Freze için "kendin yap" vakum tabla

Yeni vakum pompası geldi. Bunun kablosunu takmam ve bir de filtre çıkışına 1 1/4" den 3/8" e bir redüksiyon koymam lazım. Pompa 45 m3 ve 33 m3 hava alınırken bile 1 mbar vakum üretebiliyor.

336
 
Abi hayırlı olsun,

Bunu nerede kullanacaksın? Çok kuvvetli bir vakum pompası.
 
Aslında vakum derinliği açısından bu, Value 2100N'e göre çok zayıf. Ama hava akışı açısından bu aşağı yukarı 3 kat daha iyi 2100N'ye göre. Bunun en büyük avantajı, sızdırmalara pek kafayı takmam gerekmeyecek ve sızıntı altında bile iyi bir tutma kuvveti elde edebileceğim.
 
Daha önce bu vakum pompasından kullanmıştım. Çok büyük.

Elinde iki adet vakum pompası olduğuna göre artık manometrenin testini yapabiliriz. Birde buna bağla bakalım kaça kadar düşecek çok merak ettim.
 
Yani küçük parçada derin vakum yoksa gene sorun.
Bu arada en merak ettiğim şey gürültü konusu. Hiç çalıştırdın mı?

Evet aynen küçük parçada vakum derinliği en kritik konu. Daha devreye almadım, kablo ve fiş hazırlamam lazım. Devreye alınca da bir ses kaydı yaparım.
 
Elinde iki adet vakum pompası olduğuna göre artık manometrenin testini yapabiliriz. Birde buna bağla bakalım kaça kadar düşecek çok merak ettim.

Evet elimdeki vakum saati bakalım bunda ne gösterecek. -1'e dayanmaz bu muhtemelen ama göreceğiz. Keşke bir tane yedek vakum saati alsaydım o kadar gitmişken.
 
Ben manometremi arizali yoksa vakum pompasimi dogrulamak istiyorum.

Eger yine -0.70 mertebelerinde kalirsa demekki manometre bozuk. -1e gelirse diger pompada sorun var demektir.
 
İki kompresör chekck valve ile birlikte bağlansa herhalde -1'e kesin iner mi?

Hmm ilginç bir soru... Benim tahminim, iki vakum pompası paralel bağlanırsa, vakum seviyesi, en derin olan pompanın seviyesine gelir. Tabi hava emiş ağızını tıkarsak. Hava ağzı tıkalı değilse, hava akış kapasiteleri işin içine girer.
 
Sence bu yeni 0.5 mBar lık pompa da -1'e dayanır mı?

Dayanması lazım. Neredeyse uzay vakumu 0.5 milibar.

Mesela Aşağıda bir manometre görseli ekliyorum. Burada BAR göstergesi +30 bara kadar çıkıyor. 0 ın altında da -1 e kadar gidiyor. Sizin elinizdeki vakum manometresi aşağıdakinin biraz daha gelişmişi. Aşağıdaki her ne kadar artı basınç için olsada sol sıfırın altında dar bir alanda -1 ide gösteriyor. Bar olarak. Sizin elnizdeki manometrenin skalası 0 ile -1 mar arası. Gelelim benim elimdeki REFCO vakum manometresine o ise milibar cinsinden kalibreli.

gaz-saati-alcak-basinc-r22-r134a-r404a-r410a-monifold-manometre-bekatech-492-37-B.jpg


Aşağıdaki manometre benim kullandığım eksi basınçları gösteren manometre. Şimdi bir sistemi vakumlarken yukarıdaki manometre ile aynı anda aşağıdaki manometreyi paralel bağlıyorum. Yukarıdaki manometre -1 e geliyor ve orada takılı kalıyor ama alttaki manometre yukarıdaki manometre -1 e dayandıktan uzun bir süre sonra 150 milibardan inmeye başlıyor. Sizin elinizdeki vakum kompresörü 0.5 milibar mertebesine inecekse aşağıdaki kadran en sola dayanacak demektir. Bize anlatılan bu manometrede 0 demek uzay vakumu demek. benim elimdeki vakum kompresörü ile bir sistemi vakum ederken 10 milibarı görüyorsam sistemde kaçak yok diyebiliyorum. en çok indiğim vakum değeri yer yer değişmekle bereber ortalama 15 - 4 milibar civarında. Genelde 10 milibarın altına inebiliyorum.
refco-absolute-100mm-vacuum-gauge-150-0-mbar-1160-1-p.png
 
Hmm ilginç bir soru... Benim tahminim, iki vakum pompası paralel bağlanırsa, vakum seviyesi, en derin olan pompanın seviyesine gelir. Tabi hava emiş ağızını tıkarsak. Hava ağzı tıkalı değilse, hava akış kapasiteleri işin içine girer.

İki kompresörle paralel çalışmak bazı noktalarda soruna neden oluyor. İllaki aşınmalar olduğu için güçlü pompa diğer pompanın valf veya sızdırmazlıkları arasından hava çekebiliyor.

Biz zorunda isek iki pompa ile vakuma yaklaşıp en son sıfır vakuma tek pompa ile inmeyi yeğleriz.

Ama amaç konuda geçen şekilde derin vakuma inmek değilde arada ufak kaçaklar olduğu için iş parçasını bir şekilde sabitlemek olunca iki pompa paralel çalışabilir. Bunu özdeş pompalar için diyebilirim. Sizdeki gibi biri çok büyük debiye diğeri çok küçük debiye sahip ise paralel bağlamayı önermem. Gerekte yok. O küçük pompanın yapacağı işi büyük pompa bir kaç dakikada yapacaktır belki daha kısa sürede.
 
Şimdi şuradaki tabloya bakıyorum Serkan:

https://www.engineeringtoolbox.com/vacuum-converter-d_460.html

337


Burada, Value 2100NE nin yapabildiği 15 micron vakuma bakınca, bunun neredeyse ideal olduğunu görüyoruz.

Bu tabloda mBar sütunu yok, ama 0.5 mBar'ı kPa ya dönüştürünce 0.05 kPa çıkıyor, bu da kabaca 400 micron. Yani Value'nun vakumu çok daha derin.

Ama şu olabilir: Value'nun özelliklerinde verilen "micron" aslında "mbar" olacak. O zaman iş çok değişiyor. 15 mBar lık bir vakum veriyor demektir.
 
Son düzenleme:
O refco'nun manometresini nereden aldın Serkan? Aynısını alıp deneyeyim diyecektim, bir yerde buldum fiyatı 500$ :oops:

Ama 19612 değil de 19800 modelini alırsan çok daha ucuz. Aradaki fark nedir acaba?

Buraya geleceğin zaman getirebilsen beraber test edebiliriz ama.
 
Evet senin dediklerinden sonra ben bu 2100NE nin özelliklerinin yanlış verildiğini düşünüyorum. 15 mikron değil o 15 mBar olacak o herhalde. Yoksa çok tuhaf bir durum ortaya çıkıyor. 15 mikron demek, 0.02 mbar demek, ve sendeki o gelişmiş manometrenin bile ölçemeyeceği kadar düşük bir vakum.

Hatta şöyle birşey var. Gelişmiş dijital manometreler var, mesela gene REFCO'nun REF-VAC modeli. Adamların ölçüm doğruluğu zaten ±10 mikron. bu durumda bu Value'daki adamlar 15 mikronu nasıl tespit etti?

Eğer düşündüğüm gibi bu 2100NE 15 mBar lık bir makina ise, o zaman şu anda 24 mBar verebiliyor ancak. Bir kayıp var, ama o kadar da büyük bir kayıp değil.
 
Bir dakka, 24 mBar da değil, 240 mBar. Yani 2100NE şu anda 240 mBar vakum verebiliyor! baya kayıp var.
 
19621 daha hassas ve daha sağlam. Fiyatıda ona keza pahalı.

Bendeki 19621 gelmeden önce elimde kullandığım 19800 modeli vardı. Şu an depoda ama bir karıştırmam lazım.

Eğitim normalde bu hafta idi ama eğitmenin durumları nedeniyle eğitim ayın 22 si gibi bir tarihe atıldı. Gelip gelmemek arasında kararsızım. Sağlık sorunları nedeniyle raporluydum bu süreçte bazı işler birikti. Eğer egitime katılırsam sanada uğramaya çalışacağım.

Ama istersen 19800 vakum manometresini bulayım çalışıp çalışmadığını ( %99 çalışıyor ) deneyip sana göndereyim kargo ile. Denemelerini yapıp geri uygun bir zamanda gönderebilirsin. Veya dediğim gibi gelecek olursam o zaman yanımda getiririm.

bu arada yukarıdaki tablo çok faydalı oldu. Bunu özel arşivime ekliyorum. Hatta çıktı alıp çantamada koyacağım.
 
Son düzenleme:
Kargoyla gönder diyeceğim ama, bizim kargocular onu yerden yere vuracaklar, o yüzden göndermesen daha iyi olur. Bakalım şu yeni pompa ile denemeler yapayım, herşey yolunda giderse zaten gerek kalmaz.
 
Kargoyla gönder diyeceğim ama, bizim kargocular onu yerden yere vuracaklar, o yüzden göndermesen daha iyi olur. Bakalım şu yeni pompa ile denemeler yapayım, herşey yolunda giderse zaten gerek kalmaz.

Tamam abi sen denemelerini yap sonuca göre hareket ederiz. Kargoda kırılmayacak şekilde paket yaparız sorun olacağını sanmam.
 
Ha evet akıllandım artık. Bundan sonra sadece kolayca değiştirilebilecek şeyleri yapıştıracağım. Saat, filtre, veya pompa portlarına kesinlikle yapıştırıcı sürmeyeceğim artık :)
 
Cfm = cubic feet meter = kup adim metre

Mesela 6 cfm benim bildigim bu pompanin 1 saatte transfer edecegi akiskan miktadi debisi demek.

Ingiliz uzunluk birimi olan feet in hacim birimi olarak kullanilmasi.

O kadar cok birim varki her sey birbirine karisiyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,841
Mesajlar
99,645
Üyeler
2,480
Son üye
mozcelikors

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top