Giden , duran cisim paradoksu

devreci

Aktif Üye
Elimizde iki tane birbirinin aynısı demir küre var.

Bunlardan bir tanesini aldık fırlattık havada gidiyor , diğeri ise masa üzerinde duruyor.

Şimdi bu iki cismi inceleyelim giden cisim ile duran cisim arasındaki fark nedir ? yani elektronlar bir tarafa mı çekiliyor protonların yönü mü değişiyor.

Aslında her ikiside aynı olması lazım işte paradox burada.

O demir küreler içindeki atomlar yerine aynı çapta atom sayıdı kadar jiroskop
koyarsak ne olur?:)

O demir küreler içindeki atomlar yerine aynı çapta atom sayıdı kadar jiroskop
koyarsak ne olur?:)
Aslında atomların içindeki elektronlar dönüyorsa cirokop etkisi yapması gerekir sonuçta kütlesi var.

Mesela mıknatısda elektronlar dönüyor ve ns kutbu oluşuyor, o zaman mıknatısı döndürdüğümüzde ciroskop etkisi yapması gerekir , bence bu da yeni bir paradox oldu :tamam2:

Doner elektronlarin kutlesi cok kucuk.

Buyuzden ataletleri kucuk olmali.

Artik donmuyor dense de donuyorlarsa kac rpmde donuyorlar?

Elekyronlar cekirdek etrafinfa kac rpm de doner

ChatGPT

Elektronların çekirdek etrafında döngü yapma hızı, klasik fizik ile tam olarak tanımlanamaz. Bunun nedeni, elektronların kuantum mekaniği çerçevesinde davrandıkları için belirli bir yörüngede hareket etmedikleridir. Elektronlar, atom çekirdeği etrafında belirli enerji seviyelerinde yer alan "bulut"lar veya "orbital"ler içinde bulunurlar.

Ancak, klasik bir bakış açısıyla düşünürsek, ortalama bir (H) (hidrojen) atomunun çekirdek etrafındaki bir elektronun dönme devri tahminen 1.5 × 10^6 rad/s gibi bir değere sahip olabilir.

Elekyronlar cekirdek etrafinfa kac rpm de doner

ChatGPT

Elektronların çekirdek etrafında döngü yapma hızı, klasik fizik ile tam olarak tanımlanamaz. Bunun nedeni, elektronların kuantum mekaniği çerçevesinde davrandıkları için belirli bir yörüngede hareket etmedikleridir. Elektronlar, atom çekirdeği etrafında belirli enerji seviyelerinde yer alan "bulut"lar veya "orbital"ler içinde bulunurlar.

Ancak, klasik bir bakış açısıyla düşünürsek, ortalama bir (H) (hidrojen) atomunun çekirdek etrafındaki bir elektronun dönme devri tahminen 1.5 × 10^6 rad/s gibi bir değere sahip olabilir.
Akım verilen dairesel telin içinde elektronlar hareket ediyor, aynı ciroskobik etki burada olmalı

Aslında bu hesaplanır bile , kaç elektron gidiyor amper , elektronun kütlesi , telin uzunluğu

Benim bildiğim, quantum mekaniğine göre elektronlar çekirdek etrafında bir yörüngede değiller. Onun yerine, elektronlar çekirdeğin etrafında bir yerde bulunuyorlar ve bu yeri de sadece olasılık olarak ifade edebiliyoruz.

Benim bildiğim, quantum mekaniğine göre elektronlar çekirdek etrafında bir yörüngede değiller. Onun yerine, elektronlar çekirdeğin etrafında bir yerde bulunuyorlar ve bu yeri de sadece olasılık olarak ifade edebiliyoruz.
Evet hocam öyle de, mesela yüzbin sarımlık bir bobin düşünelim buna elektrik verip sağa sola çevirdiğimiz zaman elle bile hissedilir ciroskop etkisi olmalı.

Evet hocam öyle de, mesela yüzbin sarımlık bir bobin düşünelim buna elektrik verip sağa sola çevirdiğimiz zaman elle bile hissedilir ciroskop etkisi olmalı.

Olma ihtimali yok benim tahminime göre. Ağır bir kütle bile ciddi yüksek devirde dönmesi lazım ki jiroskop etkisi olsun. Yüzbin sarımlık bobindeki elektronlar hem çok yavaş hareket ediyor (saniyede 1 cm den daha az), hem de elektronların kütlesi ihmal edilebilecek kadar az.

atomaltı parçacıklarda newton fiziği işlemiyor, zaten quantum teori de burada başlıyor. yani elektronların kütlesi yetse ve hepsi aynı bir jiroskop gibi birbirlerini nötrlemeden aynı yönde ve hızda dönse bile jiroskopik etki oluşmuyor olmalı. ancak nötron-proton-elektron bir araya geldiğinde ve tekil bir atom oluşturduğunda gözlemlediğimiz newton fiziği işlemeye başlıyor.

şurada detaylıca tartışılmış:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,846
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back