Gozlerimde mavi isik problemi.

Mikro Step

Kıdemli Üye
Bu sorunumu yeni farkettim.

Geceleyin karsimdaki binanin bir penceresinden tatli mavi bir isik yayiliyor.
Bu isiga dogrudan bakarsam mavi isigin siddeti gittikce azaliyor ve nihayetinde hic isik kalmiyor.
Fakat kafami hafifce cevirirsem mavi isigi goruyorum.

Ya tam gozumun arkasindaki mavi hucreler yandi ya da katarakt amaliyatinda takilan merceklerin kirinimi ile ilgili bir sorun var.
Gecmiste UV lambalarin isigina cok maruz kaldim. Gozumu koruma ihtiyaci duymadim.

Sozkonusu sorun gunluk hayattaki mavi nesnelerde yok.
Cep telefonu ile sozkonusu pencerenin fotosunu cektigimde belirgin bir mavi isik var. Kirmizi daire icinde.

1730067289044.png

Son düzenleme:
Internette arayinca ayni problemi yasayan tek kisi ben degilmisim

Linkteki yazilardan birisinde de guzel bir bilgi edindim.

Dünya'nın Ucundaki Fener'de Jules Verne yarattığı denizci karakteriyle bize şöyle bir bilgi verir;

..gecenin karanlığında, ışık saçan bir cismi net görmek istersen ona direk bakma, sadece hemen yanına bak, o zaman görürsün..

aynı olay galiba, bu yukarıda yazdığımı denizciler daha iyi bilir ve kullanırlar, özellikle uzaktaki fenerler için.

Bu sorunumu yeni farkettim.

Geceleyin karsimdaki binanin bir penceresinden tatli mavi bir isik yayiliyor.
Bu isiga dogrudan bakarsam mavi isigin siddeti gittikce azaliyor ve nihayetinde hic isik kalmiyor.
Fakat kafami hafifce cevirisem mavi isigi goruyorum.

Ya tam gozumun arkasindaki mavi hucreler yandi ya da katarakt amaliyatinda takilan merceklerin kirinimi ile ilgili bir sorun var.
Gecmiste UV lambalarin isigina cok maruz kaldim. Gozumu koruma ihtiyaci duymadim.

Sozkonusu sorun gunluk hayattaki mavi nesnelerde yok.
Cep telefonu ile sozkonusu pencerenin fotosunu cektigimde belirgin bir mavi isik var. Kirmizi daire icinde.

37420 eklentisine bak
Benim de benzer bir sorunum var gündüzleri değil geceleri problem oluyor, tam bahsettiğin gibi görmek istediğim yere baktığımda odaklandığım noktanın çevresini daha iyi görüyorum. Geçmişte karanlıkta led el fenerleriyle gözüme zarar vermiş olabileceğimi düşünüyorum (el fenerinin retinaya zarar veremeyeceğini sanıyordum).

Sozkonusu isiga hanim baktiginda bahsettigim sorunu yasamiyor.

Linkini verdigim forumda soyle bir aciklama yapmis uyelerden birisi.

Göz küresinde görmeyi sağlayan koni ve çubuk hücreler vardır. Bunlardan koni olanlar renkleri algılarlar ve gündüz ışık şartlarında çalışırlar, gece göremezler. Göz küresinin merkezinde bulunurlar. Çubuk hücreler ise gözün merkezi haricinde dışarı doğru yerleşmişleridr ve siyah beyaz algılarlar, düşük ışık şartlarında da görevlerini yerine getirirler. Gece düşük ışık şartlarında merkezdeki koni hücreler çalışmadığı için bazı objeleri direk bakarak değil biraz dışarı bakarak merkez dışı görüşle ayırd edebiliriz. Gece renkleri göremememizin sebebi de budur.
Tahminimce direk bakınca görememenizin sebebi bu olabilir. Ama gündüz de aynı olay gerçekleşiyorsa olayın sebebi ışık kırılması olmalıdır.

pek anormal bir durum değildir
1.JPG

Konu ile yarım ilintili olarak gece mavi ışığa maruz kalmak sirkadiyen ritimlerin (24 saatlik vücut ritmi) bozulmasına neden olabilirmiş. Mümkün olduğunca hava karardıktan sonra mavi ışıktan uzak durmak gerekli. Sanırım evrimsel olarak gökyüzünün mavi olması ile ilişkili ama bu kısımdan emin değilim.

Cep telefonu ile çektiğinizde de mavi ışık varsa gözünüzden bağımsız optik bir kırılma olabilir.
Pencere camında sizin göz hizanızda imalat kusuru olabilir.

Merceğin odak noktasında ışık şiddeti fazla olur.
Uzun süre parlak ışığa bakarsanız fotoreseptörler doyuma ulaşır.
Merkeze yakın yerleri karanlıkta göremezsiniz.

Merceğin arka yüzeyinden yansımalar sebep oluyormuş hayali görüntülere.
Işığın her dalga boyu aynı açıda kırılmayınca renklerde farklı yerlerde çıkıyor.

1730115041171.png

O zaman bu aksam sokak lambasini avcumla maskeleyeyim bir daha test edeyim.

Goz muayenesinde hani bir cihaza bakiyorsunuz uzakta bir ev var.

1730115177302.png

Doktor once bir gozumle baktirdi sonra diger gozumle.

Diger gozumle baktigimda dur dur diger gozumle bir daha bakayim dedim.

Doktor heyecanla ne oldu dedi. Kirmizilari farkli tonda goruyorum dedim. Normal mi?

Hic kimsenin iki gozu de ayni gormez, illaki farkliliklari olur dert etme demisti.

Bu da oyle bir ani.

Son düzenleme:
Bence beyin ile alakalı ilk başta görüp sonra görüntün kaybolması.

Sokak lambasındaki ışıkta mavi renk yok hafif yeşil ve kırmızı , bu nedenle beyne mavi çok az gidiyor ve odaklanmaya çalışırken hatalar yapıyor, aynı bir şeye dikkat ettiğimizde o işi yapamamız yada gözlerin yaşarması gibi.

Bana mantikli geldi. Ilk baktigimda zaten ciliz olan mavi isigi goruyorum. Fakat sokak lambasi cok parlak. Goz isiga gore kendini ayarlarken mavi goruntu gidiyor olabilir.

Tabiki bu sorunum olmadigi anlamina gelmez. Hanimda boyle bir sorun yok.

Evet ipucunu buldum.

Sokak lambasini avucumla maskeledigimde mavi isik geri geliyor. Maskelemeyi birakinca mavi isik kayboluyor.
Bu sartlarda bile dogrudan mavi isiga bakmayip cok az uzagina bakinca gozum photmultiplier gibi oluyor mavi isik paril paril parildiyor.

Çevrimiçi personel

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back