Fonksiyon Jeneratörü DC ofset sorunu?

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Katılım
1 Mayıs 2020
Mesajlar
4,200
UNIT UTG9005C Modeli bir fonksiyon jeneratörüm var. DC ofset sorunu yaşıyorum ancak cihaz mı sıkıntılı yoksa cihazın kapasitesi mi talebime yetersiz anlayamadım.

Durum şöyle;

50Hz Kare dalga sinyal üretiyorum. Genliği değiştirdikçe sinyal dc ofset alıyor. Örneğin tepeden tepeye 5V ayarladığımda sinyal +2.5 , -2.5 olması gerekirken +2.55, - 2,45 oluyor. Çıkışa DC voltmetre bağladığımda 0,05Volt ofseti görüyorum. Durumu düzeltmek için dc ofset ekleme seçeneği ile Voltmetrede 0V okuyasıya kadar ofset ayarı yapıyorum ve istediğim sonucu alıyorum. Sonrasında genliği değiştirme ihtiyacı duyuyorum ve saçma sapan bir ofset daha geliyor. Birde potansiyometre ile ayar yapıldığı için acayip zorlanıyorum. Pot a dokununca 100mv 200mv değişimler oluyor. Benim ofset toleransım en fazla 10mv olunca ayarlayasıya kadar canım cıkıyor :D

Bu bir arıza mı? Yoksa bu işin doğası mı böyle?

Ben frekansı ayarladıktan sonra genliği değiştirdiğimse siyalin ofsetsiz simetrik değişmesini istiyorum ama olmuyor...

Ek olarak, sinyal osilaskop a da bağlı. Dc ofseti voltmetreyi referans alarak kaldırdığımda sinyal simetrik olmalı ancak osilaskopta yine çok az asimetrik görünüyor. Hangi alete güveneceğimi şaşırdım...



1594124128403.png
 
En sağda OUTPUT yazanı kullanıyorum.

50Ohm modu nedir bilmiyorum. Normalde genliği 20V (p-p) a kadar ayarlayailiyorum. En sağda genlik ayarının altında -10db, -20db, -30db butonları var bunları kullanınca mV seviyesinde ayarlamalar mümkün oluyor. 50 Ohm modu bunun gibi bir şey mi?
 

DC level butonuna basınca ışık sönmeli ve DC offset 0 olmalı diyor. Eğer bu işe yaramıyorsa: broşürde çıkış için her zaman 50 ohm diyor, bu yüzden çıktıyı 50 ohmluk bir dirence bağlayın ve bu direncin uçlarındaki potansiyel farkını ölçün. Bunun doğrusu 50 ohm sonlandırıcı kullanmak ama elde yoksa direnç iş görür.
 
DC level butonuna basınca ışık sönmeli ve DC offset 0 olmalı diyor.
Evet böyle olmalı ancak olmuyor. 5V ta 100mv, 10v ta 200mv, 20v da 300mv (yaklaşık) ofset oluşuyor. Ayrıca dalga formları arasında da faklı ofsetler var :D

Ben ışığı yakarak yani dc ofset ayarı ile ofseti sıfırlıyorum ancak çok zor oluyor ki genliği değiştirince tekrar ayarlamak gerekli. Bana da şu an değişik genliklerde ölçüm lazım.... :kizgin3: :D

Eğer bu işe yaramıyorsa: broşürde çıkış için her zaman 50 ohm diyor, bu yüzden çıktıyı 50 ohmluk bir dirence bağlayın ve bu direncin uçlarındaki potansiyel farkını ölçün. Bunun doğrusu 50 ohm sonlandırıcı kullanmak ama elde yoksa direnç iş görür.

Elimde sonlandırıcı yok. 50R direnç bağladım. Sorun çözülmedi. Direnç bağlayınca dirençin çektiği akım yüzünden çıkış gerilimi ayarlananın altına iniyor. doğal olarak ofset te azalıyor ancak yok olmuyor.


Kapağı açıp şöyle bir cihazın içine göz attım ayar trimpotları vs için. Sadece iki adet trimpot gördüm ancak neyi ayarladığını bilmediğim için dokunmadım...
 
50 ohm direnci koyunca çıkış geriliminin tam yarıya inmesi lazım (broşür yalan söylemiyorsa), bu normal.

Bu aletin şematiğini çıkarmadan sorunu çözemeyiz sanırım. Belki de o trimpotlarla hallolacak bişeydir :)
 
2020-07-07-16-18-25-143.jpg


Resimde 1k gorunen genlik potu. İki yaninda birer trimpot var. Kartin baska yerlerinde baskaca trimpot yok gorunuyor. Dokuman baktim bulamadim. Cevirsek is alirmiyiz basimiza bilemedim.

Direnc konusunda aynen 50R ile cikis yariya iniyor. Ofset te yariya iniyor...
 
Elinde jeneratoru olan arkadaslar kendi cihazlarini olcup sonucu paylasabilirler mi? (Olcum yontemi; jenerator cikisinda dc kademesinde multimetre ile voltaj olcumu)

Merak ediyorum baska cihazlarda ofset tam sifir mi, durum nedir..?
 
Multimetre ile DC kademede AC sinyalin ortalama değerini ölçmek her zaman doğru sonuç verir mi bilemiyorum. Ben elimdeki iki multimetre ile denedim, ikisi de tamamen yanlış ölçüm yapıyor. Keysight 1282A, offseti olduğundan çok daha düşük ölçüyor. Rigol DM3068 ise çok hızlı ölçüm yaptığı için sinyalin bir üst tepe değerini bir alt tepe değerini yakalayıp gösteriyor. Senin ölçü aleti ne derece doğru ölçüm yapar bilemem, ama dijital multimetreler DC kademesinde AC sinyalin ortalama değerini ölçebilmek için tasarlanmazlar benim bildiğim. Belki ibreli analog bir multimetre ortalama değeri doğru gösterir, ama onda da milivoltlar seviyesinde anlamlı ölçüm yapılamaz.

Bu ofset hatasını osiloskop ile ölçmek lazım. Osiloskop ile ölçünce de osiloskobun multimetrelere göre çok daha yüksek olan ölçüm hatası işin içine giriyor ve artık o milivoltlar seviyesinde yapılan ölçümün bir anlamı kalmıyor.
 
Benim Keysight 33600A ile 50 Hz, 4 Vpp kare dalga üretince osiloskop ile ölçtüğüm ofset hatası 8 mV gibi. Ama bu en iyi şartlardaki hata. Yani sinyal jeneratörü çıkış empedansı 50 Ω, osiloskop giriş empedansı 50 Ω ve bunları birbirine bağlayan da 50 Ω empedansa sahip bir koaksiyel kablo.

a.png
 
Eğer 50 Ω çıkış empedansı yerine high Z kullanır, osiloskop giriş empedansını da 1 MΩ yaparsam ofset hatası 28 mV lara çıkıyor.

a.png
 
Ama bu iki ölçüm de çok anlamlı ölçümler değil. Bu seviyelerdeki voltaj ölçümünde hem gürültünün çok etkisi olacak hem de osiloskobun hatası sonucu ciddi oranda etkileyecek.
 
Audio analizör ile ölçeyim dedim, çünkü bu cihazın işi mikrovoltlar seviyesinde ölçüm yapmak. Örnekleme hızı da saniyede 100 kHz gibi, yani bizim iş için yeterli. Ama bunda otomatik ortalama değer ölçümü yok. Onun yerine grafiği zum yaparak gözlemleyince ofset hatasının sıfıra çok yakın olduğu anlaşılıyor.

Tüm dalga şekli.
1594153245647.png


Dalganın üst tepesinin zumlu hali:
1594153295279.png


Alt tepenin zumlu hali
1594153329134.png


Dalga şeklinin yükselen kenarı çok keskin olduğu için orada bariz overshoot görülüyor. Osiloskobun burada otomatik ölçüm yaparken yanılmasının bir sebebi de bu olabilir.
 
Dijital multimetrenin ortalama değer ölçebiliyor olması gerekir.
Sahip olduğum dijital voltmetrelerin hepsinde DC volt kademesinde prize tam olarak takınca 0 V okuyorum.
Sizdeki çok düşük ölçen multimetre doğru söylüyor olabilir çünkü odyo analizör de çok düşük ofset hatası gösteriyor.
 
Dijital multimetrenin ortalama değer ölçebiliyor olması gerekir.
Sahip olduğum dijital voltmetrelerin hepsinde DC volt kademesinde prize tam olarak takınca 0 V okuyorum.
Sizdeki çok düşük ölçen multimetre doğru söylüyor olabilir çünkü odyo analizör de çok düşük ofset hatası gösteriyor.

Evet haklısın. Şimdi 1 V ofset set ettim sinyal jeneratörü ile ve çok düşük ölçüm yapan 1282A ile 0.999 V ölçtüm. 0.870 V ofset set ettim ve 0.869 V ölçtüm. Ama Rigol ölçemiyor, belki de başka birşey var işin içinde.
 
Şimdi 1282A ile sıfır ofset varken ölçüm yaptım. 0.4 mV gösteriyor.
 
Bu ise bulasmamin sebebi analog bir sistemi kalibre ediyorum. Elimde referans aldigim ureticinin ciddi bir proseduru var. Asimetri sorunlari yasayinca manuele tekrar dondum. Orada uyari yazmislar. Dc digital voltmetre ile ofset olmadigindan emin olun diye. Bende oradan yuruyorum.

Elimdeki alet breymen 805 (iki adet var ikiside ayni olcuyor) dc kademesinde ofset voltajini olcuyorum. Aciklamada sunu eklemisler ofset voltaji 10mv altinda olmali.... Jeneratorden ofset ayari ile ofseti ortadan kaldirdigimda kalibre ettigim sistem gercekten simetrik calismaya basliyor. Bu tecrubeden voltmetenin ofseti olctugunu dusunuyorum. Bununla birlikte ofseti duzelttigimde osilaskopta hala cok cok az ofset goruyorum. Multimetre osilaskoptan daha guvenilir geliyor. Ek olarak frekansi dusurursem dediginiz gibi bir yuksek bir alcak olcumler oluyor ve duzgun olcum alinamiyor.
 
Çin'den yeni elime ulaşan FeelElec FY6900 ile aynı testi yaptım. 50 Hz, 4 Vpp karedalga. Bununla ofset hatası 16.5 mV ölçülüyor.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,839
Mesajlar
99,581
Üyeler
2,479
Son üye
yiyehuoxing32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top