Giriş Seviyesi Drone Tasarımı

Benim aklımda şöyle bir sistem var: Her askere verilebilecek bir sistem. Duyarlı bir mikrofon ile sürekli dinleme yapacak ve ses üzerinde spektrum analiz yapacak. Birçok dron'dan elde edilmiş ses örnekleri üzerinde belli bir yüzde ile eşleştirme yapıp uyarı verecek ve askere ilave zaman kazandıracak.
ukraynalılar sizin bahsettiğin sistemi uzun menzilli dronların tespiti için yapmışlar. Galiba android smartphone bazlı bir yazılım. verileri merkeze aktarıyor drone seslerini duyunca ve mobil savunma ekiplerin koordinasyonunu kolaylaştırıyor.
şuan askerler her iki tarafta drone'ların çalıştığı frekansları dinleyem alıcıları kullanmakta. Sorun askerlerin korunması. Pompalı tüfek en yaygın yöntem. İngilisler lazer savunma sistemi sunmuştular bir kaç ay önce. Ama pahalı ayrıca lokasyonu testpit edilince (çok da zor olmayacak) karşı tarafın öbüsleri işini hızlıca görer.
Ayrıca, dronlar için hedefe kilitleme sistemleri de gelişmekte. Bu henuz yaygın değil.
Bir sene önce fiber optik ile uçurulan dronlar da peyda oldu (5-10 km den fazla menzilleri var) elektronik harp sistemlerinin etkisini sıfırladı diyebiliriz.
Yani yakın mesafe savunma sistemlerinde baya açık var.
yanlışım yoksa, RF Doppler drone'ların düşük hızlarda uçtuğundan dolayı pet etkili olmuyor. Zırhlı makinalar için tasarlanan doppler radar bazlı yakın savunma sistemleri henüz yaygın kullanılmıyor, mühtemelen denemişler ve etkili olmamış tahmin ediyorum.

Son düzenleme:
İşte o yüzden pervaneyi dinlemek etkili bir çözüm olabilir. Pervane sesini gizleyemezsin.

Ancak ses hızından daha hızlı uçan bir dron yaparsan, o zaman benim ses algılama sistemi işe yaramamaya başlar. Böyle bir dronu da birkaç asker öldürmek için kullanmazsın muhtemelen :)

rf micro doppler pervanenin yarattığı doppler etkisinde faydalanıyor. ses dinlemek askerler için çözüm olabilir ama koca tank veya askeri aracın gürültüsü altında drone tespit etmek zor iş. ruslar bu ses tespiti-dinleme işine kafayı takmış durumda. 1970'lerden beri uğraşıyorlar. basit ve efektif bir sistem olsa ilk olarak bunu uygularlardı.

şu da olabilir pervane sesini tespit ettikten sonra 3-4 saniye süre kalıyorsa savunma için yetersizdir. çoğu videoda zaten eskerler dronu 15-20 metreden fark ediyor ama çok geç oluyor. bir de ikincil saldırı metodu hedefin üstüne yüksekten bomba atmak. bu şekilde drone da zayi olmuyor.

dronedan kaçınmak her şekilde zor tank gibi biraz değerli bir hedef varsa saldırı birkaç farklı yönden 2-3 drone ile gerçekleştirilir.

anduril bu konu ile pey uğraşıyor. drone tespit ettiğinde havalanıp diğer dronu avlayan avcı droneları var.

Amaç değerli hedefleri korumak değil. Bir tankı korumak için veya bir generali korumak için radarlı sistem kullanılıyordur zaten.

Bu dron musibetinden ötürü dikkat ediyorum, Ruslar en fazla üç askerlik çekirdek takımlar ile savaşıyorlar. Benim düşüncem bu takımı korumak. Takımdaki askerlerden birisi pompalı tüfek taşıyor olacak. Dron sesinin tespit edilmesilye eğer 5 saniye zaman kazanabiliyorsan, bu ölüm ile dronun imhası arasındaki farkı yaratabilir diye düşünüyorum.

olaya şöyle bakıyorum, bu savaş 3 yıldır sürüyor ve ilk 6 aydan sonra dronelar aktif. ruslar savaş teknolojisinde hiç de geri değil. evet eski kafa ama adamlar supersonik uçak, balistik füze, atom bombası veya çok gelişmiş radarlar yapabiliyor. böyle basit bir çözüm olsa mutlaka uygularlardı. bu arada dronlerdan sadece ruslar zarar görmüyor. aynı oranda ukraynalı askerler de zarar görüyor. bizim önümüze düşen görseller hep filtrelenmiş batı medyası olduğu için ukrayna saldırılarını görüyoruz.

savaşın başından beri anılarını yazan bi rus askeri var. onun anlattığı iki tarafın da dronelardan eşit zarar gördüğü. rus medyasında ukraynalarılara saldıran rus droneları reklam ediliyor. batı medyasında tam tersi. yani ukraynalıların-batı kanadının da aynı oranda dronesavar sistemlere ihtiyacı var.

adamlar supersonik uçak, balistik füze, atom bombası veya çok gelişmiş radarlar yapabiliyor. böyle basit bir çözüm olsa mutlaka uygularlardı.

Onların başarılı olmaması bizi caydırmaması lazım. Bizim de deneyip ya onlarla aynı noktaya gelmemiz lazım (bu iş olmaz) ve bu arada çok değerli bilgiler öğrenmemiz lazım, yada başarılı bir çözüm bulmamız lazım. Bazan tek bir ayrıntı bile bir şeyin başarılı veya başarısız olmasına sebep olabiliyor.

Suriye'de Rusya ile doğrudan savaştık bir süre. Bizim ihalar Rusların kaç tane Pantsir sistemini ve S300 sistemini imha etti. Biz bu oyuna onlardan çok daha geç girdik, ama buna rağmen bazı şeyleri onlardan daha iyi yapabiliyoruz.

tabi mental blokaja ben de karşıyım. yani onlar yapamadıysa biz de yapamayız demiyorum. sadece konu dışarıdan göründüğü kadar basit olmayabilir. sadece teknik olarak değil bazı durumların bizim göremediğimiz stratejik sebepleri de olabilir.

akımdaki askerlerden birisi pompalı tüfek taşıyor olacak.
hepsi değil ama taşıyorlar zaten :)
Pompalı tüfeğin etikili kullanılması sıkı antreman ister ve her askerden aynı performans alamazsınız. 2-3 tane dronla saldırınca yetersiz kalır.
Yukarıdan patlayıcı atan modeller savaşın ilk günlerinden kullanıyorlar - irtifak yüksek olunca pompalı bir şey yapamıyor.
Bugünlerde starlinkle kontrol sağladıkları agrodrone'lar ise ağır tank savar mayınları bile taşıyorlar. Personele karşı etkili oluyor.
Napalm püsküren modelleri de var. :gulus1:

Suriye'de Rusya ile doğrudan savaştık bir süre. Bizim ihalar Rusların kaç tane Pantsir sistemini ve S300 sistemini imha etti. Biz bu oyuna onlardan çok daha geç girdik, ama buna rağmen bazı şeyleri onlardan daha iyi yapabiliyoruz.
TB-2 Ukrayna da ilk günler etkiliydi. Lakin ruslar hava savunmada değişikliklere gidince etkisı baya azaldı.

Forum istatistikleri

Konular
7,708
Üyeler
3,114
Son üye
027eyo

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back