Fusion360 ilk denemeler

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,795
Artık Fusion360 öğrenmenin zamanı geldi ve ben de bugün kişisel kullanım için indirdim ve kullanmaya başladım. Burada dikkatimi çeken tuhaflıkları yazacağım ki belki görenler bir çözümü olduğunu belirtirler.
 
1) Modelin ölçülerine karşılık gelen parametreleri değiştirmek çok zor. Her seferinde bir "Parameters" diyalogunu açmak ve orada değişiklik yapmak ve sonra da kapatmak gerekiyor. Pencere sürekli olarak bir kenarda açık dursa çok faydalı olurdu. Bununla ilgili 5 sene önce ( :cheeky2: ) bir talep dile getirilmiş ama hala bir çözüm yok.

 
Alibre Design'a göre gördüğüm bir diğer fark da, Alibre Design'da iki farklı aşama oluyor:

1) Komponent oluşturma (part workspace)

2) Komponentleri birbirine montajlama (assembly workspace)

Ama Fusion 360 da herşey bir arada. Parçayı ve montajı bir arada yapıyorsun. Bir ilk başta bana biraz kafa karıştırıcı geldi, ama önemli olan alışmak herhalde.
 
Fusion 360 da bir delik içine açılabilecek diş çeşidi derya deniz :D Alibre Design'da bu çok kısıtlı idi. Böyle olunca da "revolve" ile dişi kendin modellemen gerekiyor ve dişin parametrelerini tam olarak bilmen gerekiyor.
 
Daha tam olarak alışamamış olsam da Fusion 360 da hem kullanım kolaylığı anlamında hem de gelişmişlik anlamında Alibre Design'a göre daha iyi.

Ama Fusion 360 ın bulut tabanlı olması canımı sıkıyor. Ola ki ABD bize ambargo uygular ve Autodesk de Türkiye'nin fişini çekerse, o kadar emek ve öğrenme boşa gidecek. Bir de lisans şartlarını ve fiyatını değiştirebilirler. Şu anda ben kişisel versiyonunu kullanıyorum bedavaya. Ama ileride bu kalkar ve paralı duruma gelirse ve parası da fazla ise kötü olur. Şu anda Fusion 360 ın ticari abonelik fiyatı, Alibre Design'a göre %30 gibi daha pahalı.
 
Dun gece benim vakum fincanının tasarımını Fusion 360'da tekrar çizdim. Sırf bu uğraş bile Fusion 360 özelliklerini öğrenmemde epey yol katettirdi.

1588760382855.png


Aşağıdaki de JIS standarında, R 1/4 konik dişli. Bu dişliye de pnömatik rakor takılacak. Alibre Design'da böyle birşey hiç yok ve bu dişi manuel olarak kestirmek de zor.

1588760508053.png


1588760489630.png
 
Gene daha önce yaptığım gibi, sağlamlık açısından yan kulakları ve öndeki rakorun takılacağı yeri ayrı komponentler yaptım. Böylece oralara çok daha sıkı dolgu tanımlayabildim. Ayrıca bu komponentler, sağlamlık açısından, ana gövdeye 2 mm daldırdım. Böylece 3d yazıcı bunları birbirine geçirecek ve daha sağlam olacak diye düşünüyorum.

1588760704604.png


1588760736178.png
 
Ürkütücü olsa da bende bulut hizmetini kullanıyorum. Export seçeneği ile lokal klasörler bir çok formatta yedek alma imkanı var.
 
@taydin
Yokmu bu tür çizimleri yaparken ekranı ve sesi kaydeden ,ayrıca bastığın tuşlarıda ekranda şu bölgede şu fontta göster diyen bir video programı,ki bizde öğrenelim :rolleyes:
 
Son düzenleme:
@taydin
Yokmu bu tür çizimleri yaparken ekranı ve sesi kaydeden ,ayrıca bastığın tuşlarıda ekranda şu bölgede şu fontta göster diyen bir video programı,ki bizde öğrenelim :rolleyes:

Fusion 360 ile ilgili epey video, doküman, ve kurs var. Ama benim gördüklerimin çoğu eski versiyonlar için. Fusion 360 arayüzü yeni sürümlerde değişti, ve güncel doküman bulmak biraz zor. Ama gene de o eski materyalleri okuyunca/izleyince çoğu bilgiyi öğrenmiş olursun diye düşünüyorum.

Benim öğrenmem çok vakit almadı çünkü zaten Alibre Design'i ileri seviyede kullanabiliyorum. Katı modellemenin de mantığı az çok aynıdır, bir programdan ötekine devrim niteliğinde değişiklikler olmuyor :)
 
İyi anlatanı bulmak zor. İki üç gün önce Eagle anlatan birini seyredeyim dedim ,çocuk bir diktörtgeni pinlere göre ortalamak için 4 dakika 35 saniye uğraşınca videoyu kapatmakla kalmayıp, adamın kanalından aboneliğimide iptal ettim.Çoğuda hangi tuşa bastığını söylemeden kaptırıp gidiyor.
 
İyi anlatanı bulmak zor. İki üç gün önce Eagle anlatan birini seyredeyim dedim ,çocuk bir diktörtgeni pinlere göre ortalamak için 4 dakika 35 saniye uğraşınca videoyu kapatmakla kalmayıp, adamın kanalından aboneliğimide iptal ettim.Çoğuda hangi tuşa bastığını söylemeden kaptırıp gidiyor.

Malesef kaynakların çoğu İngilizce. Türkçe kaynağın bırak iyisini, kötüsünü bile bulmak çok zor.

Benim genel olarak Türkçe kaynaklardan edindiğim izlenim, konuyu tamamen ezberci şekilde öğretmesi. Mantığına inen yok. Şunu istiyorsan şunu yapacaksın, bunu istiyorsan bunu yapacaksın gibi, sanki aptal bir bilgisayara program yazıyormuş gibi anlatılıyor. Büyük resmi anlatan, işin temelinde yatan kavramları anlatan çok az.
 
Vakum fincan bitti.

IMG_20200506_191528.jpg


Ama diş çıkmadı :mad:

Sonra dilimleyicinin simulasyonuna baktım, orada da diş yok! Demekki uzun sürecek bir parçayı basarken herşey gerçekten varmı diye kontrol etmek lazımmış :facepalm1: Yani Fusion 360 ın ürettiği STL dosyasında da diş yok.

O kadar ayar kurcaladım yok, bir türlü STL ye girmiyor benim konik diş. Sonra internette araştırdım. Meğer konik diş özelliği 2019 sonunda eklenmiş. Ama üretilen diş sadece kozmetikmiş !!! Yani sadece programda görüyorsun, çıktıda yok. Hey Allahım, kozmetik amaçlı diş kavramını da ilk defa burada gördüm :katil1:
 
  • Beğen
Reactions: fmy
Normal diş tanımlarsam (yani silindirik) o zaman diş STL'ye giriyor. Ama rakorun dişli yeri konik, bu şekilde yaparsam rakoru sıkarken mutlaka çatlatacak parçayı.

Bu durumda dişi manuel olarak açmam gerekecek. Bunu Alibre Design'da "revolve cut" denen bir özellikle yapıyorsun. Fusion 360'da nasıl yapılıyor bakacağım.
 
Şimdi rakor ile kontrol ettim, delik rakorun çapından biraz küçük. İyiki diş açılacak parçayı yoğun seçmişim, şimdi bu durum işime yarayacak. Atölye'ye gidince dişi normal kılavuz ile açacağım. Böylece 5 saatte ancak basılan bu parçayı da çöpe atmamış olacağım.
 
Fusion 360 da "coil" özelliği var. Ama bunu konik yapmanın bir yolu yok gibi duruyor. Biraz doküman okusam iyi olacak :)
 
Bu Fusion'da çok can sıkıcı bir durum daha var. X, Y, veya Z eksenine bir çizginin ucunu doğrudan iliştiremiyorsun. Önce o eksen üzerine bir referans çizgisi yerleştirmen lazım. Veya ekseni çizime yansıtmak gerekiyor.

Başka hiçbir katı modelleme yazılımında böyle birşey görmedim. Kullandığım Alibre Design'da eksen çizgileri, referans çizgilerinin tüm özelliklerine sahiptir. SolidWorks de de böyle olduğunu biliyorum.

Gene bununla ilgili bir problem rapor edilmiş 5 sene önce. Ama yetkili "Malesef bu değişiklik cemaatin desteğini alamadı" deyip kapatmış :katil2:


Başka bir raporda da bunun şu anda desteklenmediğini söylemişler:

 
Fusion 360 kullanımı ile ilgili 10 tane ipucu. Kendim okumadım daha, faydalı olabilir diye buraya ekliyorum.

 
@taydin bu programı indirmek istiyorum öğrenci olmayana kısıtlaması süre olarak mı yoksa programda özelliklermi kısıtlanıyor.Yoksa öğrenci değilsem kısa sürelide olsa kullanabilmek için paramı ödemem gerekiyor ?
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,835
Mesajlar
99,527
Üyeler
2,479
Son üye
yiyehuoxing32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top