Garip Bir LDOmsu koruma çipi

Dede

https://www.facebook.com/End.El.San.Ltd.Sti
Devrenin blok diagramında bir hatamı war yoksa benmi anlayamadım devreyi bilemiyorum.
LDO mu değilmi tartışabiliriz ama Datasheet e bakarsan "300 mA μCap LDO with Programmable Power-On Reset Delay"
0~7 Volt giriş arası çalışabilirmiş.
Ancak Vin ile Vout arasında bir bağ göremedim. Aceba şematikte bir düğüm hatasımı war.
Eğer öyleyse neden çıkış ile GND arasında 2 adet mosfet olsunki?
1759994125716.png

Vin current amplifier mosfetlerinden geçtikten sonra startup shutdown mosfetinden geçerek çıkışa gidiyor gibi gördüm.
GND bağlantısını sonradan gördüm. bence yanlışlıkla hat yukarı uzatılmış. çıkış mosfetine bağlı olmayacak.
error amplifiera giden gerilim bölücüye kadar ulaşması gerekiyordu.

1759998700961.png

44273 eklentisine bak
En baba firmalar bile blok semalarda hata yapabiliyor.
Böyle olunca da hatalı bence.
iki transistörü paralel bağlamanın anlamı yok.
Ancak aşağıdaki transistörün drain ucunu yukarıdaki artı geçiren transistörün gate ucuna bağlarsan anlamlı olmaya başlar.
Starup veShutdown tam olarak o zaman çalışmaya başlar.
1760128354856.png

Ust mos akim basarken alt mos akim emiyor. Bu ikisi analog.

En soldaki ise digital ve tehlike durumunda cikisi saseye birlestiriyor.

Son düzenleme:
Kısa zamanda bi revizyon daha yayınlarlar o zaman.

Hemen hemen her firmanin bazi ciplerine ait blok semalarda bu turden basit sematik cizim hatalari olabiliyor. Tabiki cipin gercek semasinda boyle hatalar olamaz.

Cipi tamamen islevsiz yapmayan ve sadece ozel sartlarda ortaya cikan hatalara ise bug deniyor ve silikon revizyonlariyla duzeltiliyor. Fakat piyasaya milyonlarca cip suruldukten sonra farkediliyor.

Dokumanlardaki hata ise hayati degilse (mesela tartistigimiz konu) dokumanin o kisminin kolay kolay revize edilecegini sanmiyorum.

İlgili birime geri bildirimde bulunulursa düzeltilme ihtimali var, diğer türlü kendi kendilerine fark etmelerini beklemek şansa kalmış bir durum.

Zamaninda TI firmasina TMS320 serisi icin boyle bir geri bildirimde bulundum. Ilk dokuman revizyonunda dedigim duzeltme yapildi. Bir sonrakinde ise geri kaldirildi.

Adamlarin bu ise bakan kismini yanlis yonlendirip onlarin da kafasini bulandirmisim. Sonra asil uzmanlari olayin dedigim gibi degil orjinal dokumandaki gibi oldugu icin bir sonraki revizyonda o aciklamayi eski haline getirdiler.

Bu olaydan sonra hic bir firmaya geri bildirimde bulunmam. Cunku elimizdeki bilgi cok sinirli.

Benim buldugum hata su sekildeydi.

Timerin 2 kanalinda 1. kanal A adresinde, ikinci kanal A+ 0x100 adresindeydi. H bridge uygulamalarinda DC motoru gayet guzel kontrol ediyordum.

Sonra 3 fazli uygulama yapmak icin ucuncu kanali devreye almam gerekti ve A+0x200 adresine ulasarak 3 kanali kumanda etmeye calistim ve olmadi.

Halbuki A ve A+100 adreslerindeki registerin hepsi duzgun ilerliyordu. Mesela A+4 Duty register, ise A+0x104 de diger kanalin Duty registeriydi.
A+8 PWM modu ise A+0x108x de giger kanalin PWM modu idi. Bu sekilde registerler hep simetrik idi.

Bu sebeple A+0x200 de ucuncu kanala ait registerlerin base degeri olmaliydi. Fakat yazdigim kod 3. kanala hukmedemiyordu.

Adamlar sebebini bilmedigim bir nedenden oturu 3. kanali B gibi kel alaka bir adres alaninda olusturmuslar ve bunu da dokumante etmisler.

Bana mi kaldi bu adresin A+0x200 de olmasi gerektigini ve buna gore yazilan kodun calismadigini bildirerek timerin 3. kanalinda hata oldugunu bildiren duzeltme talebinde bulunmak.

Adamlar yazdigim kodu da denemisler evet hakli Cipin 3. kanalinda hata var demisler. Dokumani revize ettiler. Sonra da asil gercek ortaya cikti.

Kendimi cok suclu buldum utandim hala da utaniyorum.

Son düzenleme:
@Mikro Step bu anlattığın hikayede ben sende suç görmüyorum, senin kusurun dökümandan 3. Kanalın aynı şartları taşıyıp taşımadığını kontrol etmemek ama TI in ilk görüştüğün çalışanları kendi dökümanlarını kontrol etmeyerek hatanın büyüğünü yapmışlar. Ben utanılacak bir şey olduğunu düşünmüyorum bu olayda.

Bende bu aralar bir ürünün datasheetinde hata olduğunu düşünüyorum, tekrar test yapıp mail atacağım. Ürün bir sensör, bence paketlerden birini tanımlarken bir bit kayık yazmışlar. Başka versiyonunu kullanmıştım ondaki halini deneyince doğru çalışıyor, bunun datasheetini deneyince 1 bit kayıyorsunuz ve çıkış değerleri saçmalıyor. Bakalım firma nasıl aksiyon alacak, eğer hatalı bensem bile bunu bana izah etmelerini sen ne bilirsin be dememelerini umuyorum.

Walla adamlar revize olaynda mahirler.
24LCxx eprom dökümanında Rev P ye kadar geldiler.
Aradaki fark nedir bilemiyorum.
Ancak 100 lerce sayfa ve grafiğin analizini de yapacak durumda olmadığımdan..
Bana ne yaw alıp kullanınca bakarım deyu atıyorum bi kenara.

Forum istatistikleri

Konular
8,386
Üyeler
3,321
Son üye
osarbusa

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back