Gaussmetere bu kadar para verilir mi?

Oltalar atilmis bekliyorlar, yersen. Acele varsa cin malini al abi ama arastirmaya da devam et bence.
 
Gaussmetreler neden pahali?

Farnell vs malzeme saticlarinda Hall sensor arastirmasi yaparsaniz karsiniza yuzlerce komponent gelecek.

Bunlarin bir kismi cikisi On/Off seklinde. Bunlari eleyelim.

Geriye kalanlardan belli bir bit uzunlugunda digital cikis verenleri de silelim.

Sadece analog bilgi verenler kalsin. Cunku Gauss metrenin olcum alani cok genis. 0.1...T 2T. 0.1T altina da inilebilir ama en azindan benim icin sart degil.

Digital ya da analog olanlara baktigimizda olcum yapabilecegi ustu sinirim 2 T nin cok altinda oldugunu goruyoruz. Yani daha dusuk akilar icin uretilmisler.

O zaman bize sadece icinde hall sensor belki bir de sicaklik sensoru olan malzeme lazim.

Hazir ciplerde hall sensor, amplifikator, sicaklik kompanze eden devreler, voltaj regulatoru vs var. Amplifikator kazanci fixlenmis.

Bu durumda hall sensorun arkasina biz kazanci degistirilebilir bir amplifikator koymaliyiz. Bir kac tane kademe olmasi lazim.

Hall sensorun cikisi sicakliga cok bagimli. Sicaiklik verisini de kompanzasyonda kullanmaliyiz.

Bir de kalibrasyon konusu var. Cok ozel bir ortam lazim. Icindeki aki yogunlugu 0 T olan bir kutu ve bu kutu icine degerleri bilinen yaslandirilmis ozel bir miknatis ve bu miknatisin hangi noktasindaki deger cok dogru biliniyor onu da bilmek gerekiyor ki kalibrasyon asamasinda hall sensorumuzu tam bu noktaya dokundurup sistemimizi kalibre edelim.

Haliyle cihaz prensip olarak basit olmakla birlikte hadi yap dendiginde elektronik anlamda cok kafa yormayi hem de kalibrasyon imkanina sahip olmayi gerektiriyor.

Tamam Gauss meter yapmak zormus, satin alalim.

Bir bakiyoruz, Kanadali firma 1500 USD istiyor. Bir bakiyoruz Cinli 50 USD istiyor.

Kalibrasyon imkanim olsaydi cihazin ederi 100 USD nin cok altinda olurdu.

1500 USD yi ver kurtul. Sonucta kalibrasyon sertifikasini da veriyor ve Kanadali ureticinin uckagitci olma ihtimali cok dusuk.
Ama ya Cinlinin urunu de isimi gorecek kadar dogru olcum yapiyorsa. Fakat Cinliye guvenemiyorum.

Guvenmem icin akli basinda bir testerin farkli cihazlari mukayeseli olarak test edip sonuclarini yayinlamasi lazim.

Dolayisi ile bu cihazi yapmayi gozum yemedi. Ama mukayeseli olcum veren bir cihaz yapmayi dusunuyorum.

Yani su sekilde. Miknatisin ustune probu dokundurup burdaki akiya 100 yada 1000 birim deger dedigimde, olcmek istedigim bir baska noktanin referans aldigim 1000 birime kiyasla ne kadar degerde oldugu bilgisini veren bir cihaz yapabilirim. Kismen de isimi gorur. Fakat gene de Gaussmeter'e kesinlikle ihtiyacim var.
 
tse kalibrasyon laboratuvarı bu işe bir çözüm olmaz mı?
ya da sabit mıknatıs yerine bir bobinden geçen bilinen bir akımın ürettiği alanın ölçümü ile ve bu ölçümün forumda öve öve bitirilemeyen fluke pensampermetreler ile doğrulanması ile bir kalibrasyon yapılamaz mı?
 
Abi miknatislanma ozelliginde hata olmadigini dusundugumuz biri dusuk digeri yuksek iki miknatis alip , referans olarak kullanilamaz mi?
 
Bir bakiyoruz, Kanadali firma 1500 USD istiyor. Bir bakiyoruz Cinli 50 USD istiyor.

Kalibrasyon imkanim olsaydi cihazin ederi 100 USD nin cok altinda olurdu.
Kalibrasyon TSE de kesin maliyeti yüksek olacaktır. Ama Netes gibi firmalara sorup mukayese edilebilir. Kalibrasyon firmasıyla açık açık konuşup, cihazı kalibrasyon sertifikası için teste gönderip (atıyorum kalibrasyon sertifikası için bir cihaz parası kadar harcayıp), cihazın sapması hakkında fikir edinilebilir. Buradaki rasyonel kriter makul fiyata kalibrasyon sertifikası verebilecek yer bulunması.
İkinci alternatif belki aramızda bu tarz referans alınabilecek bir cihaz erişme imkanı olan üyeler çin malı cihazı karşılaştırmak için yardım edebilir mi? Mesela aramızda (forum üyeleri) üniversitelerin fizik yada elektrik-elektronik laboratuvarını kullanma imkanı olan öğretim, araştırma görevlisi gibi üyeler varsa yardımcı olabilirler.
 
DC manyetik alan ölçümü için özel, pahalı hall sensörler kullanılacağına, yeterince düşük bir AC frekans ile ilgili elektromıknatısı sürüp bir bakır sargı ile manyetik alan ölçemez miyiz?

Mesela 1 Hz ile elektromıknatısı sür. Bu o kadar düşük bir frekans ki, AC etkilerin çok az olması lazım. sonra da çok ince telli bir sargı üzerinde endüklenen gerilimi bir DSO ile biriktir ve sonra da üzerinde analiz yap.
 
Miknatislarin yerlestirildigi stator govdesinde degisik noktalardaki alan dagilimini gozlemek istiyorum.
 
Tamam, alan dağılımını AC altında gözlemle işte. Mesela sargını kutbun köşesine konumlandır, AC altında veri biriktir. Sonra ortasında konumlandır ve tekrar veri biriktir. 0.05 mm emaye tel var, NFC lerdeki gibi, ama çok küçük bir planar coil yaparsan, hem çok ince olur hem de istediğin yere konumlandırabilirsin.

Hatta şöyle birşey bile yapılabilir: PCB üreticilerinden birisine flex PCB şeklinde bir planar coil yaptırabilirsin. Flex pcb folyosu çok ince yapılabiliyor.

1713961314793.png
 
Bir seyler yapilabilir fakat kolay is degil. Duzenegi yapmak icin de harcama gerekecek.

Mesela miknatislarin dizili oldugu lineer rayda bir bobini hizi bilenen duzenekle ileri geri yurutmek ve bu esnada konum ve bobinde enduklenen gerilimi depolamak ardindan da analiz etmek gerekiyor.

Miknatis akisinin ne kadari bobinimden gececek ne kadari isime yaramayacak kacak yollardan komsu miknatisa yonelecek tespit etmem gerekiyor.

Bu konuda en buyuk hayalim 3B magnetik alan gorsellestirici yapabilmek.

Yaparsam nobel benim.
 
Bir seyler yapilabilir fakat kolay is degil. Duzenegi yapmak icin de harcama gerekecek.

Mesela miknatislarin dizili oldugu lineer rayda bir bobini hizi bilenen duzenekle ileri geri yurutmek ve bu esnada konum ve bobinde enduklenen gerilimi depolamak ardindan da analiz etmek gerekiyor.

Miknatis akisinin ne kadari bobinimden gececek ne kadari isime yaramayacak kacak yollardan komsu miknatisa yonelecek tespit etmem gerekiyor.

Bu konuda en buyuk hayalim 3B magnetik alan gorsellestirici yapabilmek.

Yaparsam nobel benim.
Ben de gaz verdim diye faydalanirim :katil1:
 
Evet sabit manyetik alanda sargıyı hareket ettirsen de olur, o da bir alternatif.

Bu sargı metodunun en büyük avantajı, kalibrasyona gerek yok. Maxwell kanunları, manyetik alanı doğru ölçtüğünü garantiliyor.
 
Bir miknatisin ustune bir duman ufluyorsunuz ve duman alanin siddetine bagli olarak isildiyor.

Ne guzel olurdu.
 
Bir miknatisin ustune bir duman ufluyorsunuz ve duman alanin siddetine bagli olarak isildiyor.

Ne guzel olurdu.
dumanda, manyetik alandan etkilenebilen bir etki ile (mesela x ışını) etkileştiğinde fluoresans yapan bir toz boya falan olsaydı keşke.
o zaman çok kolay olurdu
 
Çok düşük ölçüm aralığı olanlar Hall effect değil magnetoresistive sensör. Çalışma prensipleri farklı. Magnetoresistive çok daha hassas olduğu için pusula uygulamalarında kullanılıyor.
 
3d printere gaussmetre probu bağlayıp, probu x-y-z gezdirerek bir mıknatısın etrafındaki manyetik alan akı yoğunluğunu 3 boyutlu çıkaran bir proje görmüştüm. alan haritalama için böyle bişey yapılabilir.
 

Arastirirken Alman bir firma buldum. Bahsettigin turde 3D haritalama yapiyorlar.
Bunun icin probu kartesyen robota monte etmisler.

magnefeldscanner.jpg


Urunleri arasinda asagida fotosu gorulen ve dogrudan PCye baglanan USB Teslameter de buldum ve fiyat istedim. Absurt bir fiyati olmazsa bu usb cihazi siparis edecegim.
usb-hallsonden.jpg


Kalibrasyon icin referans magnet de satiyorlar.

vergleichsmagnete.jpg


referrenzproben.jpg
 
evet buna benziyor ama kartezyen mekanizması olarak ucuz bi 3d yazıcı mekaniği kullanılmıştı. sensor kısmı çözülürse 3d yazıcıya herhangi bir koordinata git oradan ölçüm al demek çok kolay.

 
Projeye baktim sectikleri sensor 8 Gauss gibi cok dusuk magnetik aki yogunluklarinda calisiyor.

Benim 10 Bin Gauss (1 Tesla) buyuklukleri olcmem gerekiyor.
Ancak Farneldeki tum hall sensorlere baktim henuz 1T da sature olmadan calisacak sensor bulamadim.
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Mesajlar
118,743
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top