- Katılım
- 27 Şubat 2019
- Mesajlar
- 12,195
Şiir gibi konuşuyorsunAluminyum siyah eloksal levha üzeri lazer markalama.
Şiir gibi konuşuyorsunAluminyum siyah eloksal levha üzeri lazer markalama.
Sac deyince akla çelik geliyor. Alu levha. İnce bulunyor. Kalın görmedim. Panel parçasını hurda bir cihazın kapağından yaptım. Lm317 yazısının oradaki çizik ile önceki hayatından izler taşıyor.Eloksallı sac levha bulunabiliyor mu? İyiymiş.
Abi birincisi bizim yaşımız genç. İkincisi hadi yaşımız genç olmasın. Kavga çıkar orada. Herkes ben yıllarca delik deldim o iş öyle olmaz böyle olur der. Ortalık karışır...Şu T3'ün "dene-yap" atolyelerinin bir köşesine yaşı ilerlemiş olan hobiciler için yer yapsalar fena olmaz.
Abi birincisi bizim yaşımız genç. İkincisi hadi yaşımız genç olmasın. Kavga çıkar orada. Herkes ben yıllarca delik deldim o iş öyle olmaz böyle olur der. Ortalık karışır...
Bu konu aslında millet olarak birbirimize karşı tahammül ve saygımızın ne kadar az olduğunu gösteriyor. Belkide , muhtemelen bizde öyleyiz ama en azından kendimizi biliyoruz.Evet muhtemelen bu olur. Adam emniyet kemeri soketine kemeri takar, ama kemer ile koltuğun arasında kendisi yok. Kemer sadece koltuğu koruyor. Sonra da "emniyet kemeri tak" dersin, o da "ben 30 senedir şoförlük yapıyorum sorun olsaydı şimdiye kadar olurdu" der.
Bu konu aslında millet olarak birbirimize karşı tahammül ve saygımızın ne kadar az olduğunu gösteriyor. Belkide , muhtemelen bizde öyleyiz ama en azından kendimizi biliyoruz.
CC modundan çıkarken, voltaj regülasyon opampı kontrolü sağlamakta geç kalıyor. bunu şöyle anlıyorum,Yaw ne iğrenç bir şema düzeni ile çizim yapmış bu çinliler. Bakarken gözlerim bir derece daha bozuldu.
c3 akım limitleme devreye girdiğinde oluşacak osilasyonları önlemek için görev yapıyor. Hangi durumdaki toparlanmanın uzun olduğunu düşünüyorsun. Akım limitlemeden çıkarken mi yoksa yüke girince gerilim regülasyonu için mi?
çıkıştakini zaten baştan 10uf takmıştım. c5 ve c6 yı hiç anlamadım ama onları küçültüp deneyeyim bi. c7 de galiba potansiyometreki arkı söndürmek için. olmadı onlarıda söküp bi bakayım.C5,c6,c7 değerlerini düşürmeyi deneyebilirsin. Çıkıştaki 100u değerini düşürmeyi deneyebilirsin.
transistörlerin dengeleme dirençlerini aynı zamanda akım şöntü olarak kullanmışlar. ilk gördüğümde ben de epey aramıştımDevrede akim algılama şont direncini şemada göremiyorum.
Takip ettim ama bulamadım. Benmi göremiyorum. Bu devre nasıl akim algılıyor?
transistörlerin dengeleme dirençlerini aynı zamanda akım şöntü olarak kullanmışlar. ilk gördüğümde ben de epey aramıştım
evet öyle çalışıyor. b opampı voltaj regülasyonu, diğeri cc ledi üzerinden Q2 bazını aşağı çekiyor.Voltaj regülasyon opampı çıkış transistörünün benzini aşağı çekerek mi çalışıyor u1b mi? Ayıp olacak ama değilse hangisi?
Evet doğru görmüşsün şemanın yukarısında sağ taraf voltaj, sol taraf akım, Çıkışı R4 sürüyor. Opamplar aslında çıkışı kesiyor...Voltaj regülasyon opampı çıkış transistörünün benzini aşağı çekerek mi çalışıyor u1b mi? Ayıp olacak ama değilse hangisi?
elimdeki hazır güç kaynağı da bu şekilde transistör bazından akım çalar vaziyette tasarlanmış ve onun opampı lm324 ama onda böyle bir sorun yok. bir ihtimal lm358 yerine ne5532 taktım yine aynı. emin değilim ama opampın hızıyla açıklanak gibi değil sanki çeyrek belki yarım saniye.O zaman akım sınırlama moduna girildiğinde voltaj regülasyon opamp çıkışını maksimuma getiriyor hedeflenen voltajı korumak için, akım sınırlama modundan çıkıldığında çıkış transistörünün beyzini gerekli noktaya çekmek için bütün çıkış salınımını çok kısa sürede yapması gerekiyor. Lm358'in slew rate'i ledi kurtarmaya yetmiyor. Bence devrenin tasarımındaki ciddi bir kusur bu. Akım sınırlama moduna voltaj regülasyon opamp referansını aşağı çekerek girmesi daha güvenli olurdu. Tabii bu durumda aklım sınırlama moduna girmenin hızı belki yavaşlayabilirdi yine de her şeyi cayır cayır yakmaktan daha iyi olurdu.