Endüstriyel Ürün Tasarımları Nasıl Yapılıyor ?

omsal

Üye
Katılım
26 Ocak 2024
Mesajlar
14
Merhaba bu sefer ki merak ettiğim konu endüstriyel ürün tasarımları nasıl yapılıyor hangi standartlara bağlı kalınarak çiziliyor ?
Mesela bir dronun gövde tasarımı, vida yerleri, kol, bacak tasarımları neye göre yapılıyor belli bir standartı varmıdır bu işlerin ?
 
Merhaba bu sefer ki merak ettiğim konu endüstriyel ürün tasarımları nasıl yapılıyor hangi standartlara bağlı kalınarak çiziliyor ?
Mesela bir dronun gövde tasarımı, vida yerleri, kol, bacak tasarımları neye göre yapılıyor belli bir standartı varmıdır bu işlerin ?
Profesyonel değilim, havada kalmasın diye yazıyorum. Bitirme çalışmam tasarımdı, amatör hobi olarak da devam ediyor. Bu tür bir tasarıma kalkışılırken ilk adım şartname oluyor. Burada, ortaya çıkacak ürünle ilgili uyulması gereken yasalar, standartlar, pazar hedefleri, pazardaki rakip ürünler, performans hedefleri, maliyet hedefleri, vb. ortaya konur ve tasarımcılar için bir çerçeve belirlenir. Daha sonraki adımlarda alınacak kararlar için bu şartname göz önüne alınır. Proje tazeyken şartname aşamasına geri dönüşler ve güncellemeler olabilir.

Tasarımda mühendislik sorunlarının çözümlerinde fizik kanunları, "PARA" ve eldeki kabiliyetler çerçevesinde tasarımda özgürlük olur. Yani şartnameyi sağlıyorsa bambudan da şase yapılır, karbon fiberden de, alüminyum alaşımdan da...

Teorik bir sürü çalışma var, mühendislik tasarımı, bütünleşik tasarım gibi konular araştırılabilir.

Bu süreçler için şirketlerde bir yerel kültür de oluşur. Tercihen aşağıdaki gibi olmaması gerekir :) :
 
Genel olarak iki tür tasarım faaliyeti var. Bu ikisindeki yaklaşım ve yöntemler biraz farklı:

1- Konsept tasarımı: Burada tasarımcılar çok daha özgür. Bütçe, üretim yöntemleri, malzeme temini gibi kısıtlara çok dikkat etmeden kafalarındaki fikirleri tasarlıyorlar. Bunu yarışmalar, destek/yatırımcı arama, firmalara tasarım pazarlama gibi amaçlarla yapıyorlar.

2- Proje bazlı tasarım: Burada ise amaç, performans kriterleri, bütçe ve kısıtlar daha belirli. Tasarımcı bu kriterlere dikkat ederek tasarımın yapıyor. Elektronikten örnek verecek olursak temini zor ya da pahalı bir komponent yerine o sırada kolay bulunabilecek muadilini kullanmaya çalışıyor. Temel olarak 3 anayol (baseline) var:
i. Ürün özellikleri/kalite
ii. Maliyet
iii. Zaman

Bu üç anayoldan hangisini değiştirirseniz diğerlerinden en az biri de mecburen etkileniyor. Örneğin ürüne yeni bir özellik eklediğinizde mecburen ya zaman artacak, ya da aynı zamana yetişmesi için daha fazla kaynak ayıracaksınız, maliyet artacak. Ya da temini uzun ürecek bir komponente ihtiyaç duyan bir özellik eklediğinizde zaman artacak... vb. Bu temel ilişkiye tasarım ve proje yönetiminin Ohm Kanunu gibi bakabilirsiniz.

Tasarımcı kendisine verilen kriterler ve kısıtlara göre bu dengeyi koruyarak tasarımını yapıyor/değiştiriyor. Ya da tasarım süreci içerisinde kriterler ve kısıtlar güncelleniyor (bütçeyi arttırmak, daha fazla süre tanımlamak.. gibi).
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,589
Mesajlar
111,867
Üyeler
2,699
Son üye
mertokusluk

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top