Flux İttirici

taydin

Timur Aydın
Staff member
Piyasadan şırıngada flux alınca şırıngayı pistonsuz satıyorlar. Ona da piston uydurmak için takla atıp duruyorum. Tabanca şeklinde flux ittiriciler vardı ama Çin'den gelmesi gerekiyor. Bugün ertelgms'e bakarken çok güzel bir flux ittirici buldum. Vidalı mil şeklinde ve bir somunu çevirerek ince ayar flux uygulayabiliyorsun.

1640618392231.png

Bir süre önce şırınga şeklinde krem lehim aldım ama ittiricisi yoktu. Hatta bununla ilgili güzel DIY videolar filan da izledim. Adam akıllı bir ittirici bulamadığımdan kaldı öyle. Bu güzel bir çözüme benziyor.

Bahsettiğim video. Valera'nın videolarını seviyorum hatta sohbet etmişliğim de var. Çalışmaları kapsamlı, Thingiverse hesabı da var.

Kullanışlı değil bence. Muhtemelen düğmeye basmayı bıraktıktan sonra, mekanizmadaki esnemeden dolayı bir miktar flux daha akıtır bu. Ama benim linkini verdiğimde tekerlek senin kontrolünde, ileri geri hareketle tam olarak flux'u kontrol edebiliyorsun.

Ben 3d ile bastım gayet iş görüyor memnunum thinkgiverse hazır STL tavsiye ederim

Bunun prensibi tam olarak benim aldığımla aynı. Tek farkı bu plastikten. Ama önemli değil, önemli olan iş görmesi, yani pistonu hem ileri hem geri kontrol edebilmek.

Yapılmışı var. Lehim için ama aynı şey. @taydin senin 3d printerdan çıkan Z ekseni motoru olması lazım. Tam bu işe göre.. Veya printerdan çıkan step motorlar. A101 sürücü ve arduino ile kolay sürülüyor.

Motor olması bence uygun değil. vidalı mil ve ileri geri hareket sağlayan tırkıklı somun en güzel çözüm bence.

Enjektör arkası ile uğraşıp duruyordum 3 d yazıcı alınca ilk olarak bundan bir tane bastım :) dolguyu yüksek tuttum mukavim oldu

Flux ittirici geldi. Vidalı milin ucundaki pistonlardan birisi contalı ve bu piston tam olarak 10 cc lik şırınga tüpüne uyuyor. Ben aslında sadece itici piston olmasını düşünüyordum, ama bu şekilde contalı olunca boş bir 10 cc şırıngaya başka bir pasta doldurup da kullanmak mümkün olacak.

Flux almak için saat yönünün tersine çevriliyor, gereken miktarda alındığında da bir miktar saat yönünde çevrilerek flux akışı durduruluyor.

IMG_20211228_150235.jpg

IMG_20211228_150721.jpg

3D yazıcı ile yapılır, Flux içinde kullanılabilir.

Lehim kremi için iyi sonuç vermiş gibi duruyor ama flux için bunda da bir kere bastıktan sonra akıtmaya devam etme sorunu olacaktır diye düşünüyorum, çünkü pistonu geri çekme imkanı bunda da yok.

Flux ittirici geldi. Vidalı milin ucundaki pistonlardan birisi contalı ve bu piston tam olarak 10 cc lik şırınga tüpüne uyuyor. Ben aslında sadece itici piston olmasını düşünüyordum, ama bu şekilde contalı olunca boş bir 10 cc şırıngaya başka bir pasta doldurup da kullanmak mümkün olacak.

Flux almak için saat yönünün tersine çevriliyor, gereken miktarda alındığında da bir miktar saat yönünde çevrilerek flux akışı durduruluyor.

15055 eklentisine bak

15056 eklentisine bak
Çok minimalist duruyor. Ama ilerde ihtiyacım olursa mini redüktörlü motorla yapmak isterim en son da dediğiniz gibi ters yöne döndürür ağzı akıtmaz. Gerçi yön değiştirme işi sıkıntı tek tuşla da yazılım çiple yapılır ama sadelik gider, iş karıştı...

Lehim kremi için iyi sonuç vermiş gibi duruyor ama flux için bunda da bir kere bastıktan sonra akıtmaya devam etme sorunu olacaktır diye düşünüyorum, çünkü pistonu geri çekme imkanı bunda da yok.
Flüt sıcakta akışkandir. Katı durumda iken çıkışa sıcak havya ucunu dokundurmak flux ta alışkanlık sağlayacaktır.
Bu aparatı kullanan bilgisayarcı arkadaşlarım var.(3d yazıcısı olanlardan temin etmişler)
Memnunlar.
3d yazıcım olmadığından enjektörü (mecburiyetten)memnuniyetle kullanıyorum. :)

Flüt sıcakta akışkandir. Katı durumda iken çıkışa sıcak havya ucunu dokundurmak flux ta alışkanlık sağlayacaktır.
Bu aparatı kullanan bilgisayarcı arkadaşlarım var.(3d yazıcısı olanlardan temin etmişler)
Memnunlar.
3d yazıcım olmadığından enjektörü (mecburiyetten)memnuniyetle kullanıyorum. :)

Aynen flux akışkan olduğu için sorun çıkaracaktır. Krem lehim neredeyse hiç akışkan değil.

Aynen flux akışkan olduğu için sorun çıkaracaktır. Krem lehim neredeyse hiç akışkan değil.
Üstad;
Krem flux ı enjektörle kullanıyorum.
Seri kullanımda akışkan. 1-2 gün kullanmadığım da donukluk yapsa da sıcak havyayı enjektör ucuna dokununca yine alışkanlık başlıyor.
Videodaki aparatı arkadaşlarım Kullanılıyor.
Tereddüt etmeyin.

Not: sıvı flux diye satılan reçine li flux berbat bir şey almayın kullanmayın. Leke yapıyor iz bırakıyor tinerle temizlenmiyor.

Son düzenleme:
Epe süredir bu aluminyum ittiriciyi kullandım ve fazladan flux akıtma sorunu gene de oluyor. Akıtmaması için tekerleği baya bir ters yönde çevirmek gerekiyor. Bir de hangi yön flux çıkarıyor hangi yön geri alıyor aklımda kalmıyor, hep ters yönde çeviriyorum. Şırınga ucundaki flux fazlalığı da sağa sola, takımlara, masaya bulaşıp pislik çıkarıyor. O yüzden memnun kalmadım bundan.

Onun yerine Ertel GSM den kollu bir ittirici aldım. Birkaç günlük kullanım sonrasında memnun olduğumu söyleyebilirim. Hem de fiyatı aluminyum modele göre çok daha uygun. Kolu bırakınca kendi elastikliğinden geri gidiyor ve flux da o noktada durmuş oluyor.

IMG_20230124_182638.jpg

Aslında bunun modelini çıkarıp 3B yazıcıda basmak mümkün. Çok basit bir yapısı var.

Mr. SolderFix 'in videolarina bakiyorum bir kac gundur. Adam yalnizca oje fircasi gibi bir sey kullaniyor flux icin. Baska herhangi bir alete ihtiyac duymamis. Sanirim gunde bir kac bin komponent sokup takmiyorsaniz yetiyor bu.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back