Freze için "kendin yap" vakum tabla

Testimiz soyle baslayacak. Yine teflonla sikilmis disli malzeme ile test baslatalim. Dedigin gibi vakumu gorelim. Sonra biraz yag alip bu teflon ile sikilan dis dibine biraz surelim. Eger dusundugumuz gibi teflon sızdırmazlığı kotu ise yagi dis dibine surdugumuzde vakum etkisi yagi bu alandan icericekecek ve kacak noktasini tikayacaktir.. bu islemden sonra vakum degeri hemen dusmesi lazim.

Evet güzel bir test. Ben de merak ettim bunu.

Sonrasinda dis dibi sızdırmazlığı icin elindeki gibi bir urunkullanabiliriz. Biz gaz hatlarinda farkli bir sizdirmazlik sivisi kullaniyoruz. Dilersen elimdekinin markasini modelini yarin ekleyebilirim. Senin kullandigin urun sanirim civata gibi urunlerin gevsememesi icin kullanilan urunlerden.

Bu sızdırmazlık sıvısı dediğin bir çeşit yapışkan mı? Yani bir kere uygulanıp sıkıldıktan sonra kuruyor ve artık sökülemiyor mu? Yoksa sonradan herhangi bir hasar vermeden sökülebiliyor mu? Eğer sökülebiliyor ise, o zaman ben hemen teflonları bir kenara koyacağım ve o sıvı ile yapacağım tesisatı :)
 
Evet güzel bir test. Ben de merak ettim bunu.

Bu sızdırmazlık sıvısı dediğin bir çeşit yapışkan mı? Yani bir kere uygulanıp sıkıldıktan sonra kuruyor ve artık sökülemiyor mu? Yoksa sonradan herhangi bir hasar vermeden sökülebiliyor mu? Eğer sökülebiliyor ise, o zaman ben hemen teflonları bir kenara koyacağım ve o sıvı ile yapacağım tesisatı :)

Bu vida diş sıkmada sabitlemede kullanılan ürünler orta mukavemet yüksek mukavemet gibi kategorilerde değerlendiriliyorlar. Yüksek mukavemetler sökümü gayet zor ve sıkılan ürüne zarar vermeden sökülmeyen tipler oluyor.

Birde sızdırmazlık için kullanılan ürünler var. Bu ürünler sökülebilir oluyor. Biz klima sistemlerinde rekor birleşim noktalarında sorun olan yerlerde yada olası sıkıntı teşkil edecek noktalarda kullanıyoruz. iki malzeme arasında sıvı boşluk doldurup yapışma özelliği gösteriyor. Bu sayede sızdırmazlık sağlanıyor. Sökmede ise normalden biraz daha fazla kuvvet uygulayıp sökebiliyoruz.

Bu ürünler vakum için diş sızdırmazlıklarında kullanılabilir.

Aşağıdaki ürünü örnek olması için ekledim. Bendekinin resmini depoya geçince alıp ekleyeceğim.

416
 
Tekrar merhabalar,

Civata sıkarken soldaki mavi olani rekor gibi basinc altinda yada vakumda sizdirmazlik icin sagdaki yesil olani kullaniyorum.

Sonlok 3270

Screenshot_20190402-131941.jpg
 
Cevdet bey, pompayı fabrikada test ettiler ben de gördüm. Çıkışı kapatılınca 0.3 mBar'a indi. Yani pompa, üreticinin verdiği değerden de iyi çıktı. Sorun pompanın kendisi değil.

Zaten aslında sorun da yok :) Şu anda olayı sadece akademik olarak inceliyoruz. Teflon'dan kaynaklandığını söylediğim sızıntı da önemsiz seviyede. Benim sadece dediğim, teflon'un tamamen sızdırmaz olarak dişi kapatmadığı, 2 mBar da olsa bir fark yarattığı, o kadar.

Serkan'ın Sonlok 3270 veya eşdeğeri ile deneme yapınca muhtemelen o kaçak da olmayacak. Onu da deneyip görmek istiyorum. Amaç tamamen deneme ve birşeyler öğrenmeye çalışmak.

Diğer işlerimden çok vakit ayırmıyorum atölyeye. Bu denemeleri de yaptıktan sonra, sonuç ne çıkarsa çıksın önemli değil, sistemi toplayıp kullanmaya başlayacağım.
 
Son düzenleme:
Bugün vakum saatini teflonlu ve yağlı olarak bağladım pompaya ve o şekilde denedim. Gerçekten de vakum değeri hemen 0.5 mBar lara indi. Ama uzun vadede bu metodun bir çözüm olacağını düşünmüyorum, çünkü teflonun çekmiş olduğu yağ, pompa tarafında sürekli olarak emilecektir ve en sonunda oradaki yağ tamamen pompaya akacak ve sadece teflonlu duruma geri dönmüş olacak.

Bu denemeden sonra Loctite 542 aldım ve bununla hava filtresini ve diğer bağlantıları taktım. Bu yapıştırıcı orta kuvvette, o yüzden bir sorun olursa daha rahat sökebilirim diye düşünüyorum. Kurusun, Refco 19621 saatini de takacağım oraya (ölçülen değerden 2 mBar çıkarırsam bu saat çok hassas ölçüm yapıyor) ve saat orada kalacak.
 
Bağlantı sayısı ve uzunluğu arttıkça kaçakların da artması normal. Adamlar endüstride 100 mBarlar ile çalışıyorlar :) Halbuki benim sistem rahatlıkla 10 mBar'lara iniyor. O yüzden bunu artık sorun etmeyeceğim. Son zamanlarda pek ilerleme katedemiyorum, geçim işlerinden vaktim olmuyor ...
 
Üzerinde çalıştığım projelerin kutularını yapmak için gene bu vakum tabla ihtiyacı ortaya çıktı. O yüzden artık bir çözüm bulmam lazım.

Gereken vakum fincanlarının hazırları (batı menşeli olanlar) çok pahalı. Herifler bir fincana 1800 ₺ istiyorlar! Ve 4 fincan gerekiyor en az!

Fusion 360 da tasarlanmış hazır fincanlar var. Ama elimde CNC makina olmadığı için bunları kendim yapmam şu aşamada mümkün değil. Yaptırsan gene bir sürü masraf.
 
Fusion 360 daki fincan şu şekilde:

1583612773382.png


Şimdi bu CNC makina ile yapma imkanım olmadığını için 3d yazıcı ile yapmaya karar verdim. Bunu yapmış olan youtube'da birisi var. Tasarımı da oradan aldım zaten

 
Bu fincanlardan 4 tane yapacağım. fitil ve bandını da yapıştırıp üzerine elimdeki 120x100 cm lik polikarbon levhayı tutturacağım. Sonra da bu levhadan yüksek voltajlı güç kaynağının kutusunun kenarlarını keseceğim.
 

Evet, öyle :D

Creality cr-10s pro mu


Yoksa Rigid3D zero2 mi?


Rigit3D, her türlü filament kullanabiliyor ve hassasiyeti, çalışma hızı daha yüksek. Ama çalışma alanı az.
Creality sadece PLA filament kullanabiliyor ve hassasiyeti, çalışma hızı düşük. Ama çalışma alanı çok daha fazla.
 
Aslında yazıcı düşünmeden önce, 3d baskı hizmeti veren bir yere yaptırmayı düşündüm. Bunun için Bicisim diye bir firmaya yükledim bu tasarımı ve bana malzemeye göre 200 - 250 ₺ fiyat verdi. Başka firmalarda da fiyatlar üç aşağı beş yukarı benzer olacaktır. 4 fincan için bin lira :) Randıman alamadım başka bir fincan deneyeceksem bin lira daha :)

O yüzden yazıcı almak daha mantıklı, çünkü kullanacağım malzemeden emin değilim.
 
Artık senin adın "Zalımpos". Şu an gözümdeki manzaran bu:

1583671778389.png
 
Şaka bir yana iyi iki yazıcı arasında kalmışsın. Hepsinden önce Rigit yerli üretim. Gönlüm Rigit3D dese de baskı alanı uzun soluklu kullanım için daha çok işine yarayacaktır.
 
Şaka bir yana iyi iki yazıcı arasında kalmışsın. Hepsinden önce Rigit yerli üretim. Gönlüm Rigit3D dese de baskı alanı uzun soluklu kullanım için daha çok işine yarayacaktır.

Yerli üretim olması çok büyük bir avantaj. Sadece milli duygular açısından değil, herhangi birşey olsa yedek parça sorunu hiç yok. Destek almak da son derece kolay olacak. Bir de her türlü filament eritemilmesi çok faydalı olacak. vakum fincanlarının belli bir mekanik mukavemeti olması gerekecek, çünkü vida ile freze tablasına sıkılacak. O yüzden belki de PLA yeterince dayanıklı olmayacak. Sanki Rigid3D alacağım gibi.

Bir de gene yüksek voltajlı güç kaynağı için 8 tane büyük kapasitörü tutacak bir çerçeve de gerekecek. Gene tam 3d yazıcılık bir iş :) Bunu CNC ile yapmak çok zor iş, ince olduğu için parçayı sabit tutmak çok zor.

1583672411693.png
 
Ben de boyutları bu kadar fark eder mi diye bir ara araştırma yaptım. Sonra yazıcı aldığımda yazdırmak istediğim bir kaç şey çizdim, bazılarının hazırını buldum filan. Bazı baskılar için kesinlikle en az 30*30*45 civarında bir baskı alanına ihtiyacım olduğunu gördüm. Zaten fiyat farkı nedeniyle bu yüzden biraz daha ertelemek zorunda kaldım.
 
Bir de araştırdığımda Creality modelleri arasında çok ciddi farklar göremedim. Bir çoğu yazıcıyı aldıktan sonra kendi yapacağın güncellemeler ile aşılabiliyor. Ben şunu tavsiye ederim. https://www.robotistan.com/creality-3d-cr-10-s4
 
Ben de düşününce ne zaman ve ne tür büyük parçaya ihtiyacımın olacağını göremiyorum. Büyük vazo veya heykel tarzı süs eşyaları ile işim hiçbir zaman olmayacak, o yüzden sadece küçük ve narin parçalar için işime yarar diye tahmin ediyorum.
 
İnce işçilik derken senin ihtiyacın olacak hassasiyette zaten ikisi de üretim yapar. Fiyat farkı desen o da çok yakın. Neden vazo gibi örnekleri düşünüyorsun. Yaptığın bir cihazın en az 21 cm kutuya sığdığını ve buna ön panel gerektiğini düşün... 20 cm gerçekten çok küçük. Tabi tercih senin, büyük ebatlı bir tane lazım geldiğinde bunu bana hediye edebilirsin. Bendeki performans ile o da olur. :D
 
İnce işçilik derken senin ihtiyacın olacak hassasiyette zaten ikisi de üretim yapar. Fiyat farkı desen o da çok yakın. Neden vazo gibi örnekleri düşünüyorsun. Yaptığın bir cihazın en az 21 cm kutuya sığdığını ve buna ön panel gerektiğini düşün... 20 cm gerçekten çok küçük. Tabi tercih senin, büyük ebatlı bir tane lazım geldiğinde bunu bana hediye edebilirsin. Bendeki performans ile o da olur. :D

Hasasiyet olayı dediğin gibi kritik değil. Ama PLA dışında diğer filamentleri de kullanabilmek isterim. Bir de hız farkı işime yarar.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,273
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top