Güneş Enerjisiyle Buzdolabı Kullanmak

frekans50

Sıradanlığın zirvesinde
Katılım
8 Ekim 2022
Mesajlar
900
Yaylada şebeke elektriği olmayan mekanda bir karavan düşünelim. 3 ay kalınacak.

Yaz mevsiminde 32 derece maksimum hava sıcaklığı olacağını, güneş enerjisiyle sadece buzdolabı kullanılacağını varsayalım. Karavan üzerine konacak bir panel ile bu iş mümkün olabiliyor mu?

Hesaplama yapmadan pratik bir bilgi almak istedim.
 
Küçük buzdolapları için 0.4-0.5 kWh/gün gibi tüketim değerleri verilmiş. 15-20W gibi bir motor gücü yapıyor doğru hesapladıysam. Normal bir ev tipi buzdolabıda 150W diye biliyorum.

Fakat sadece panelle olmaz bu iş, akü lazım. Geceleri de buzdolabının çalışması lazım.

Ben olsam min. 1kW ihtiyacım varmış gibi hesap yaparım. Işık, bilgisayar, TV vs kısmı da var.
 
Albert Einstein'in isin icine elektrik enerjisini katmadan dogrudan gunes enerjisi ile sogutma yapan cihaz icin patenti var diye biliyorum.
 
Sessizlik yönünden avantajlı fakat normal buzdolabına göre enerji ihtiyacı fazla görünüyor. (3 kat gibi)

 
220V dönüşümü için kullanılacak inverterin kendisi hatırı sayılır bir güç tüketecektir. Sadece buzdolabı kullanılacaksa dolabın DC 12V çalışan bir ürün olması büyük avantaj sağlar. DC ile çalışan hazır dolaplar var. Kompresör dönüşüm kitleri ile modifiye edenler de var.
 
mümkün tabi, ama panelin boyutları, panelin verimi, akü tipi, inverterin verimi vs bunları hesaba katınca epey pahalı bir sistem çıkar. aynı zamanda panelin duruş açısı da önemli. karavanlarda genelde yatay konumlandığı için verim nerdeyse yarı yarıya düşer.

karavanlarda ve teknelerde genelde 3 sistem buzdolapları tercih ediliyor. 12v-220v ve gazlı sistem.

 
Buzdolabı üstten açılır olmalı. Soğuk hava sıcak havadan ağırdır.
Dibe çöker üstten açılınca kayıp azalır.
Yandan açılırsa bütün soğuk hava dışarı boşalır.
 
Ben olsam 12v bir buzdolabı kullanırdım ve 220v ve inverter ile uğraşmazdım. Bunlarda ayrı ayrı masraf demek ve güneş paneli temizliği vs derken....
 
12V 90 lt karavan buz dolapları mantıklı, düşük güç tüketiyorlar, soğuk tutmak için iyiler ama soğutmak için iyi değiller. İnverter olayına girmemek lazım, ya da eğer inverter ile 220V buzdolabı kullanılacaksa buzdolabının termostatını inverteri açacak şekilde bağlamalı ayarlamalı, yoksa inverterin beklemedeki güç tüketimi akü ve panel ihtiyacını artırır. Bence 100AH araba aküsüyle 250W panel ve bir şarj kontrolcüsü en ekonomik tek seferlik çözüm olur. Aküyü daha küçük alıp hava kapalı olursa arabadan şarj etmek de mümkün. Daha sonra da kullanılacaksa Lifepo4 akü alın, pahalı ama çok daha uzun ömürlü.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,735
Mesajlar
114,850
Üyeler
2,756
Son üye
Sagankam

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Back
Top