Galvanik izolasyonlu scope probu projesi

Mikro Step

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
6,195
Esegin aklina karpuz kapugu getirildi.

Scop icin alinabilecek en ucuz diferansiyel prop icin oneriler var mi?
 
Belki daha ucuzu bulunabilir ancak genel olarka pahalı aletler bunlar. Bir de voltaja dikkat etmek lazım alırken sonradan pişman olmamak için, bence buna ayırabileceğiniz en yüksek bütçeye göre markaları genel bir tarayıp olmuyorsa diy alternatifler düşünülebilir. Tam anlamıyla diff prob olmayan çözümler de mümkün olabilir belki
 
100Mhz gercekten iddiali. Fakat 1Mhz icin kollar sivanabilir.

Mesela RF verici ve alici devreleri kullanabilecegimiz cok yetenekli opamplar var.

Disari yayin yapmayacagimiza gore metal bir kutu icerisinde istedigimiz frekansi ve band genisligini kullanabiliriz.

Herhangi bir modulasyon teknigini kullanarak sinyali RF uzerine bindirip 5..10 mm ye aktarmak cok da zor olmamali.

Yapilacak sey hazir modulator ve demodulator ciplerin arastirmak.
 
Son düzenleme:
100Mhz gercekten iddiali. Fakat 1Mhz icin kollar sivanabilir.

Mesela RF verici ve alici devreleri kurabilecegimiz cok yetenekli opamplar var.

Disari yayin yapmayacagimiza gore metal bir kutu icerisinde istedigimiz frekansi ve band genisligini kullanabiliriz.

Herhangi bir modulasyon teknigini kullanarak sinyali RF uzerine bindirip 5..10 mm ye aktarmak cok da zor olmamali.
Hocam genellikle pek öyle değiller, aslında bu diferansiyel problar çok yüksek empedans ile bağlantı sağlıyor ölçüm noktası ile aranızda. Yani güzel 2-3 opamp kullanarak yapılabilir, diy projelere bakarsanız genellikle öyledir. Çok yüksek R olduğu için de bunub özel bi ismi vardı, isolated değil ama bir şry isolated diyoruz. Aynı teknik ile çoğu yerde karşılaşabilirsiniz, mesela inverter ların bazıları faz voltajlarını ölçmek için benzrr teknik kullanır. Bu açıdan aslında sizin kısa süreli ölçüleriniz için iş görecek tasarım belki 1-2 gününüzü alır, tek sıkıntı büyük ihtimalle test edecek ekipmanı yanınızda götürmediğiniz için test kısmına kafa yormak lazım
 
Terslik yok, ama mevcutta olanlardan zor bir yol. O şekilde yapmaya çalışırsanız bence bir yan proje için fazla zorlayıcı olur, açıkcası öyle çalışan bir diff prob da var mı bilmiyorum. Kutuları çok güzel kapatıldığı için hiç açmadım, işin komik tarafı bu probların garantileri 15 ya da 60 gün olması lazım. Ama yine de bence genel prensip çok yüksek empedans ile bağlantı sağlaması, rf vs yaygın olduğunu düşünmüyorum. Büyük ihtimalle sadece bazıları gerçekten izole ediyordur
 
Aslinda bu asamada asagidaki mantik bile isimi hizlica gorecek. Frekansim 100Khz den kucuk. Soldaki sinyali sagdakine benzettigimde basitce scopa izole olarak tasiyabilirim.

1.jpg
 
Sizin projeniz, seçim sizin. Ancak bence bant genişliğinizi 2MHz civarına getirmeniz gerekli, zira turn on turn off daki osilasyonları görmek isterseniz orada overshoot eden kısmın frekansı yüksek olacak.
 
Bu arada suc benim. Basligi diferansiyel prob olarak yazdim ama aslinda benim ihtiyacim izole prob.

Basligi izole prob olarak degistiriyorum. Kusura bakmayin.
 
  • Beğen
Reactions: clc
Icimizde radyo alicilari telsiz alici ve vericileriyle ilgi olanlar bu konularda kullanilan cipleri takip ediyorlardir.

Projeyi anladiniz. Cok yuksek frekanslarda modulator ve demodulator cipleri icin onerilere ihtiyacim var.

Modulasyon tekniginin onemi yok.
 
Piyasadaki DIY şemalara bakınca bir sürü aktif pasif komponent konduğunu görüyoruz. Ama böyle bir şeyi ben yapacak olsam en temelden başlarım. Sorun gördükçe, o sorunu gidermek için devreye ilaveler, eksiltmeler yaparım.

Şimdi bu bağlamda sorayım: 11 tane 1 MΩ seri bağladık. Sonra da bu seri linkin iki ucuna bir flyback'in primer voltajını uyguladık. Sonra da ortadaki direnç üzerindeki voltajı osiloskopa bağladık. Bu şekilde bir yapının limitasyonları ne olur?

Ortadaki direncin sağında ve solunda 5 MΩ var, ben bunu mesela 500 V a kadar yeterince izole kabul ediyorum. 1500 V için daha fazla sayıda direnç olan bir dizi kullanabiliriz.

Burada çıkacak en büyük sorun, devrenin desteklenen frekans bandında ne kadar lineer olduğunu tespit etmek. Mesela keyfi olarak 10 MHz bant genişliği seçtik. 1500 V, 10 MHz sinyali nasıl elde edeceksin? Bunun için muhtemelen eski klistron veya magnetron lambalardan kullanmak lazım :) Bir de aynı kaynağın 0 - 10 MHz e kadar yeterince lineer olmasını nasıl temin edeceksin?

Yani bana öyle geliyor ki, asıl sorun devrenin tasarlanmasında değil, doğru görev yaptığını doğrulamada.
 
100-200 khz birşey yapılacaksa ve 2.5 kv izolasyon yetiyorsa bu iş için isolation amplifier kullanılabilir.


RF chipler genellikle hizmete yönelik tasarlanır ve çok geniş bandlı olmaz. bu proje için en akla yatkın chipler video RF chipleri olabilir. eski tip 5.5 veya 6.5 mhz band genişlikli cvbs video sinyalini alıp uhf veya vhf bandında transmit eden chipler var. gene alıcı tarafında hazır bir analog tv tuneri veya benzer tuner chipi kullanılabilir hatta bir sdr alıcı ile direkt pc üzerinde giriş sinyali demodule edilebilir. dışarıdan sinyal sızması da çok problem olmaz chipin çıkışı bir rf trafo veya pcb üzerinde -30db coupler ile izole edilerek direkt alıcıya aktarılabilir.

bence denemesi de hızlı olur. hurdacıdan bir RF modulatör alıp video girişine 1mhz sinüs verip sdr ile pc tarafında demodule edip bakmak lazım. kendim yapayım derseniz en makul chip eski motorola 44bs373 olur. 2.4 veya 5.8 ghz drone görüntü aktarıcılar da denenebilir. hatta bu şekilde bir tarafı pilli diğer tarafı taşınabilir uzak mesafe probu bile yapılabilir. tabi yeni nesil chipleri bilmiyorum. video sinyalini örnekleyip bir şekilde data da transmit ediyor olabilir. teoride bunun bize zararı yok ama pratikte video sinyaline benzeyen birşey - sync pulse arayacağı için sistem çalışmayabilir.

tabi bu tür chiplerle çalışırken linearite problemi olacak. çünkü girişlerinde video sinyali görmek isterler. mesela yüksek geçiren filtrelerde sorun yaratan sync palse gibi palsleri boost edebilir. ama video sinyali bizim istediğimiz hem çok düşük hem de çok yüksek frekanslı bir içeriğe sahip olduğu için akla yatkın geliyor.

burada color burst dediği kısım 3.58 mhz, soldaki H sync pulse yanlış hatırlamıyorsam 5 usec.

1704568445673.png
 
Son düzenleme:
Bazı şeyler yapılmaz, alınıp kullanılır.

Benim hayatta kendime düstur edindiğim bir şey var.

Eğer o aleti yapım sürem, emeğim, çabam, aileme ve doslarıma en önemlisi kendime ayırdığım süre, aletin parasını geçiyorsa direkt aleti alırım. O sürede kendime artı kazandıracak işler peşinde olurum. Örneğin, kızımla ilgilenemedikten sonra satmışım probunu da voltajını da :D

Bir diğeri; her şeyi basite indirgiyoruz. Ürün yapmak ile hobi ayrı şeyler bence. Her şey okulda, kitaplardan öğrenilecek olsa ohoo. Açalım iki datasheet sabaha kadar sinyal kitapları okuyalım biz de olalım tektronix.
Kim bilir adamların bu konularda ne bilgi birikimleri, ne patentleri var; bu çok küçümseniyor. Daha hazır devreleri kopyalayıp çalıştıramıyoruz :)

İkinci önerimse bir alete ihtiyacınız var ama bütçenizi aşıyor mu o zaman gidip çinli siteleri kurcalamanız gerekiyor.
Made in china sitesi bu işe çok güzel örnek, istediğiniz aleti oraya yazın sonrasında iki çinli ablayla konuşun, onlar sizi yönlendirir, çakması büyük ihtimalle vardır...

Üçüncü aşama ikinci el siteleri...

Bu konu özelinde kendimden örnek vereyim, bugün bir izole prob. atıyorum 3-4 bin dolar olsun ve mutlaka ihtiyacım varsa, gider önce o probu kazandıracak projeyi alırım, sonrasında kredi çekerim, projeyi yapar paramı alır kredimi kapatır yoluma bakarım. Burda uğraşan arkadaş da opamp, transistör arar durur :)

Şimdi bana "kendin yapçılar" kızacak ama bir iş yapılacaksa bu hackaday sitesindeki gibi olmalı. Sistematik, herkesin katkı verdiği vs...
 
1930 lu yıllarda Kayseri'deki uçak fabrikasında üretimi durduranlar da herhalde bu şekilde düşündü. Batı'da daha ucuzu var. Biz yapsak kesin daha pahalıya malolur.
 
@DeveliAhmet yazdıklarınız yanlış değil ama hobi/iş konusundaki ayrımı kaçırıyorsunuz. Olay iş ise zaten böyle ara noktaları yapmak genellikle maddi açıdan kazanç sağlamaz aksine zarar yazar tabiki buradaki işten kastım bu probun kullanılmasını gereken iş yoksa bu probu yapma işi kazançlı değil demiyorum. Ancak hobi ise bu hadi şu aleti yapayım aa bu lazım oldu buna da diy bir yaklaşım yapmam mümkün önce bunu aradan çıkarayım diyerek iş olsa 10 günde yapacağınız şeyi 1 yılda bile yapabilirsiniz. @Mikro Step zaten iş olarak yapmıyor, kendisi defalarca yazdı ben prototip yapıyorum bırakıyorum diye. Kısacası oturup ben kendi scope umu yapıcam diye oturup fpga öğrense şaşırmanın anlamı yok, adamın keyfi çünkü. Kaldı ki kendi mosfetini, IC sini yapandan scope unu yapana kadar yüzlerce insan var sadece hobi olarak. Dediğim gibi kendi projesi kendi seçimi, 500$ a prob alacağına 600$ a kendisi yaparak hem eğlenip hem de işini görebilir. Burada işte kendime zaman ayıramayacaksam noktası bu, zaten kendine ayırdığı zaman bu.

@taydin ilgili fabrika 40larda kapatıldı, öyle düşünmemişler bir çeşit araba yaptık benzin koymayı unuttuk usulune çevirmişler. Sonrasında da süreçte başka saçmalıklar olmuş ve gerçekten dışarıdan almışlar. Ancak bunun daha ucuzu var yapmayalım alalım mantığı yaşadığımız coğrafyanın kanseridir, osmanlı her şeyi ithal eden bir yapıya dönüşüyor ve atalarımızın sanırım içine işlemiş bu durum. Özellikle sanayide çok sinir olduğum bir durum var, bazı malların kaliteli olduğunu ifade etmek için avrupa ekliyorlar başına. E iyi güzel de sen o paraya almaya niyetlensen menşeiden bağımsız diğer üretici de sana o kalitede üretim yapar, ne kadar ekmek o kadar köfte
 
@taydin

Benim olcmem gereken sinyal aslinda 60Khz bir sinyal. Bu calismayi atelyemde yapiyor olsaydim izolasyon transformatorumle smps katini besler scopumun probunu da diledigim noktaya dokundururdum.

Diyelim ki bu izole probunu da atelyemde yapmaya kalksaydim gene cok sorun yoktu. Mesela 100Khz 1000V dortgen palsler uretir sonra bunu direnclerle boler dogrudan scopuma uygular ve grafigi alirdim.

Sonra yaptigim probla ayni voltajin grafigini alir onun da grafigini alirdim.

Yaptigim prob kotu bir frekans cevabina sahipse zaten dortgen sinyalimin kenarlari yamulurdu.

Benzer sekilde genlik davranisini da ayni sekilde yapardim. 100Khz 1000V gerilimi rahatlikla 0...1000V araliginda degistirebilirim.

Benim izole proba ihtiyac duydugum tek bir uygulama var o da sebekenin dogrultuldugu devrelerde scopla olcum yapma ihtiyaci. Tamam voltaj seviyeleri vs de lazim ama esasen rakamlardan cok dalga sekli onemli benim icin.

Cunku bir seylerin ters gidip gitmedigin konusunda dalga formu cok fazla ip ucu veriyor.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar dediklerinize katılıyorum. Benim de 1800 yıl ömrüm olsa bir 10 yılımı bu işlere harcardım, dediğiniz gibi tercih meselesi...
Maalesef 80 yıllık hasbel kader ömrümün zaten yarısına geldim, 40 yılımı da kafamdaki saçlarla yaşamak istiyorum. Benden sonrası ise kıyamet olsun çok umurumda değil. Hele Türkiye gibi bir yerde...

Araba üretilmiş, uçak uçmuş 100 yıl sonra benim için hiç bir anlamı yok. 1930'da yaşayan adam olsam ben de öyle düşünürdüm. Ülkeyi kuran adama küfredilirken, ben skobu yapmaktansa dışardan almışım çok mu...

Konuyu trollemiş gibi oldum, özür dilerim şimdiden...
 
  • Beğen
Reactions: clc
Maliyet/kar mantığıyla ele alınmaması gereken konular var. Keşke Türk devleti 100 milyon dolar harcasa, 90 milyonu da yanlış tercihlerden dolayı, yanlış mühendislik kararlarından dolayı heba olsa da yolun sonunda yerli tasarım 40 GHz lik spektrum analizör ortaya çıksa.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,182
Mesajlar
121,906
Üyeler
2,906
Son üye
Rebi

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top