fm vericinin olusturdugu hayalet frekanslar

Haze

Aktif Üye
Katılım
28 Ekim 2022
Mesajlar
557
antrak sitesindeki ornek basit bir fm verici devresini yaptim ve yayin frekansina spektrum analizor ile baktigimda mesela f0=100mhz ise 200mhz ve 300mhz de ayni yayinin spektrumunu gordum, ayni denemeyi arac fm transmitter ile yaptigimda da ayni frekansin katlarini gordum, sonra ilk devrenin rezonans frekansini bobin ve kondansatorlerle oynayarak 50mhz civarina cektim ve yine 2-3-4 kat carpanlarda ayni yayinin yansimalarini gordum bunlar nedir, bunlar bizim vericiler ucuz oldugu icinmi olusuyor yoksa olcumu vericinin yakininda yaptigim icin mi goruyorum.
 
RF amplifikator varsa bunlar C sinifi tasarlanir. Dolayisi ile harmoniklerden kacinilamaz.

Normalde en son devreden antene giden hat uzerinde filitre(ler) olur. Harmonikleri bastirir. Basit ve cok kucuk guclu devrelerde bu filitreler olmaz.
 
teorik saf sinüs sinyali bir spektrum analizör ile izlemiş olsan tek bir peak görürsün. aynı şekilde mükemmel bir kare dalgayı da spektrum analizörde izlesen F0 + F1 + F2 + F3.... sonsuza kadar giden ve her harmonikte azalan güçte görürsün. yani bir kare dalgayı sonsuz sinüslerin toplamı olarak ifade edebiliriz. hatta bu kare dalgayı fourier dönüşümü ile frekans domainine taşıyarak bunu matematiksel olarak da doğrulayabiliriz. işin teorik kısmı bu.

aletin içindeki osilatörün mükemmel sinüs olmaması ve diğer katlardaki (mixer-amplifier ) nonlinearitelerden dolayı bu harmonikler oluşuyor.

çok iyi aletlerde bu harmonikler filtrelerle bastırılır. yani evet ucuz vericide bu filtrelerden ve kaliteli osilatörlerden kaçındıkları için daha fazla harmonik görüyorsun. yakınlık uzaklık sadece sinyalin gücünü değiştirecek. yani 10 metreden ölçsen harmonikler azalır ama F0 sinyalin de aynı oranda azalır. bu yüzden bizim referansımız F0 sinyal gücüne göre harmniklerin kaç db aşağıda kaldığı.

 

Forum istatistikleri

Konular
5,866
Mesajlar
100,049
Üyeler
2,486
Son üye
mec4402

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top