Flex pcb uzerine smd malzemelerle montaj

Mikro Step

Kıdemli Üye
Daha once hic flex PCB yaptirmadim. Flex pcb 2 yuzlu olacak.

Alt yuzeyde hic malzeme olmayacak. Ust yuzeyde smd malzemeler olacak.

Malzemeleri lehimlerken flex malzeme zarar gorurmu? PCB de lehimleme sonrasinda duzlemsellikte asla bozulma (ondule/dalgalanma) olmamasi gerekiyor.

Flex pcb ile calisanlar varsa deneyimlerini anlatabilir mi?

Daha önceden ben çalıştım, ilk geldiği zaman bile dümdüz olduğunu sanmam. Sensör için yapacaksanız uygun olur mu bilemedim. Lehimlerken sorun yaşamamıştım ama sonrasında malzeme sök tak yaparken bir pcb yi yok etmiştim. Lehimlerken düzlemselliği kontrol etmek bence zor ama stifner koyarsanız çözülebilir

flex pcb yi yapistirarak kuruyuncaya kadar da ustten kuvvet uygulayarak duzlemselligi elde edecegim. Fakat lehimleme esnasinda bombeler olusur ve bunlari baski uygulayarak dahi yok edemezsem sorun olacak.

"Flex pcb"den kabloya gecis ya da bir baska pcb ye gecis icin konnektor kullanmayip flex pcbde bu amacla olusturdugum bakir adaciga dogrudan lehim yapacagim.

1757837043495.png

Cizimde kavun ici nesne flex pcb, yesil nesne ise FR4 ile yaptirilan klasik bir baska pcb.

FR4 pcb ye oyuk actirip flex pcb nin baglanti yapilacak padlerinin oldugu kisimi bu oyuktan gecirip her iki pcbdeki padlere lehim yaparak iki pcb nin elektrik baglantisini yapmayi ve ardindan da yapistirici ile pcbleri yapistirmayi dusunuyorum.

PCB ler bu vaziyete geldikten sonra asla kimildamayacaklar.

Bu yapida sorun olacagini dusunurmusunuz?

flex pcb denilen malzeme ptfe - bizim kapton bant olarak bildiğimiz malzeme ile aynıdır. ısı dayanımı pcb kadar yüksektir. yani 300-350 derece bir havya ucu ile dakiklarca ısıtıldığında bile gevşemiyor ve bozulmuyor.

bence zayıdlığı şu flex pcb ile bakırın birbirine yapıştırıldığı malzeme esnemelerden açılabiliyor.

Seri üretim değilse sıkıntı değil bence, ama seri üretimse sıkıntı olur uğraşmak zulüm gelir. Flex-rigid pcb birlikte üretiliyor o şekilde seri üretime daha uygun olur. Ya da flex pcb yi fpc konnektöre girecek şekilde yapabilirsiniz.

Lehimleme esnasında bombe oluşmasından kastınız doğru anladıysam sadece pcb ye zarar verirseniz olacak. Bunda pad kalkınca kopunca o nokta şişiyordu diye hatırlıyorum. Başarılı lehimde bu olmuyordu. Ben kapton bant ile etrafından bantlayıp fırında da dizmiştim. Sıkıntı olmamıştı.

Eğer flex PCB yi geniş yüzeyde ısıtmazsanız büyük problem olmaz.
Ancak bolgesel olarak geniş yüzey ısıtılıp soğutulduğunda metal uzamasına uğrar bakır kısımlar. Bu FR4 pcb de de aynıdır.
Sıcak hava kullanarak bölge bölge malzeme montajı yaptığımda PCB nin bir yüsündeki meta uzarken diğeri kısa kaldığından PCB yamulşmaları oluşuyordu.
Ancak PCB nin tamamına homujen uyguladığınızda ne olur (Yapamadığım için) bilemedim.

Havya montajı ile yapınca bu durum sözkonusu olmuyor.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,272
Üyeler
3,287
Son üye
Leon74

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back