PinHole Kamera Işığın anlayamadığım davranışı ?

Herkese saygı ve sevgilerimle. Değerli hocalarım aşağıdaki resimde basit bir pinhole kamera çalışma prensibi çizmeye çalıştım. Bu resim üzerinden photon (ışık) kavramı üzerine anlamadığım bir kaç kavramı sizlere sormak istiyorum.
pinhole.png

Bu konu doğrudan fizik konusu gibi dursa da aslında elektronik içinde oldukça önemli bir konu olduğunu zannediyorum.
Öncelikle resmi temel yapısıyla açıklamaya çalışayım. Yukarıda ki resimde kare alan kapalı bir kutudur. Bu kutunun bir köşesine küçük bir delik açılmıştır. Bu deliğin karşısına bir madde konmuştur. Işık saçan bir ışık kaynağı vasıtasıyla maddeye (ok şeklindeki yapıya ) çarpan ışınlar küçük delikten geçerek kapalı karanlık kutu içinde maddenin ters halini gösteren resim oluşturmuştur.

Yukarıdaki resme baktığımızda A noktasına çarpan ışın belirli bir açıyla C noktasında geçiyor. Aynı şekilde B Noktasına çarpan ışın farklı bir açıyla C noktasından geçiyor..

Bu aynı noktadan geçen ışınlar birbiri ile C noktasında aynı anda karşılaştıklarında ne tarafa gideceklerini nasıl biliyorlar.

Eğer bunlar top gibi bir şey ise çarpışıp başka yerlere gitmeleri gerekmiyor mu.

Yada bunlar güç taşıyorlarsa ikisi bir araya geldiler ve 2K gücünde oldular. Bu gücün 1k sı Buraya 1K 'sı buraya gitsin ayrımını nasıl yapıyorlar.

Bu olayı düşünürken bildiğim bazı kavramları bir araya getirerek bazı cevaplar bulmaya çalıştım.

Öncelikle photonu bilgi taşıyan bir yapı olarak hayal ettim. Üzerinde bilgiyi yerleştirebileceğimiz hafıza alanlarına sahip bir yapı gibi düşündüm.
Bu bağlamda :

Her photonun farklı bir bilgi kaynağı olması için , kendisine ait bir kimlik numarası olması gerekiyor.

Her photonun gideceği yeri depolayan bir yön vektörü olması gerekiyor.

Her photonun taşıdığı bilgi ne ise ona göre bilgi depolama ve saklama alanları bulunması gerekiyor.

Her phototun depoladığı tüm bilgiyi aktarabileceği bir yönteme sahip olması gerekiyor.

Bizim ışık olarak gördüğümüz şey aslında içine bir sürü şey katılmış kargo paketi gibi bir şey olabilir.

En basit hal ile bir photon ancak yukarıdaki bilgiler eşiğinde ne yapacağına karar verebileceğini düşünüyorum.

Sorularım çokça bilgisizlikten kaynaklı olduğundan özür diliyorum. Temel mana da bu işin doğasını anlamaya çalışıyorum. Bu örnek biraz karmaşık gibi dursa da çok soruya cevap verebilecek kadar güçlü bir örnek olduğunu düşündüğümden dolayı bunu seçtim.

Son düzenleme:
Işık hem parçacık hemde dalga özelliğini barındırır.

Sizin sorunuzun cevabı ışığın dalga modeli ile açıklanabilir. Dalgaların girişim özelliğini durgun bir göle makul mesafelere 2 adet taş atın. Yayılan dalgaları gözlemlerseniz, dalgaların kesiştiği yerlerde kendi fazlarına göre, üst üste binerek dalga yüksekliğini artırdıkları veya faz farkı varsa birbirlerini sönümledikleri görülür. Kesişim konumundan geçtikten sonra dalgalar yine orjinal hallerinde ilerlemeye devam ederler.

Işık dalga gibimi davranır, parçacık gibi mi davranır konusu ile ilgili meşhur "çift yarık deneyi" var. Youtube da çok fazla bu konuyu anlatan kaynak bulabilirsiniz.

Öncelikle c noktasında delik yok. Orada ince kenarlı mercek var. Bu noktada ışık merceğin doğası gereği hareket ediyor. Mercek olduğu için görüntü doğal olarak odak noktasında oluşuyor. İnce ve kalın kenarlı merceklerde ışık hareketine bakmanızı tavsşye ederim.

ışığın ilginç özellikleri var. bir taraftan fotonların olduğu söyleniyor diğer açıdan fotonlar mekaniksel baskı uyguluyor objelere düşünce.
normal ışık için dağınık yansımadan bahsediyorlar, IR ise obje tarafından emilerek yeniden radyasyonla geri dönüyor dışarıya.
Bu fizikçiler bizleri kandırıyorlar, kesin :)

Fizikçiler değil. Işık kandırıyor. İzlenmeyi sevmez. Utangaçtır.:yerlereyat1:

• Beğen
Reactions: clc
Eğer Işık hızını sabit olarak kabul edersek A->C arasındaki mesafe ile B->C arasındaki mesafe aynı olmadığı durum için bir foton diğer fotondan önce mesafeyi tamamlamış oluyor gibi gözüküyor. Böyle düşünecek olursak gerçekten mükemmel bir senkronizasyon oluşuyor diyebiliriz. Ekran taramasına benzer yöntem ile tüm yapı karşı tarafa aktarılıyor diyebiliriz. Öte yandan Mor ötesi ,kırmızı ,mavi ışık , dalga boyu ve enerji gibi kavramları işin içine kattığımızda yine karmakarışık bir hal alıyor. :)

İşin karmaşıklığı sebebiyle kolaya kaçmak için bede diyorum ki ışık değil de , bilgi atomdan atoma aktarılarak hareket ediyor gibi gözüküyor. :) :) : )

pinhole kamerada mercek etkisi veya girişim - ışığın yavaşlaması falan öyle bişey yok. olay tamamen geometrik. delik çok ufak olduğu için düz gelen ışınlar sadece geometrik olarak tam ters noktaya düşebilirler. diğer ışınlar ise bloke edilir. tam karşıdan gelen ışın tam ortaya düşer alt kenardan gelen ışın arka yüzeyin üst kenarına aynı hizada düşer.

bir elmadan çıkan hepsi düz ve uzayda küresel açılarla dağılan cizgiler düşün. şimdi bu cizgilerden çok ufak bir delik ile karşılaşıp açıyı kurtardığı için arka tarafa ulaşanların izdüşümlerini kafanda canlandır.

ya da tam tersi bir box üzerine açılmış çok ufak bir delik ve içeride iyi aydınlatılmış bir elma olsun. sonra tam karşıya geç ve bu deliğe çeşitli noktalardan bakmayı dene. mesela tam karşıdan baktığında elmanın tam ortasını göreceksin. alttan baktığında elmanın üstünü görebileceksin.

zaten bu yüzden pinhole kamerada deliğin bulunduğu levha çok ince olmak zorunda. aksi halde açısal olarak tüm ışığı bloke eder ve sadece tam karşıdan gelen çok az bir bölgeden ışın alabilirdi. yada tersi de doğru. ortada bir girişim - lens etkisi olsaydı levhanın kalınlığının bir etkisi olmazdı.

özetle ortada kafayı yaktığın kadar karmaşık bir durum yok. bazen basit düşünmek gerekiyor.

Son düzenleme:
Profesor doktor Erkcan Ercan tam da bu soruya verdiği yanıt tam olarak şöyleydi; “ışık baktığımın yere here saçılmış durumdadır, biz nere hangi açıdan bakalım gözümüze çarpan ışık, görüş açımızdaki her nesneden yansıyan ışıktır”.

Sanırım flutv de tam bu soruna böyle bir yanıt vermişti.

Forum istatistikleri

Konular
7,839
Üyeler
3,153
Son üye
RitalinDelisi

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back