Flex pcb uzerine smd malzemelerle montaj

Mikro Step

Kıdemli Üye
Daha once hic flex PCB yaptirmadim. Flex pcb 2 yuzlu olacak.

Alt yuzeyde hic malzeme olmayacak. Ust yuzeyde smd malzemeler olacak.

Malzemeleri lehimlerken flex malzeme zarar gorurmu? PCB de lehimleme sonrasinda duzlemsellikte asla bozulma (ondule/dalgalanma) olmamasi gerekiyor.

Flex pcb ile calisanlar varsa deneyimlerini anlatabilir mi?

Daha önceden ben çalıştım, ilk geldiği zaman bile dümdüz olduğunu sanmam. Sensör için yapacaksanız uygun olur mu bilemedim. Lehimlerken sorun yaşamamıştım ama sonrasında malzeme sök tak yaparken bir pcb yi yok etmiştim. Lehimlerken düzlemselliği kontrol etmek bence zor ama stifner koyarsanız çözülebilir

flex pcb yi yapistirarak kuruyuncaya kadar da ustten kuvvet uygulayarak duzlemselligi elde edecegim. Fakat lehimleme esnasinda bombeler olusur ve bunlari baski uygulayarak dahi yok edemezsem sorun olacak.

"Flex pcb"den kabloya gecis ya da bir baska pcb ye gecis icin konnektor kullanmayip flex pcbde bu amacla olusturdugum bakir adaciga dogrudan lehim yapacagim.

1757837043495.png

Cizimde kavun ici nesne flex pcb, yesil nesne ise FR4 ile yaptirilan klasik bir baska pcb.

FR4 pcb ye oyuk actirip flex pcb nin baglanti yapilacak padlerinin oldugu kisimi bu oyuktan gecirip her iki pcbdeki padlere lehim yaparak iki pcb nin elektrik baglantisini yapmayi ve ardindan da yapistirici ile pcbleri yapistirmayi dusunuyorum.

PCB ler bu vaziyete geldikten sonra asla kimildamayacaklar.

Bu yapida sorun olacagini dusunurmusunuz?

flex pcb denilen malzeme ptfe - bizim kapton bant olarak bildiğimiz malzeme ile aynıdır. ısı dayanımı pcb kadar yüksektir. yani 300-350 derece bir havya ucu ile dakiklarca ısıtıldığında bile gevşemiyor ve bozulmuyor.

bence zayıdlığı şu flex pcb ile bakırın birbirine yapıştırıldığı malzeme esnemelerden açılabiliyor.

Seri üretim değilse sıkıntı değil bence, ama seri üretimse sıkıntı olur uğraşmak zulüm gelir. Flex-rigid pcb birlikte üretiliyor o şekilde seri üretime daha uygun olur. Ya da flex pcb yi fpc konnektöre girecek şekilde yapabilirsiniz.

Lehimleme esnasında bombe oluşmasından kastınız doğru anladıysam sadece pcb ye zarar verirseniz olacak. Bunda pad kalkınca kopunca o nokta şişiyordu diye hatırlıyorum. Başarılı lehimde bu olmuyordu. Ben kapton bant ile etrafından bantlayıp fırında da dizmiştim. Sıkıntı olmamıştı.

Eğer flex PCB yi geniş yüzeyde ısıtmazsanız büyük problem olmaz.
Ancak bolgesel olarak geniş yüzey ısıtılıp soğutulduğunda metal uzamasına uğrar bakır kısımlar. Bu FR4 pcb de de aynıdır.
Sıcak hava kullanarak bölge bölge malzeme montajı yaptığımda PCB nin bir yüsündeki meta uzarken diğeri kısa kaldığından PCB yamulşmaları oluşuyordu.
Ancak PCB nin tamamına homujen uyguladığınızda ne olur (Yapamadığım için) bilemedim.

Havya montajı ile yapınca bu durum sözkonusu olmuyor.

Takipteyim. O asamada video cekme imkaniniz da olursa harika olur.

Normal pcbde girintili cikintili kesme oyma isleri routerda yapilabiliyordu. Flex pcb de bu isler fiyati asiri artiriyor mu?

Bu sekilde pcb yaptirmak istiyorum. Eger bu is lazerle kesiliyorsa ne ala. Fakat kesme kalibi yapilacaksa fiyatin cok fazla artmasindan endise ediyorum.
1759064905628.png

Bitimiş hali olmasa bile sadece pcbnin dış kontürleri ve biri iki malzeme ile gerber üretip, jlc gibi bir yere yükleyerek maliyeti hemen görebilirsiniz.

Benim ürettirdiğim flex pcb nin şekli çizdiğinize benziyordu, sadece ortada yanlara ayrılmadan kalan kısmın su damlası gibisi olduğunu düşünün. Yani o şekilde sıkıntı yok, maliyette öyle uçuk kaçık değildi.

90 derece bükme mevzusuna gelince eğer yanlış hatırlamıyorsam bir büküm radius u vardı tavsiye edilen, ona bakmanız lazım üreticilerin sitesinden olmadı mail atarsanız dönerler. Keskin köşeli bükümü tavsiye edeceklerini hiç sanmıyorum.

3-4 yıl önce çekilmiş üst düzey tekniklerle üretilmiş olduğunu düşündüğüm bir pcb bazı fotoğrafları hala telefonumda saklıyorum. Konuyla ilgili fikir vermesi açısından paylaşmak istedim. Fotoğraflardaki pcb kapton banda benzeyen fleks pcb lerden çok farklı. Açıldığında düzleme yayılan katlandığında profil kutu oluşturan çok katlı 4 adet pcb düşünün.

Ekler

• 20230622_111823.jpg
    20230622_111823.jpg
    749.7 KB · Görüntüleme: 37
  • 20230622_111826.jpg
    20230622_111826.jpg
    673.7 KB · Görüntüleme: 36
  • 20230622_111834.jpg
    20230622_111834.jpg
    809.1 KB · Görüntüleme: 35
  • 20230622_111828.jpg
    20230622_111828.jpg
    697 KB · Görüntüleme: 34
  • 20230622_111848.jpg
    20230622_111848.jpg
    761.2 KB · Görüntüleme: 33
  • 20230622_111853.jpg
    20230622_111853.jpg
    767.9 KB · Görüntüleme: 32
  • 20230622_111855.jpg
    20230622_111855.jpg
    678.3 KB · Görüntüleme: 33
  • 20230622_111900.jpg
    20230622_111900.jpg
    825.4 KB · Görüntüleme: 33
  • 20230622_111917.jpg
    20230622_111917.jpg
    1,022.5 KB · Görüntüleme: 37
3-4 yıl önce çekilmiş üst düzey tekniklerle üretilmiş olduğunu düşündüğüm bir pcb bazı fotoğrafları hala telefonumda saklıyorum. Konuyla ilgili fikir vermesi açısından paylaşmak istedim. Fotoğraflardaki pcb kapton banda benzeyen fleks pcb lerden çok farklı. Açıldığında düzleme yayılan katlandığında profil kutu oluşturan çok katlı 4 adet pcb düşünün.
Fotoğraflardan sanki köşeler flex yapılıp üzeri kaplanmış gibi duruyor

Sanırım bunlara semi-flex PCB deniyor. Rigid-flex ile bir defa deneyimim oldu, onda flex kısım stackup'ın orta kısmından çıkıyordu. Semi-flex PCB'ler normal FR4ün sonradan CNC ile kazınarak çok ince bir kısmın bırakılması ile imal ediliyor anladığım kadarıyla. Detaylara buradan bakılabilir.

Çok fazla layer olan PCB'lerde her bir layer çok ince olabiliyor. Bunlar sanki en üst layeri farklı boyutta yapmışlar ve 90 derece bükmüşler.

Cep telefonlarında Rigid-Flex PCB ler çok kullanılmıştı şimdi halen yapılıyormu bilmiyorum.
Ancak fr4 kazıması falan ile olacak birşey değil. Rsmen fr4 e eklemlenmiş asetat ama ek yeri göremezsiniz.
Bakır yollar doğalmış gibi katıdan esneğe o kadar muazzem gidiyorki...
Başka bir teknoloji war burada.

Altium designer V17 ile birlikte tasarımını programa ekledi.

Videoda 11:50 den sonraki board da tamamen flex üzerine kurulmuş bir yapı. Videodaki bu telsiz 80 li yılların sonlarında üretimden kalkmış bir ürün. Yani çok yeni ve zor bir proses olmamalı.

Forum istatistikleri

Konular
8,362
Üyeler
3,316
Son üye
Ahmet can

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back