Free CAD ile step dosyasi uretme

Mikro Step

Kıdemli Üye
Pahali olduklari icin bu gune kadar CAM dosyasi uretme yetenegine de sahip CAD yazilimlarim hic olmadi.

ACAD 2000 ile 3D cizimlerimi yapiyor ardindan da nazimi cekebilecek arkadasima dxf cizimleri yolluyor gerisini o hallediyordu.

Simdi urettirmek istedigim makine parcalarini gene ACAD ile 3D olarak cizdim. Fakat imalati yapacak kisi benden israrla step dosyasi istiyor.

Akilli bidiga danistim ve bu is icin Free CAD onerdi.

Free CAD kullananlar varsa;

1. Win PC'ye Free CAD'i nereden indirecegim?
2. ACAD dxf dosyasini Free Cad'e nasil aktaracagim?
3. CAM dosyasi olarak step dosyasi nasil uretecegim?

Anlatabilecek var mi?

Step cam dosyası demek değil. 3D dosyaları programlar arasında taşımak için standart format diyebiliriz step e. Senden step i alıp cam programında açıp orada cam yapacak, eğer sen kendi programının formatında atarsan adamın bir şekilde onu açması lazım, bu da ekstra iş demek ayrıca görmesi gerekmeyen şeyleri de görebilir o yüzden hep step atılır. Dxf genellikle 2D çizim alışverişinde kullanılıyor. Güncel çoğu program save as ya da export as ile step çıkabiliyor, sizin programda kesinlikle böyle bir şans yoksa o zaman güncek bir programda baştan çizmek daha pratik olabilir.

Bilgisayar destekli tasarım/üretim/analiz programlarının ortak dosya paylaşım formatı. Ancak bu formatta işlem geçmişi gözükmez. Sadece geometrinin son halini görebilirsiniz. Sorunuzun cevabı değil ama ek bir bilgi olarak yazmak istedim. @clc de bahsetmiş.

ACAd da arzuladigim nesneyi olusturmak icin ekle cikart yaparak ana parcayi urettim. Bunun icin ana nesnenin disinda bir yerlerde ekle cikart icin olusturdugum nesnelerle isim bittikten sonra bunlari sildim. Boylece ekranda sadece uretmek istedigin obje kaldi.

Bu cizimi dxf olarak export ettigimde freecad bu calismadaki tum yardimci nesneleri de gosteriyor. Demekki Acad da sildigimiz nesneler aslinda silinmiyor sadece gorunmez oluyorlar. Fakat dxf olarak kaydettigimizde bu gorunmez parcalar da kaydediliyor.

Daha ACAD icindeyken bu sildigim parcalardan komple kurtulmamim bir yolu yok mu?

FreeCad 1.1 çıktı henüz sürülmedi, Buradan, FreeCAD_1.1rc1-Windows-x86_64-py311-installer.exe adlı satırı tıklayarak indirebilirsin.

Acad dosyası için Gemini bu cevabı verdi.

Soru: Freecad acad dosyasını açar mı

Cevap: Evet, FreeCAD AutoCAD dosyalarını (DWG ve DXF) açabilir, ancak bu süreç AutoCAD'in kendi içindeki kadar doğrudan değildir. Bunun temel sebebi, DWG formatının kapalı kaynaklı (lisanslı) bir format olmasıdır.

İşte FreeCAD 1.1 ve genel sürümlerde AutoCAD dosyalarını açma yöntemleri:

1. DXF Dosyaları (Daha Kolay)​

DXF, AutoCAD'in daha paylaşılabilir formatıdır. FreeCAD, DXF dosyalarını genellikle sorunsuz açar.

• Nasıl yapılır? Dosya > İçe Aktar (Import) yolunu izleyerek .dxf dosyanızı seçebilirsiniz.
  • Not: Eğer 2D bir çizimse, bunu Draft veya Sketcher tezgahında düzenlenebilir çizgilere dönüştürebilirsiniz.

2. DWG Dosyaları (Ek Kurulum Gerektirir)​

FreeCAD, DWG dosyalarını doğrudan okuyamaz çünkü DWG formatı Autodesk'e aittir. Bunu çözmek için FreeCAD arka planda bir "dönüştürücü" kullanır.

• Yöntem A: ODA File Converter (Önerilen)
    1. Ücretsiz olan ODA File Converter yazılımını bilgisayarınıza indirin ve kurun.
    2. FreeCAD'i açın: Düzenle > Tercihler > İçe/Dışa Aktar > DWG sekmesine gidin.
    3. "Path to File Converter" kısmına kurduğunuz programın yolunu (genellikle .exe dosyası) gösterin.
    4. Artık .dwg dosyalarını doğrudan FreeCAD içine sürükleyip bırakabilirsiniz.
  • Yöntem B: DXF'e Dönüştürme Eğer ek yazılım kurmak istemiyorsanız, AutoCAD dosyasını AutoCAD içinde veya online dönüştürücülerle önce .dxf formatına çevirip sonra FreeCAD'e alabilirsiniz.

3. Sketch (Taslak) Olarak Kullanma​

İçe aktardığınız 2D AutoCAD çizimlerini 3D modele dönüştürmek isterseniz:

• Çizimi seçip Draft tezgahındaki "Draft to Sketch" aracını kullanarak bunları birer Sketch (Taslak) haline getirebilirsiniz.
  • Ardından Part Design tezgahında bu taslaklara kalınlık (Pad) vererek 3D modelinizi oluşturabilirsiniz.

İpucu: Eğer profesyonel bir iş akışınız varsa, AutoCAD dosyasını STEP formatında dışa aktarma imkanınız varsa bunu tercih edin. STEP dosyaları FreeCAD (ve diğer tüm 3D CAD yazılımları) tarafından çok daha "sağlıklı" ve katı model olarak algılanır.

Freecad ücretsizdir kendi sitesinden indirebilirsiniz, eğer bilgisayarınız eski ise önceki sürümleri indirebilirsiniz. Sürünler arasında dosyayı açmamazlık yapmaz. CAM modulü var, katı modelden takım yolu alabilirsiniz. Step dosyası bir dosya formatıdır CAM ise işlemdir (kabaca takım yolu almak diyelim). Youtube da JoyoEnginering kanalında çok güzel videolar var tavsiye ederim. Cam ve step olayını netleştirelim abi, gerisi kolay.

CAD programına başlayacaksanız Onshape i öneririm Genel CAD çizim mantığına çok daha yakındır. İnternet tarayıcısı üzerinden çalışır ve ücretsizdir, ücretsizde çizimleri herkes görebilir.

ACAd da arzuladigim nesneyi olusturmak icin ekle cikart yaparak ana parcayi urettim. Bunun icin ana nesnenin disinda bir yerlerde ekle cikart icin olusturdugum nesnelerle isim bittikten sonra bunlari sildim. Boylece ekranda sadece uretmek istedigin obje kaldi.

Bu cizimi dxf olarak export ettigimde freecad bu calismadaki tum yardimci nesneleri de gosteriyor. Demekki Acad da sildigimiz nesneler aslinda silinmiyor sadece gorunmez oluyorlar. Fakat dxf olarak kaydettigimizde bu gorunmez parcalar da kaydediliyor.

Daha ACAD icindeyken bu sildigim parcalardan komple kurtulmamim bir yolu yok mu?
Step formatında sadece parçanın son hali kalır. Örneğin bir yüzeye delik deldiniz, bunu işlem satırlarında ekstrüzyonla delme olarak gene görüyorsunuz. Ancak step formatında bu gözükmez. Bu nedenle sizden bu formatta istemişler.

1768124745182.png

ACAD DXF dosyasini freecad ile actigimda yukaridaki durumla karsilasiyorum.

Kirmizi cerceve icinde kalan kisim ilgilendigim cizim.

Yesil bloklar icine aldigim nesneler ise kirmizi blok icindeki cizimi yapabilmek icin cizip daha sonra sildigim nesneler. Acad'da bu yesil blok icindeki nesneler gorunmuyor fakat dxf yaptigimda freecada bunlar da gecmis oluyor.

dxf dosyayi acad ile acarsam gene bu cop cizim artiklari gorunmuyor.

Bu cop cizimlerden nasil kurtulacagim?

46228 eklentisine bak

Yesil bloklar icine aldigim nesneler ise kirmizi blok icindeki cizimi yapabilmek icin cizip daha sonra sildigim nesneler. Acad'da bu yesil blok icindeki nesneler gorunmuyor fakat dxf yaptigimda freecada bunlar da gecmis oluyor.

Acad silinenleri gizliyorsa tam silme seçeneğide olmalı. Birde yardımcı çizgiler ile noktalar ayrı layerda olursa layer silinirse belki aktarılmaz.
Pahalı olduğu için kullanmayalı çok oldu.Unutum her şeyi. Kitabı bulursam bakarım.

46228 eklentisine bak

Parçanın son halini aynalama gibi bir seçenekle dışarı aktarmayı deneyebilirsiniz.

Parcayi bloklayip copy paste ile yepyeni bos acad icine kopyalasam da copleri ile birlikte geliyor.

Esasen sildigim nesneleri gercekten silebilmis olsam sorun cozulecek. ACADi o sekilde tasarlamislar. Sildiysen gorunmez olsun demisler. Ama tasimada boyle sorun cikartiyor iste.

Oglum makine muhendisligi okuyor ve okul kendi ogrencilerine Solidworks lisansini dagittigi icin evde kendi bilgisayarindan solid ile cizim yapabiliyor.
Cizimleri yeni bastan solid ile cizip step dosyalarimizi urettik.

Ardindan ders hocasina mail atip bir tane prototip urettirmek istiyoruz program ciktilarini ureticiye gonderdigimizde sorun olur mu diye sorduk.

Hocasi da ticari isler icin ogrenci lisansli programin kullanilmasinin 20 Bin USD cezasi var ancak prototip icin sorun olmaz diye cevap yazdi.

Sonucta ayni makine parcasini solid ile cizmek ile ACAD ile cizmek hemen hemen ayni. (Evet ACAD biraz daha ugrastirici ve parametrik degil)
Simdilik step dosya sorunumu hallettim.

FreeCad'i sifirdan ogrenmek de pek kolay gorunmuyor.

Ote yandan prototip calismasi basari ile sonuclandiysa artik ayni dosya imalat icin de kullanilabilir. Burdaki yasal ayrim bicak sirtinda.

Son düzenleme:
Step dosyasi imalatci icin su acidan onemliymis.

Musterilerin her birisi farkli CAD programi kullaniyor. Imalatcinin bu programlarin herbirisine sahip olmasi beklenemez. Bu yuzden nasil bizler PCB icin hangi cizim programini kullanirsak kullanalim Gerber dosyalari uretmek zorunda kaliyorsak, talasli imalat vs konularinda da tasarimci ile imalatcinin ortak bir dosya tipinda bulusmasi gerekiyormus.

Bu dosyalardan birisi de step dosyasi imis.

Son düzenleme:
Oglum makine muhendisligi okuyor ve okul kendi ogrencilerine Solidworks lisansini dagittigi icin evde kendi bilgisayarindan solid ile cizim yapabiliyor.
Cizimleri yeni bastan solid ile cizip step dosyalarimizi urettik.

Ardindan ders hocasina mail atip bir tane prototip urettirmek istiyoruz program ciktilarini ureticiye gonderdigimizde sorun olur mu diye sorduk.

Hocasi da ticari isler icin ogrenci lisansli programin kullanilmasinin 20 Bin USD cezasi var ancak prototip icin sorun olmaz diye cevap yazdi.

Sonucta ayni makine parcasini solid ile cizmek ile ACAD ile cizmek hemen hemen ayni. (Evet ACAD biraz daha ugrastirici ve parametrik degil)
Simdilik step dosya sorunumu hallettim.

FreeCad'i sifirdan ogrenmek de pek kolay gorunmuyor.

Ote yandan prototip calismasi basari ile sonuclandiysa artik ayni dosya imalat icin de kullanilabilir. Burdaki yasal ayrim bicak sirtinda.

Solidworkten ayrılan mühendisler Oneshape i geliştirdiler, ve kullanımı SW' çok yakın, ücretsiz. Freecad CAD dünyasının sıradışı oyuncusu.

Freecad kullanımı hiç zor değil, isterseniz size onar dakkalık eğitim vşdeolatının olduğu youtube kanalının linkini verebilirim. Videoları çeken adam vefat etti fakat anlatımı (ingilizce) aşırı kolay şekilde size model yaptırıyor.

Eski sürüm fakat arayüz neredeyse aynı.

Kolay gelsin

Forum istatistikleri

Konular
8,785
Üyeler
3,522
Son üye
S.YUCE

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back