Güç girişinde ki Bobin ?

m.yildizili

Aktif Üye
Katılım
31 Mayıs 2021
Mesajlar
314
Merhaba, sayın abilerim , kardeşlerim. Yine bir devre şeması ile karşınızdayım.
Bu devre şemasındaki bobinin görevi nedir ? Yabancı bir forum sitesinde buldum denedim ama bobin var yada yok devre çalışmasında bir değişiklik yok. Tabi Osiloskop ile vs ölçüm yapmadım ( Çünkü yok.) Sizce avantajı ve dezavantajı nedir ?
1670929708001.png
 
Bobin AC bileşene karşı zorluk gösterir. Acaba koruma amaçlı girişten gelebilecek bir AC bileşeni engelleme amaçlı konulmuş olabilir mi ?
 
Bobinin orada iki görevi var. Birincisi, filtre kondansatöründen geçen şarj akımını azaltarak hem köprü diyotların hem de filtre kondansatörünün ömrünü uzatır. İkincisi de şarj akımlarının değişimini yumuşatarak EMI açısından bir fayda sağlar, yani güç kaynağının etrafa yaydığı paraziti azaltır.
 
Onu en güzel devre simulatörü ile belirlersin. 50 Hz için konuşursak, 5 ms içerisinde filtre kondansatörünün dolmasını sağlayacak olan en büyük değeri seçebilirsin. Burada yük akımı da belirleyici.
 
Önereceğiniz bir devre simülasyon programı var mı ? Proteus var bende oda simulasyonun en heyecanlı yerinde kapanıyor. Devre şemasıda yalan oluyor.
 
Ben MicroCap kullanıyorum.

Ama LTSpice da çok iyidir. Arayüzü biraz antika olduğu için bana ters geliyor.

Basit bir doğrultucuyu MicroCap de kur. AC kaynak, köprü diyotlar ve çıkışında da bobin filtre kondansatörü olsun. Çıkışta da bir yük bağlı olsun ve istenen akımı çeksin. Sonra da bobin değerlerini değiştirerek filtre kondansatör voltajını takip et. Her seferinde kondansatör voltajının sinüs pik değerine ulaşıyor olması lazım.
 
MicroCapi sanırım sizin tavsiyeniz üzerine kurmuştum. Ama kullanamamıştım. Daha doğrusu koponentleri yerleştirmede zorluk çekiyorum. Ama bir şekilde çözmenin yollarını arayacağım.
 
MicroCapi sanırım sizin tavsiyeniz üzerine kurmuştum. Ama kullanamamıştım. Daha doğrusu koponentleri yerleştirmede zorluk çekiyorum. Ama bir şekilde çözmenin yollarını arayacağım.

Eğer üniversite öğrencisi isen kesinlikle bir devre simulatörünü kullanmayı öğrenmen lazım. Öğrenci olmasan da çok faydasını görürsün.
 
Üniversite öğrencisi değilim, bir fabrikada otomasyon teknikeriyim. Ama liseyi elektronik olarak okudum. Üniversiteyi Elektomekanik olarak. Ve simdide hem öğrenme amaçlı hem hobi amaçlı elektronik üzerine alıştırmalar yapıyorum. Lise zamanında proteus kullanmıştım halende bazen kullanıyorum, ama crackten olsa gerekki büyük devre şeması kurdugumda ara ara bazen kendini kapatıyor. Ama microcap hoşuma gitmeye başladı. Tek sorun analiz yaparken çıkan değerleri anlayamamam.. :)
 
O zaman ayrı bir konuda şu ödevi yap: Bir pile iki tane seri direnç bağla. Sonra da dirençlerden geçen akımı ve her bir direnç uçlarındaki voltajı DC analiz ile bul. Basitten başlayıp karmaşığa doğru gitmek lazım.
 
Ben linkteki videolardan öğrenmeye çalışıyorum.Eski sürümü anlatıyor ama internetteki en güzel anlatım bence

 
Valla hocam bu değerlerden hiç birşey anlayamadım.
20956 eklentisine bak

Tamam olmuş işte. Toplam akım 9 mA. Devrede iki tane node var, 1 ve 2. Birinci node voltajı 12 V imiş ikinci node voltajı 2.977 V. Ayrıca kaynağın ürettiği güc (Power Generated) 108 mW, Dirençlerin tükettiği güç (Power Dissipated) sırayla 81 ve 26 mW.
 
hmm hep sonunda m olunca ona anlam verememiştim. mW yazsalarmış keşke :) Ama onlarda profesyonellere yönelik yapmışlar bu programı. Çok teşekkürler Hocam. Bunun gibi bir çok testler yaparak kendi projemi çözmeye çalışacağım.
 
Buda Proteusun sonucu, sanırm ikiside hemen hemen aynı. Proteus 0dan sonrasını biraz yuvarlıyor gibi
1671013330522.png
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Mesajlar
123,217
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top