GND lerin Bağlanması

M_B

Aktif Üye
Merhabalar,
Resimdeki gibi bir bağlantı olursa neler olabilir. ( Saglık lı mı ? )
Mantığıma ters düştüğü için sormak ihtiyacı duydum.

Ekler

• MeanWell.png
    MeanWell.png
    365.1 KB · Görüntüleme: 81
meanwell muhtemelen şebekeden izoleli bir SMPS'dir. Bu durumda bu bağlantıda bir sorun çıkmaması lazım. GND ye göre 325 VDC ve 24 VDC iki tane kaynak olur.

Hocam bu tezinize göre kaynaklardan birisinin şebekeden izole olması yeterli mi ?
Bu şekilde bağlantı yapabilirmiyim. Deneme yaptım ve sorun cıkmadı diyelim peki güvenlimidir.

Bu soruyu sormamdaki amac aşağıdaki gibi bir uygulama için.
Elimde ki kartı ( Kendi kartımı ) Harici SMPS ( Meanvwell gibi .. ) ile besleyeceğim. Kartımdan bir tane sinyal pini cıkıp şebekeden izole olmayan karta kendi kartımın GND ile sinyal ucumu bağlamak istiyorum. Bu durumda başıma neler gelebilir güvenli midir ?

Güvenilir olması ayrı bir konu. GND bağlantısı şebeke fazına denk gelebilir. O yüzden bu uygulamayı SADECE bütün voltajlar kapalı bir kutu içerisinde ise güvenilir olur. Ama GND mesela bir banana jack ile kutunun dışına çıkıyorsa, kesinlikle güvenli olmaz, ve hiçbir sertifikasyon testini de geçemez.

• Beğen
Reactions: M_B
Hocam izole etme yolu daha basit değil mi? Bu smpslerde, gnd hattı metal muhafazaya bağlı. Emin olmamakla birlikte çıkış tarafındaki - hat da metal muhafazaya bağlı olabilir. Bu durumda en küçük dikkatsizlik çarpılmaya sebep olabilir. Eğer sadece sinyal ise izole edilmesi zor olmamalı.

• Beğen
Reactions: M_B
üstünde SELV ibaresi bulunmayan güç kaynaklarında bu tür bağlantılar risk taşır (olanlarda da taşıyabilir, kullanıma göre)

SMPS in izolasyonunu bozduğun için sağlıklı bir bağlantı olmaz. Çalışır belki ama @taydin in dediği gibi gnd hattı, şebeke fazına denk gelebilir. Asla güvenilir olmaz.

Merhabalar,
Resimdeki gibi bir bağlantı olursa neler olabilir. ( Saglık lı mı ? )
Mantığıma ters düştüğü için sormak ihtiyacı duydum.
Çizimdeki gibi bağlarsanız 2 probleminiz olacak.
1. Şebekenin doğrultulan gerilimi toprağa akım yapacağından sigortalarınızı attıracak.
2. Çıkışa dokunan kişi elektirik akımına kapılacak.
3.Güç kaynağının Toprak girişini mutlaka kullanınız. Aksi durumda çıkışa 80~110 volt arası kaçak gerilim sızıntısı oluşacak.
4.GND ile gösterdiğiniz nokta toprak değil ise 1. madde sözkonusu olmayacak.

Çizimdeki gibi bağlarsanız 2 probleminiz olacak.
1. Şebekenin doğrultulan gerilimi toprağa akım yapacağından sigortalarınızı attıracak.
2. Çıkışa dokunan kişi elektirik akımına kapılacak.
3.Güç kaynağının Toprak girişini mutlaka kullanınız. Aksi durumda çıkışa 80~110 volt arası kaçak gerilim sızıntısı oluşacak.
4.GND ile gösterdiğiniz nokta toprak değil ise 1. madde sözkonusu olmayacak.
3. Maddenin sebebi nedir?

güçkaynağı içinde toprak hattına bağlı giriş ve çıkıştan bağlı filtre kapasitörleri vardır.
Toprak bağlamazsanıxz kapasitörler üzerinden faz çıkışa aktarılır.
Teşekkür ederim. Daha önce bir smps bağlı cihazın (metal gövdeli) gövdesinde elle zar zor hissedilebilecek miktarda kaçak farkettim. Toprak bağlanınca kesilmişti. Ancak kaçak akım rölesi açtırabilecek seviyede de değildi.

Acaba bu kapasiteden kaynaklı akımın miktarı ne kadardır? Ya da bu filtre kapasitörlerinin yaklaşık değeri hakkında bilginiz var mı?

Teşekkür ederim. Daha önce bir smps bağlı cihazın (metal gövdeli) gövdesinde elle zar zor hissedilebilecek miktarda kaçak farkettim. Toprak bağlanınca kesilmişti. Ancak kaçak akım rölesi açtırabilecek seviyede de değildi.

Acaba bu kapasiteden kaynaklı akımın miktarı ne kadardır? Ya da bu filtre kapasitörlerinin yaklaşık değeri hakkında bilginiz var mı?
Büyük değerde bir kapasite değil 1n yada 470p civarında ancak üzerinden geçen akım devrelerde başka ünitelere bağlantı yapacağınız rs232 yada benzeri eleman çiplerini yakar. Cihazları birbirine bağlarken kesinlikle her ikisininde Gövdelerinin toprağa bağlı olduğundan emin olunması gerekir.

Büyük değerde bir kapasite değil 1n yada 470p civarında ancak üzerinden geçen akım devrelerde başka ünitelere bağlantı yapacağınız rs232 yada benzeri eleman çiplerini yakar. Cihazları birbirine bağlarken kesinlikle her ikisininde Gövdelerinin toprağa bağlı olduğundan emin olunması gerekir.
Teşekkür ederim.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,224
Üyeler
3,269
Son üye
hasandeniz1199

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back