Güncel alçak gerilim tesisatı şartnamesi

taydin

Timur Aydın
Staff member
İnternette aratınca birçok link çıkıyor alçak gerilim tesisatı şartnamesi ile ilgili. Bu tip şartname/yönetmelikleri düzenleyen ve en güncel, en otoriter kaynak hangisidir? Bu sıralar elektrik tesisatı işlerine biraz fazla bulaştım, okuyup biraz feyz alayım :)

Spesifik olarak merak ettiğim konular şunlar:

Bildiğim kadarıyla alçak gerilim şebekesinde, dağıtım trafosunun yıldız birleşim ucu topraklanıyor ve bu uç, birleşik toprak/nötr hattı olarak apartman panosuna geliyor. Orada tekrar lokal olarak topraklandıktan sonra nötr ve toprak barası olarak ikiye ayrılıyor. Şartname bunu mu öngörüyor? Yoksa bu piyasada uygulanan birşey midir? Her türlü konut, işyeri, fabrika için uygulanan standart yöntem midir?

Bir de toprak ölçümünün RESMİ prosedürü nedir? Toprak megerinin kullanım kılavuzunda cihazın nasıl kullanılacağı yazıyor, ama benim öğrenmek istediğim, Türkiye'de resmi olarak kabul gören, ve ölçüm sonuçlarının da resmi bir değeri olan prosedür nedir? Ve müstakil bir bina için toprak direncinin üst limiti nedir?

Emo'nun sitesinde mevzuat başlığında bayındırlık şartnameleri var. Yönetmelikler var. Ayrıca sağlık bakanlığının hastaneler ile alakalı geniş bir şartname grubu var. Bayındırlık birim fiyat tarifleri de epey açıklayıcı bilgiler veriyor.
Mahalle trafosundaki topraklanmış yıldız noktası nötr olarak evlere geliyor. Evlerdeki iç tesisattaki toprak kablosu ayrıca temel topraklamaya bağlanıyor.
Tt sistem yani. Kendi trafosu olan işyerlerinde yıldız noktasından iki kablo çıkıyor. Biri nötr biri toprak.
Topraklama yönetmeliğine ekinde bir form var. Mühendis kontrol ve ölçülerini yapıp imzasını atıyor. Senede bir defa yapılması gerekiyor sanırım.
Kaçak akım kullanıldığına göre üst sınır
50V/30 mA=1666 ohm
Sınır ohm olarak değilde volt olarak belirlenmiş.

Trafodan gelen nötr ile apartman panosundaki toprak birleştirilmiyor mu?

Trafonun nötr yıldız noktası kendi mahallinde topraklanıyor işletme topraklaması olarak isimlendiriliyor. İletim hattı uzunsa belli mesafelerde tekrar topraklanıyor. Ayrıca uzun iletim hatlarının sonunda (son direkte) tekrar topraklanıyor.
Koruma topraklaması olarak isimlendirilen topraklama ise metal aksamla üzerine yapılan topraklama oluyor. Pano, elektrik direği vs...
Bina/tesis bünyesindeki koruma topraklamaları demir donatı, temel topraklaması dahil hepsi bir eş potansiyel barada toplanmalı.
Enerji dağıtım firmalarına göre farklılık göstermekle birlikte genel olarak
İşletme topraklaması için istenen değer 2 ohm ve altı
Koruma topraklaması için istenen değer 5 ohm ve altı isteniyor.

Günümüzde konut ve iş yerlerinde 30mA kaçak akım koruma rölesi kullanıldığı için yukarıdaki (3. mesajdaki) hesap sınır olarak doğru bir değer.

Islak hacimlerde 25 V değeri de var yanlış hatırlamıyorsam. Yani bu durumda sınır değer 833 ohm a düşüyor..

İnternette aratınca birçok link çıkıyor alçak gerilim tesisatı şartnamesi ile ilgili. Bu tip şartname/yönetmelikleri düzenleyen ve en güncel, en otoriter kaynak hangisidir? Bu sıralar elektrik tesisatı işlerine biraz fazla bulaştım, okuyup biraz feyz alayım :)
Aradığınız döküman Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği olarak adlandırılır. www.mevzuat.gov.tr veya www.emo.gov.tr adreslerinde güncel hali bulunabilir.

Topraklama sistemi bilgisinin nasıllığı kullanılan şebeke türünden anlaşılır. Türkiye'de sağlayıcı firma tarafından tedarik edilen şebeke türü TT sistemdir.
Kendi trafosu olan yerlerde örneğin hastane, maden ocağı vs. farklı sistemler kullanılabilir.
TT şebeke:
tt-şebeke.png

Standart IEC 60479-1'e göre 30 mA, 50V AC insan sağlığı açısından sınır üst değer olarak kabul edilir. Buradan hareketle 1.666 ohm topraklama değerine ulaşılıyor. Bu da kaçak akım rölesinin açma üst sınır değerine işaret ediyor.

Tooraklama konusunda geçerli rapor bu topraklama eğitimi almış elektrik, elektronik, elektrik-elektronik emo üyesi mühendisler tarafindan verilebilir.

Ekler

• tt-şebeke.png
    tt-şebeke.png
    1.4 KB · Görüntüleme: 0
Hatırladığım kadarıyla elektrik tarafında uzman Mühendisler elektrik tesisatları için yönetmeliğinden çok şikayetçi güncel olmadığı düzeltmesi gereken çok tarafı olduğundan yakınıyorlardı

Forum istatistikleri

Konular
8,633
Üyeler
3,434
Son üye
cevher

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back