkacak ürünle ilgili uyulması gereken yasalar, standartlar, pazar hedefleri, pazardaki rakip ürünler, performans hedefleri, maliyet hedefleri, vb. ortaya konur ve tasarımcılar için bir çerçeve belirlenir. Daha sonraki adımlarda alınacak kararlar için bu şartname göz önüne alınır. Proje tazeyken şartname aşamasına geri dönüşler ve güncellemeler olabilir.

Tasarımda mühendislik sorunlarının çözümlerinde fizik kanunları, "PARA" ve eldeki kabiliyetler çerçevesinde tasarımda özgürlük olur. Yani şartnameyi sağlıyorsa bambudan da şase yapılır, karbon fiberden de, alüminyum alaşımdan da...

Teorik bir sürü çalışma var, mühendislik tasarımı, bütünleşik tasarım gibi konular araştırılabilir.

Bu süreçler için şirketlerde bir yerel kültür de oluşur. Tercihen aşağıdaki gibi olmaması gerekir :) :
 
Genel olarak iki tür tasarım faaliyeti var. Bu ikisindeki yaklaşım ve yöntemler biraz farklı:

1- Konsept tasarımı: Burada tasarımcılar çok daha özgür. Bütçe, üretim yöntemleri, malzeme temini gibi kısıtlara çok dikkat etmeden kafalarındaki fikirleri tasarlıyorlar. Bunu yarışmalar, destek/yatırımcı arama, firmalara tasarım pazarlama gibi amaçlarla yapıyorlar.

2- Proje bazlı tasarım: Burada ise amaç, performans kriterleri, bütçe ve kısıtlar daha belirli. Tasarımcı bu kriterlere dikkat ederek tasarımın yapıyor. Elektronikten örnek verecek olursak temini zor ya da pahalı bir komponent yerine o sırada kolay bulunabilecek muadilini kullanmaya çalışıyor. Temel olarak 3 anayol (baseline) var:
i. Ürün özellikleri/kalite
ii. Maliyet
iii. Zaman

Bu üç anayoldan hangisini değiştirirseniz diğerlerinden en az biri de mecburen etkileniyor. Örneğin ürüne yeni bir özellik eklediğinizde mecburen ya zaman artacak, ya da aynı zamana yetişmesi için daha fazla kaynak ayıracaksınız, maliyet artacak. Ya da temini uzun ürecek bir komponente ihtiyaç duyan bir özellik eklediğinizde zaman artacak... vb. Bu temel ilişkiye tasarım ve proje yönetiminin Ohm Kanunu gibi bakabilirsiniz.

Tasarımcı kendisine verilen kriterler ve kısıtlara göre bu dengeyi koruyarak tasarımını yapıyor/değiştiriyor. Ya da tasarım süreci içerisinde kriterler ve kısıtlar güncelleniyor (bütçeyi arttırmak, daha fazla süre tanımlamak.. gibi).
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,851
Mesajlar
99,791
Üyeler
2,482
Son üye
ilker29

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top