Eski konuları/mesajları düzenleme?

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Eski mesajlarımda düzenleme seçeneği yok. Bununla ilgili bir süre mi var?

1608467781492.png

1608467811454.png

Şu anda ben bunu 15 gün olarak limitledim. Aslında varsayılen değer 1 saat idi :D

Bunu sınırsız yapmak da mümkün, ama onun önemli bir dezavantajı var. Diyelim bir üye kızdı, sövüp saydı ve gitti. Sonra da açtığı bütün konuları ve mesajları sildi. Bu önemli bir veri kaybı olur, o yüzden bir limit olması gerekir ve 15 gün bile çok aslında. Ama bir konu ile ilgili 15 günden sonra değişiklik talebi olursa moderatörler veya yöneticiler bunu mutlaya yapar zaten, bürokrasiye takılmazsın :)

15 de cok abi bence 2 gun yeterli. Amacina hitap eden bir sure. 2 gun icinde varsa hata duzeltilebilir.

15 de cok abi bence 2 gun yeterli. Amacina hitap eden bir sure. 2 gun icinde varsa hata duzeltilebilir.

Tamam 2 gün yapayım. Giden bir üye konunun tamamını silmeyip içindeki kendi mesajlarını bile silse, artık tüm konunun bütünlüğü bozulmuş olur ve artık tamamını silmek gerekir. O yüzden limit gerekli mutlaka ve benim bildiğim her forumda var.

Bence 15 gun iyi. 2 gun az :)

Üyelerin sileceği verilerin konu bütünlüğünü bozması konusundaki kaygıya hak vermekle beraber süre kısıtlaması olmasına itirazım var.

Genel olarak bakınca burası bir sosyal paylaşım platformu ve kullanıcı olarak istediğim an verilerimi silebilmeli üyeliğimi iptal edebilmeliyim. Belki haberiniz vardır. Sosyal medyada paylaşılan karikatürler yüzünden insanlar ciddi telif cezası ödemeye başladılar. Facebookta 10 yıl önce baya karikatür paylaşmıştım. Telif hakkı yüzünden aslında paylaşılmaması gerektiğini düşünememiştim o zamanlar. Akşam oturdum tüm eski paylaşımlarımı sildim. Bu yönden bakınca youtubeden facebooktan istediğim an eski paylaşımları silebiliyorsam buradanda silebilmeliyim. Telif hakkına maruz bir içeik paylaştım ve o an bu durumu ön göremedim. Sonrasında bunu silemiyorum. Bu durum hoş değil. Bence bir süre kısıtlaması olmamalı...

Yada en azından süre kısıtlaması olmaması benim kişisel talebimdir.

youtube, twitter, instagram gibi platformlarda senin yazdığım mesaj tek başına bir bütünlük arzediyor. O mesajı sildiğin zaman bu platformların genel olarak işleyişine bir zarar vermiyorsun. Ama forumlarda öyle değil. Her konu, birçok üyenin katılımı ile oluşan bir bilgi birikimini yansıtıyor ve faydalı olması için bütünlüğünün korunması lazım. Bir mesaj bile silince artık o konunun anlamı tamamen ortadan kalkabilir.

Aslında forumun üyelik sözleşmesini bir ara Türkçeye çevirmem lazım ve bu kuralları açıkça koymak lazım ki insanlar neyi kabul ettiklerini bilsinler. Şu anda Microsoft'un EULA'sı gibi herkes tıklayıp geçiyor :p

Bilmiyorum bana ters geliyor. O zaman yönetici olarak tüm mesajlarımı silmeni rica ediyorum desem. Bürokrasimiz nasıl olacak :cheeky2:

Bilmiyorum bana ters geliyor. O zaman yönetici olarak tüm mesajlarımı silmeni rica ediyorum desem. Bürokrasimiz nasıl olacak :cheeky2:

Olayı şöyle değerlendirmek lazım: Bu forumun bir amacı var, o da gençleri elektronik ve mekanik konularda hobi çalışmaları yapmaya teşvik etmek ve bu konudaki bilgi seviyesini yükseltmek. Forumun işleyişinin ve kurallarının, bu amacı ileri götürmeye yönelik olması lazım. Eğer bireysel özgürlükler ile bu amaç çelişiyorsa, o zaman amacı tercih etmek lazım. Yoksa herkes özgür, istediği gibi mesajları sabote ediyor, o zaman forumun var olmasının bir anlamı kalır mı?

Ama şunu da belirteyim. Mesaj oluşturmasında kesinlikle bir sansürleme olayı olmayacak. Bunun istisnası, yasal olarak da suç teşkil eden tarzda yazılmış mesajlar. Bazan bariz ve komik gramer veya kelime hatalarını düzeltmek için de bir mesajı düzenlediğim oluyor, ama mesajı yazan dese "yok kardeşim ben o gramer hatasını kasten yaptım öyle istiyorum" o zaman tekrar eski haline getiriyorum.

En sert eleştiride bile kimsenin mesajına müdahale etmiyoruz. Mesela sen birisine dedin ki "yav bu senin yaptığın iş çok dangalakça, sen gerçekten bu işten anlamıyorsun!". Bu hoş olmayan bir üslup, ama bunu da sert bir eleştiri olarak kabul edip değiştirmiyoruz. Ama sen dersen birisine "ulan sen ne dangalak adamsın, beynindeki o bir tek hücreyi biraz çalıştırsan anlarsın bunun neden yanlış olduğunu!" bu artık kişisel saldırı ve hakaret olur ve buna izin vermememiz lazım.

Amacını anlıyor, takdir ediyorum. Zaten forumda nispeten aktif bir kullanıcı olmamın sebebide bir şekilde bu amaca destek olmak. Bununla birlikte ortada hiçbirşey yok iken bu konunun tartışılması ile beraber mesaj değiştirme/silme konusunda özgürlüğüm kısıtlanmış olarak hissediyor bu durumdan rahatsız oluyorum. Kendi içimde çatışıyorum şu anda değiştiremiyorsam eğer değiştirmeye ihtiyaç duymamalıyım. O zaman paylaşım yapmamalıyım...

Amacını anlıyor, takdir ediyorum. Zaten forumda nispeten aktif bir kullanıcı olmamın sebebide bir şekilde bu amaca destek olmak. Bununla birlikte ortada hiçbirşey yok iken bu konunun tartışılması ile beraber mesaj değiştirme/silme konusunda özgürlüğüm kısıtlanmış olarak hissediyor bu durumdan rahatsız oluyorum. Kendi içimde çatışıyorum şu anda değiştiremiyorsam eğer değiştirmeye ihtiyaç duymamalıyım. O zaman paylaşım yapmamalıyım...

Senin mesajlarının tamamı zaten forum kurallarına uygun, isteyeceğin mesaj değişiklikleri de forumun amacına uygun olacaktır, o yüzden bir sıkıntı yok. Ama diyelim öyle bir noktaya geldin ki mesajlarını sık sık değiştirme, geliştirme ihtiyacı hissediyorsun. O zaman söylersin seni moderatör grubuna eklerim :)

O zaman şimdi söylüyorum. Moderator olma gibi bir talebim yok/olmayacaktır. Ama kendi mesajlarımı editleme silme konusunda talebim var. :)

Ona bir bakayım. Üye bazında değiştirilebiliyor mu bilmiyorum. Hala bu forum yazılımının kekiyim bende, belki %5 ini öğrenmişimdir. Olmazsa moderatör grubuna eklerim. Merak etme, moderatör olunca herhangi bir yükümlükük altında girdiğin falan yok :)

Forumun amacını elde etme konusunda yapabileceğim ne varsa yapmak isterim. Kurallar, sunucu, forum yazılımı herşey buna göre şekilleniyor. Forumun hiçbir ticari kaygısı yok ve olmayacak. O yüzden bu konuda önerileriniz varsa mutlaka bildirin.

@taydin bence forumun işleyişi hakkında, özgün (milli ya da adı her ne ise) bir tanım yapmak gerek ve buna uygun bir yapıya dönüştürmekte yarar var.

Örneğin Devlet ya da Youtube'un kendi, Türkiye'ye artık yayın yapmayacağım dediğinde de forum bütünlüğünü bozacak bir sürü şey olur. Bu @Endorfin35+ 'nin talebi ile benzer bir kapıya çıkar.

Tanım tam da bunun için gerekli!

Aynı örnekten gidersek; Mesela içerik zaten mümkün mertebe özgün olmalı. Yoksa hepimiz akşama kadar Youtube'dan dünyanın videosunu izliyoruz, Youtube buna göre bize öneride bulunuyor. Bir de forum üzerinden birbirimize aynı tavsiyeleri ulaştırmanın mantığı yok.

Daha önce de söylediğim gibi kurallar koyup bu kurallar çerçevesinde ilerleyelim demiyorum. Burası bir kamp ateşi gibi hepimizi ısıtıp etrafına toparlayan bir merkez olursa işe arar. Bu yüzden özgün(lükle ilgili) bir bildirimiz olursa, bireysel olarak herkes bunun etrafında toparlanabilir.

Ya süre sınırı olmadan herkese mesajlarını düzenleme/silme hakkı vermeliyiz ya da Youtube gibi kaynakların videosunu paylaşmamalıyız. Konu kendi deneyimlerimiz olmalı. Diğer türlü birbiri ile çelişiyor...

Bu güncel karikatür mevzuu bence hepimize ders olmalı...

Youtube den foruma video eklemek sakıncalımı ondan bile emin değilim şu anda. Ancak ordan burdan resim kopyala yapıştır yapmamak lazım...

Link paylaşmanın bir sakıncası yok. Zaten adam web sitesi yapıp internete açtıysa, beklenti insanların her yerden o içeriğe erişebilmesidir. Sorun, içerik bizim sunucuda olursa ortaya çıkıyor. Mesela youtube'daki videonun KENDİSİNİ foruma yüklersen, veya resmin KENDİSİNİ foruma yüklersen sorun var.

Ama benim bildiğim, böyle durumlarda önce kaldırma ihtarı yapılır ve içerik kaldırılmazsa dava açılır.

Youtube için söylediklerine katılıyorum. Ayrım şurada Youtube videosunu forumda paylaşarak biz Youtube'a istediği zaman yayından kaldırma hakkını veriyoruz. (Bizi engellerse süre sınırı olmadan artık kimse forum üzerinden izleyemez ya da görüntüleyemez) Aynı yetkiyi kullanıcıya kendi yazıları için neden vermiyoruz?

Youtube için söylediklerine katılıyorum. Ayrım şurada Youtube videosunu forumda paylaşarak biz Youtube'a istediği zaman yayından kaldırma hakkını veriyoruz. (Bizi engellerse süre sınırı olmadan artık kimse forum üzerinden izleyemez ya da görüntüleyemez) Aynı yetkiyi kullanıcıya kendi yazıları için neden vermiyoruz?

Evet başka bir sunucuya link verince o problem var. O yüzden ben link ile bir de oradaki resmi paylaşıyorum. Böylece link giderse en azından neyden bahsedildiği ile ilgili bir kalıntı oluyor. Youtube videosuna erişemeyince de gene bir kayıp oluyor. Ama kızan bir üyenin bir konudaki mesajların yarısını silmesi kadar da bir hasar oluşmaz :)

Dediğin gibi mümkün mertebe özgün içerik ve video kullanmamız lazım. Şu anda 64 MByte'a kadar video yüklemek mümkün. Tabi çok az, ama birçok fikri aktarmak için de yeterli gene.

Mesaj değiştirme konusunda benim şahsi görüşüm bu tabi. Ama forumda çoğunluk süresiz mesaj düzenleme istiyorsa buna da kayıtsız kalmam. O yüzden bir anket açayım bakalım :)

Bilindiği üzere Anayasa’nın 20 nci maddesine 2010 Anayasa değişikliği ile eklenen “... Herkes, kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak; kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirilme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsar. Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebilir. Kişisel verilerin korunmasına ilişkin esas ve usuller kanunla düzenlenir.” hükmü ile bireylere kişisel verilerin silinmesini talep etme hakkı tanınmaktadır.

Birisi ben silmek istiyorum dediğinde, sen zaten mecburen silmek zorundasın...

Bu nedenle bize özgün bir bildiri şart. Bu bildiri üyeleri mümkün olduğunca özgün fikirler geliştiren kişiler olacak şekilde yönlendirmeli.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back