Fan hızını nasıl ayarlayabilirim?

suchasme

Üye
Arkadaşlar internetten altta görmüş olduğunuz fanı aldım, hızını ayarlamak istiyorum. "BSC-1" isminde hız ayarı yapabilen aksesuarı varmış ancak çok pahalı. neredeyse fanın fiyatı kadar. bu fanın hızını nasıl ayarlayabilirim? alternatif ne kullanabilirim? yani elektrik verildiğinde tam güçte değil orta güçte veya zayıf güçte çalışsın istiyorum.

1732805115294.png

1732805164513.png

Lineer voltaj regülatörü ile ayarlanabilir yazıyor ama başka bir bilgi yok. Klasik olarak bu devre var. İnternette AC fan control circuit diye aratırsan buna benzer çok devre bulursun.

AC-Fan-Regulator-Circuit.jpg

Gölge kutuplu motorlar, gerilim ayarı ve faz kıyma ile devirleri ayarlanamaz.

Basit bir dimmer devresi olabilir.

Golge kutuplu motorlar da sonucta induksiyon motoru. Pervane agresif bir yuk olmadigindan motor voltaji dusuruldugunde motor durmak yerine yuku daha dusuk bir devirde dondurmek zorunda kalir. Yani kayma miktari voltajla degistigi icin hiz ayari yapilabilir.

Fakat devir sayisi voltajla lineer orantili olmaz. Ustelik kayma ile birlikte motorun verimi de degisir ve motor isinmasi artar. Kucuk guclu fan uygulamalarinda kullanilabilir. Ancak dimmer zit alternanslarda simetrik kirpma yapmazsa isinma ve motor gurultusu artar.

Arkadaşlar internetten altta görmüş olduğunuz fanı aldım, hızını ayarlamak istiyorum. "BSC-1" isminde hız ayarı yapabilen aksesuarı varmış ancak çok pahalı. neredeyse fanın fiyatı kadar. bu fanın hızını nasıl ayarlayabilirim? alternatif ne kullanabilirim? yani elektrik verildiğinde tam güçte değil orta güçte veya zayıf güçte çalışsın istiyorum.

38549 eklentisine bak
38550 eklentisine bak
Dimmer ile yapabilirsin.

38549 eklentisine bak
38550 eklentisine bak
types-of-HVAC-dampers.png

Deviri düşürmeden de hava akışını kısıtlayabilirsin.

Ya da pervanenin kanat acisini degistirebilirsin. Pervaneli ucaklarda motor tam gaz calisir. Pilot levye ile kanat acisini degistirir.

Ama basit bir havalandirma fani icin kanat acisini degistiren mekanik tasarlamak cok luks ve cok pahali olur.

Bu tam dogru degil. Pervane emecek hava bulamazsa zaten motor bosta gibi calisacak demektir. Dolayisi ile hava akisini engellersen motorun cektigi gucu de duser.

Enerji verimliligi icin cok keskin bir hesap yapmak lazim.

Bu tam dogru degil. Pervane emecek hava bulamazsa zaten motor bosta gibi calisacak demektir. Dolayisi ile hava akisini engellersen motorun cektigi gucu de duser.

Enerji verimliligi icin cok keskin bir hesap yapmak lazim.
Motor beslemesine seri kondansatör ile motor üzerine düşen gerilim azaltılsa nasıl olur ? Motorun tipi de önemli tabi . Bi ton laf salatası yapıp Asıl önemli olan motorun tipini yazmamışlar

Son düzenleme:
Induksiyon motorlarda voltaj dusurerek kaymanin degistirilmesi devir sayisini belkli bir aralikta degistiriyor ama verim cok kotu oluyor.

Voltaj dusururek devir sayisini dusurecegim daha az guc kullanacagim istegi icin verim deki dusmeyi de goz onune almak lazim.

Motorun tipi cok yuksek ihtimalle golge kutuplu AC motordur. Fircasiz motor kullanacaklarini sanmam. Oyle ise supriz olur.

Induksiyon motorlarda voltaj dusurerek kaymanin degistirilmesi devir sayisini belkli bir aralikta degistiriyor ama verim cok kotu oluyor.

Voltaj dusururek devir sayisini dusurecegim daha az guc kullanacagim istegi icin verim deki dusmeyi de goz onune almak lazim.

Motorun tipi cok yuksek ihtimalle golge kutuplu AC motordur. Fircasiz motor kullanacaklarini sanmam. Oyle ise supriz olur.
Ozaman aslında kayma çok artarsa motorun devrilip yanma riski de var

Peki @suchasme bu fanın sürekli çalişması şart mı ? Bir zaman rölesi ile aralıklı çalıştıramaz mısınız ?

Son düzenleme:
Fsn coil ünitelerinde motorlarda devri düşürmek için eski sistemde faz ile motorun sargısı arasına indüktör koyuyorlardı. Bu şekilde uzun süre çalılıyor. Belki motor buna uygundu onu bilmiyorum.

Ozaman aslında kayma çok artarsa motorun devrilip yanma riski de var

Peki @suchasme bu fanın sürekli çalişması şart mı ? Bir zaman rölesi ile aralıklı çalıştıramaz mısınız ?
evet aralıklı çalışacak, sadece banyo kullanıldığında 2-3 dk çalışacak. içerdeki havayı dışarıya atması için aldım. işte çalışınca da tam güçte çalışmasını istemiyorum. hafif şiddette dönse bile içerdeki havayı dışarı atabilir diye düşündüm.

evimizin önü açık pencereyi açınca direk içeriye doğru üflüyor. banyonun havası, nemi direk evin içine doluyor. bu yüzden böyle bir çözüm bulayım dedim.

Ben de evimde banyoya fan bagladim fan cikisini kullanmadigim bacaya verdim. Banyo lambasi yandigi surece fan calisiyor. En ekonomik yol bu.

Son düzenleme:
Normal ev vantilatörlerinde kademeli bobin (Balast) kullanılır.
Onlarda Gölge kutup motorlardır.
Hurda bir vantilatörden söküp deneyebilirsin.

Bu cihazın fan hız kontrol ünitesinin içinin resmi varmı diyr baktım bir sitede buldum.

Screenshot_20241203-141107_Chrome.jpg

Çok özel bir devre olduğu görülmüyor. Tabi kartın altını görmüyoruz.

Ac bir motorun devrini değiştirmenin yöntemlerini hepimiz az çok biliyoruz. Bu devre yüksek ihtimal bir dimmer.

Altta iki trimpot var ve minimum ile maksimum devir limiti girilmiş.

Bence kısa süreli çalışma için basit bir dimmer ile devir biraz kısılarak kullanımı sorun olmaz.

İlk mesajdaki fan banyo için biraz büyük bir fan olduğu düşüncesindeyim. Hem sesli çalışır hemde yüksek debisi olduğunu düşünüyorum. ( banyo için )

Birde 80 watt a kadar fan hızlarını bu tür bir trafo ile kontrol edebilirsiniz.

Bağlantı şeklini üstündeki etikette görülüyor.

6Stufen-Trafo (1).jpg

Forum istatistikleri

Konular
7,101
Üyeler
2,877
Son üye
mrnobodyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back