Bugün pompayı götürdüm üreticiye. Sistematik bir şekilde makinaya baktılar. Önce tepedeki 1 1/4" l ik adaptör kafasını söktüler ve direkt olarak pompa ağzından ölçüm yaptık. İki tarafı da yağlanmış büyük sert bir conta koydular ve kendi profesyonel vakum saatinin ağzını da yağlayıp oraya dayadıar. Birkaç saniye içerisinde 0.5 mBar vakumu gördük
. Ondan sonra bendeki dijital vakum ölçer ile ölçtük. Bunun ağzında benim yapmış olduğum 1 1/4" lik redüksiyon vardı, ama redüksiyonun tabanı tornalı olduğu için dümdüz idi ve yağlı yerde sızdırmaz bir şekilde kapattı. Gene 0.3 mBar civarında bir vakum gördük. Bu, benim dijital vakum saatine olan güvenimi artırdı.
Ama şunu da gözlemledim: Contaya veya vakum saatinin tabanına uygulanan baskı artırılırsa, vakum da hafifçe iyileşiyor. Yani artık o kadar yüksek bir vakum seviyesindeyiz ki, çok ufak değişiklikler bile sonucu etkiliyor!
Sonra aynı ölçümü REFCO'nun 19621'i ile yaptık. Ama o 2 mBar gösterdi. Bunun sebebi de muhtemelen bu saate bağlı olan döküm 1 1/4" lik redüksiyon. Tabanındaki pürüzler nedeniyle çok iyi yerine oturmuyor olabilir.
Sonra pompa ağzına takılan ve içinde hem 1 1/4" lük diş ve koruyucu klapa olan parçayı yerine sıktık ve tekrar ölçüm yaptık. Üreticinin vakum saati 5 mBar dedi (Benim dijital saat ile de daha önce 5 mBar ölçmüştüm, bu alete güvenim daha da arttı). Bunu görünce o kafaya bağlı olan rakorlu bir yağ tahliye hortumu var, onu söküp yenilediler. Tekrar ölçtük ve hem üreticinin vakum saati, hem de benim dijital vakum saati ile 0.5 civarı vakum seviyesini gördük. Yani ideale yakın şartlarda bu pompa 0.5 mBar'ı çok rahat verebiliyor, bunu gördüm ve içim rahat
19621'in daha önce niye 2 mBar fazla ölçmesinin sebebini ise anlamadım (dijital vakum saati 5 mBar, 19621 ise 7 mBar ölçmüştü). Belki bir ihtimal iyi teflonlayamamışımdır. O yüzden gene ben 19621 için de bir 1 1/4" den 1/2" e redüksiyon yapıp tekrar deneyeceğim.
Aslında @serkan_48 ın dediği gibi burada artık sineğin yağını yüzüyoruz
Ama amaç burada deneyler de yapıp belki ilave birşeyler öğrenebilmek, yoksa minimum maliyetle bir işi bitirmek değil. Esasında benim bu vakum işi için yaptığım maliyeti düşüntüğümde, belki komple bir sistemi ticari olarak kurduracak kadar para harcamış olabilirim