czorgormez
Temporary user
- Katılım
- 27 Ekim 2022
- Mesajlar
- 1,573
Lattice ile hiç uğraşmadım , altera ile uğraştım bir de çin'de ucuz fpgalar çıkmış onlardan alıp bir iki proje yapmak istiyorum fpgadevreci'nin çalışma mantığı tam rus sistemi, tamamen deneysel takılıyor. bu arada @devreci youtubedaki video sinyali örnekleyip fpga ile spi üzerinden ufacık tft ekrana basan proje çok ilginç. lattice ice40 serisi ile hiç uğraştın mı ?
var hocam@devreci sende gerçekten skop yok mu?
Benim osiloskop ile denedim trigger var , voltajın yükselmesini yakalayamıyor , ne hızlı imişAh be @devreci bak ben şaşırdım son videoya, patlama bekliyordum
Ama skopun olsa bir şey görmek isterdim, akım osilosyunlu mu gerilim overshoot atiyor mu vs vs. Lütfen bir skop al soz bu devrenin calisma mantığını o zaman ben makale haline getirir yayınlarım.
Bu şekilde yaptiracagim ekstrem test kalmıyor
Biraz Bode calis.
Shannon teoremi belli.
Peaklerle ugrasmiyoruz. Eger 20 Khz sample aliyorsan fakat iki sample arasinda olusacak bir peak senin icin onemli bir bilgi ise ve bunu kaybediyorsan demekki ornekleme frekansi dusuk secilmis demektir.
Bir smps in dinamik davranisini belirleyen frekanslar genellikle bir kac khz araligindadir.
Bu dinamigi belirleyen malzemeler, sekonder taraftaki enduktans, filitre kapasitorleri, ESR, kontrol devresinin kazanci varsa onun dinamikleri.
İyi ki sordun bunu çünkü ben de merak ettim videoda ayrılmış halde yani lm358 in insafına kalmış durumda , denemek için böyle yaptım. Bu da iyi bir bilgiydi.@devreci kisadevre aninda semadaki kucuk toroid mi akimi kesiyor, yoksa sekonderden mi akimi sinirliyorsun.
Mavi led 7 segment bulamadım , ne var ki bir günde yaparım dedim ama kaç gün sürdüğünü unuttumbence kaçırdığınız nokta diy 7 segment display. pcb çizip, led döşeyip,cdleri kare kare kesip light pipe yapmış, üzerine katran benzeri malzeme döküp yüzeyini frezeleyince 7 segment display olmuş. tam deli işi.
@devreci hakikaten merak ettim güç kaynağı tamam da o 7 segment displayle hangi motivasyonla uğraştın.
Eger 20Khz'de sample aliyorsan 50 us zaman araliginda sinyalinde inip cikma olmayacak demektir. Eger varsa da bunlar aliasing filitre ile yok edilir.
Öyle düşünme , termal ısı kontrolu , hafıza , zaman tutma, kısa devre koruması yada eklenebilecek bir sürü özellik sadece iki satır kodla mumkün , bunları analog yapmak istesen yüz tane mcu parası ve devasa bir devre yapman gerekir. uc3843 ü mcu ile kontrol edeceksen tabi o da iyi olur zaten bu şekilde devre de var bu başlıkta.Yarışmaya katılmayacaksak, full mcu kontrolü olmasının pek gereği yok. Lm358 kullanıyormuş gibi 3 kuruşluk smps entegresi UC3843 veya TL494 kullanılır. . Kumanda mcu ile yapılır
UC3843 her saykıl içinde kontrol yapıyor. Şaşmaz. Mcu bu işi biriktirerek yapacak, geç kalacak gibi.
Perakende 12TL. Takalım gitsin.
UC3843 Pwm Denetleyicisi Uygun Fiyatıyla Satın Al - Direnc.net®
UC3843 Pwm Denetleyicisi ürününü uygun fiyatı, hızlı kargo seçeneği ile DC-DC Voltaj Kontrolörleri kategorisinden online olarak Türkiye'nin en büyük elektronik komponent satış sitesi Direnc.net® 'ten hemen satın alabilirsiniz.www.direnc.net
Hayır bu imkansız @devreci ye göreFull MCU kontrolü için TI'ın C2000 serisi MCUlarına ve application notelarına bakabilirsiniz.
Onlar dsp işlemci hatta daha da üzerinde içinde fpga varmış , sayın @develi de bu işlemcilerle yapılmış power supply örnekleri verdi önceki sayfalarda.Full MCU kontrolü için TI'ın C2000 serisi MCUlarına ve application notelarına bakabilirsiniz.
TMS320LF240x serisi ile bu isler yapilabiliyor. STM ile havada karada yapilir.