Eski konuları/mesajları düzenleme?

Bence mesajların silinmesi ile oluşacak olan hasar konusunda fazla kaygılanmaya gerek yok.

Konu aktif iken zaten forumu takip edenler faydalanıyor. İkinci fayda ise geçmişe yönelik arşivlenmiş bilgi oluşturması. Ateş olsam cümrün kadar derler ya. Giden tüm mesajlarını silde kayıp anca o kadar olur. Ben bin mesaj yazmışım tek tek bin mesajı silmem için piskopat olmam lazım. Hadi sildim diyelim forumdan ayrılanların kaçta kacı bunu yapacak...?

Oradaki kişisel veri kavramı farklı. Mesela TC kimlik numarası, anne kızlık soyadı vs normalde senin gizli tutmaya çalıştığın veriler. Forumda ancak özel mesajlar bu kapsama girebilir. Yani birisi "benim üyeliğimi sil" derse, onun üyeliği ve özel mesajları silinecektir.

Ama foruma yazılan bir mesaj halka açık, alenen ifade edilmiş birşey. Mesela Taksim meydanının ortasında belli bir konudaki fikrini alenen açıkladın ve etrafında 10 kişi de seni dinledi. Sonradan "ben vazgeçtim, bu söylediklerimi kimse duymamış olsun" deme şansın var mı?

• Beğen
Reactions: 333
Ama foruma yazılan bir mesaj halka açık, alenen ifade edilmiş birşey. Mesela Taksim ortasında belli bir konudaki fikrini alenen açıkladın ve etrafında 10 kişi de seni dinledi. Sonradan "ben vazgeçtim, bu söylediklerimi kimse duymamış olsun" deme şansın var mı?

Tabiki öyle bir şans yok ama forumda yazılı kaldığı sürece taksimde hergün aynı şeyleri söylemeye devam ediyorsun. Günün birinde susma özgürlüğün yok...

Aslında bu tartışma ilkesel bir boyuta geldi şu anda. Yoksa pratik anlamda birisi bir mesajını değiştirmek isterse kesinlikle bir engelle karşılaşmayacak. Mesela sen bir mesajında gizli kalması gereken bir bilgiyi paylaştın ve yasal bir sorun yaşamamak için değiştirilmesini istiyorsun. Tabiki değiştireceğiz. Veya herhangi bir şekilde ileride sana zararı olacağını düşündüğün bir bilgiyi kaldırmak istiyorsun. Tabiki kaldıracağız. Burada yapmaya çalıştığımız bunları engellemek değil. Ev sahibiyle kavgalı ayrılan kiracının kapıyı pencereyi kırıp gitmesini engellemek.

Bir de şu açıdan düşün. Diyelim hayırseversin ve bir mahallede herkese hayır hasenat yaptın. Sonra da ahaliye kızdın ve gidiyorsun. Gidip herkese verdiğin sadakayı geri mi isteyeceksin? Senin foruma kattığın bütün bilgiler ve tecrübeler, bilim adına yapılmış bir sadakadır. Bir kere verdin mi onu geriye istemeyeceksin :)

Hukukçu değilim ama kendi rızamızla yaptığımız halka açık her paylaşım kişisel veriden ziyade kamu malı formunda ele alınıyor galiba. Aşağıda da seneler evvel alınmış bir karar var. Bir kişinin şahsi hesabında herkese açık olarak paylaştığı şahsi fotoğrafının, sosyal medya dışında ve şahsın izni olmadan kullanılması sonucunda fotoğrafın kamu malı olduğuna kanaat getirmişler diye yorumluyorum. Karikatür işi ise tamamen şark kurnazlığı ve paylaşandan ziyade barındırıcıyı zora sokan bir olay.

12 Ceza Dairesi 2015/4349 E. 2016/5349 K. Sayı ve 30.03.2016 tarihli bir kararında “herkese açık bir profilde paylaşılan fotoğraflara kolaylıkla ulaşılabildiği, fotoğrafın kullanıldığı yerin ortak alan olduğu, buradan alınmasının hukuk aykırı olmadığı..”

Endorfin e katılıyorum.
Ayrıca eğer kişiler forumdaki bir konuyu öğrenmek amaçlı takip ediyorsa kendileri notlarının ,öğrendiklerinin yedeklerini alırlar ,almalılar da.

Yani forumdaki kişiler veritabanındaki indexden ,hasardan daha değerlilerse büyük yanlış var demektir. (En azından şu anda tartışılıyor)

Oradaki kişisel veri kavramı farklı. Mesela TC kimlik numarası, anne kızlık soyadı vs normalde senin gizli tutmaya çalıştığın veriler. Forumda ancak özel mesajlar bu kapsama girebilir. Yani birisi "benim üyeliğimi sil" derse, onun üyeliği ve özel mesajları silinecektir.
Paylaşımları ne olacak?

Diyelim ki üyeliğimi iptal ettim. Daha önceden bir kod geliştirdim ve altına tüm hakları saklıdır yazdım. Bu noktada oradaki kodları biri ticari kullanmak isterse ne olacak? Telif hakkı olmayacak mı, onlarda kamuya mal olmuş anonim fikir mi sayılacak? Ben bunları paylaştım ama olay ticari bir boyut kazandı vb. durumlarda kodun kime ait olduğu nasıl ispatlanacak?

Paylaşımları ne olacak?

Diyelim ki üyeliğimi iptal ettim. Daha önceden bir kod geliştirdim ve altına tüm hakları saklıdır yazdım. Bu noktada oradaki kodları biri ticari kullanmak isterse ne olacak? Telif hakkı olmayacak mı, onlarda kamuya mal olmuş anonim fikir mi sayılacak? Ben bunları paylaştım ama olay ticari bir boyut kazandı vb. durumlarda kodun kime ait olduğu nasıl ispatlanacak?

Eğer biz birisinin gizli tuttuğu kodu forumda alenen yayınlarsak yasal olarak sorumlu oluruz tabi. Ama adam kodunu belli lisans koşulları ile kendisi foruma koymuş, o noktada artık o kodun forumda olmasından dolayı sorumlu tutulmamamız lazım.

Ama birisi o adamın kodunu, belirtilen lisans koşulları dışında kullandıysa, telif hakları yasası kapsamında o kullanan kişi hedef alınması lazım, o kodun yayınlandığı ortamı değil.

Tamam onda hemfikiriz.

Örneğin ben bir kod yazdım ve altına "tüm ticari hakları saklıdır" (ya da usulen her ne ise) dedim. Yani hobi için evinde kullan ama kimse telifini ödemeden ticari kullanamaz.

Sonra ben forumdan ayrıldım ve üyeliğimi sildim.

A firması da (art niyetli olmak zorunda değil) bu kodu kullandı ve telifini de ödemeye razı. Bu noktada 3. biri de çıktı dedi ki kardeşim o kod benim, telif ücretini ben isterim. Aynı zamanda bende telif ücretimi istiyorum. Firma bana mı 3. kişiye mi para ödeyecek?

Paylaşımı yapan kişinin ben olduğumu ispatlamam mümkün olursa forum (kişisel verilerimi halen tutuyor diye) suç işler, beni güvence altına almıyorsa kimse forumda özgün bir şey paylaşmaz...

(bu arada zaten farkındasındır da belirteyim bunların hiçbir şahsi sorular değil.)

Mantıklı yaklasımlar...

3. Kisiye gerekte yok ayrildiktan sonra kodun senin oldugunu nasil ispatlayacaksin... :dusun1:

@taydin birazdan bize kizacak forumu komple kapatacak :D

Gayet medeni bir tartışma niye kızsın, kızmaz.

Forumda kural olmayacak ilkesini benimseyen biri, onun tek derdi forumun bütünlüğünü korumak. Aslında aynı şeyi istiyoruz.

Ben forumun bütünlüğünü sağlıklı insanların bir arada olması olarak yorumluyorum. Giderken camı çerçeveyi indirecek adam, zaten bütünlük arz edemez. O yüzden engellemenin bir manası yok.

Forumdan beklentiyi tanımlaması adına özgün bir bildiri iyi olur dememdeki sebep de bundan kaynaklanıyor.

Uygun forum kurallarıyla böyle şeyleri açıkça ortaya koymamız lazım. Forumdaki üyelere bir katkı sağlayan her türlü materyal artık o forumun bir parçası olmuştur, sonradan kaldırılması talep edilemez şeklinde. Yoksa her materyal koyanla oturup sözleşme imzalamamız lazım :D

Bir de madem ilkesel hareket ediyoruz, herkesin iyi niyetli olacağını da varsaymamamız lazım. Şu anda bir sorun yok çünkü aktif üye sayısı fazla değil. Ama binlerce üye olunca artık herkesin vatan millet sakarya düşüncesinde olacağını da varsayamayız. Netice bizim amacımız ne? Herkesin özgürce materyali paylaşıp keyfine göre paylaşımını geri çekmesi mi, yoksa gençlerin istifade edeceği ve hevesleneceği bir bilgi kaynağı oluşturmak mı? Bence ikinci amaca ulaşmak için kişisel özgürlüklerden feragat etmeye değer.

Mesaj duzenleme konusunda farkli bir bakis acisi olsun.

Mesaj editleme yetkisi tum uyelere acik olsun. ayni Xenforo forum altyapisini kullanan baska bir forumu kullaniyorum. Kullanici yada moderator ( admin haric ) mesaj editleme yada silme yapiyor. ( silinen mesaj database den silinmiyor sadece uye gruplari tarafindan gorunmez oluyor. Silmeyi sadece admin yapabiliyor.

Bu sekli ile uyelerin editledigi yada sildigi mesajlar ilgili mesajin gecmisini goruntule denildigjnde mesajlar yonetim tarafindan goruntulenebiliyor geri getirilebiliyor.

Boyle bir alternatifte dusunulebilir.

Uygun forum kurallarıyla böyle şeyleri açıkça ortaya koymamız lazım. Forumdaki üyelere bir katkı sağlayan her türlü materyal artık o forumun bir parçası olmuştur, sonradan kaldırılması talep edilemez şeklinde. Yoksa her materyal koyanla oturup sözleşme imzalamamız lazım :D
Koca formu yazan programcılar ;
Mesajı silemezsiniz ancak Mesajı "Bu mesaj üyenin isteği doğrultusunda kapatıldı" mesajıyla replace edebilirsiniz hizmetini eklentisini yazamıyorlarmı?
Sanırım yazamazlar zira işlerine gelmez

Bu konuda forum konularinin butunlugu acisindan editlemeyi 2 gun ile sinirli olmasi taraftariyim.

Bunu talep edersin, bu seferde kimse kimseye kolay kolay bir şey söylemez. O zaman gençleri nasıl özendireceksin?

Ciddi bir adam, güven vermeyen sıradan bir tutum altında kolay kolay bir şey paylaşmaz. Ben burası dışında hiç bir foruma aktif üye olmadım. Buranın farkı, oluşturduğu güven duygusu.

Şahsen, kalabalığı kucaklayacak diye sınırları günden güne daralacak bir yapıya girmeyi hiç istemem. Varsın çekirdek 30 kişi olsun, diğer hepsi yazdıklarını silip gitsin. Feyz alacak genç bu 20-30 kişiden zaten alır feyzini...

Mesaj duzenleme konusunda farkli bir bakis acisi olsun.

Mesaj editleme yetkisi tum uyelere acik olsun. ayni Xenforo forum altyapisini kullanan baska bir forumu kullaniyorum. Kullanici yada moderator ( admin haric ) mesaj editleme yada silme yapiyor. ( silinen mesaj database den silinmiyor sadece uye gruplari tarafindan gorunmez oluyor. Silmeyi sadece admin yapabiliyor.

Bu sekli ile uyelerin editledigi yada sildigi mesajlar ilgili mesajin gecmisini goruntule denildigjnde mesajlar yonetim tarafindan goruntulenebiliyor geri getirilebiliyor.

Boyle bir alternatifte dusunulebilir.

Zaten bir üyenin birşeyi silmesi demek onun artık görünür olmaması demek. Ama moderatör hala görüp geri getirebiliyor. Aynı şekilde mesela bir mesaj 10 kere editlendiyse, o mesajın bütün geçmiş versiyonlarını moderatörler görebiliyor. Yani database seviyesinde düşününce veri kaybı olmuyor.

Ama dışarıdan forumu kullanan kullanıcılar açısından düşünürsen o veri artık kaybolmuş demektir, çünkü adam sildikten sonra mesajları onun isteğine aykırı olarak geri getirmemiz doğru olmaz.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back